این روزها برای مردم استانهای سیلزده روزهای بیم و امید است. بیم از دست رفتن خانه و زندگی و تحمل خسارتهای ناشی از سیل و امید به بازگشت برای از سر گرفتن زندگی. به گزارش همشهری، طبق برآوردهای اولیه استان لرستان 3200 میلیارد تومان از سیل فروردین امسال خسارت دیده، به استان ایلام بیش از هزار میلیارد تومان آسیب وارد شده و خوزستانیها نیز هنوز به برآورد خسارات سیل اول نرسیده، باید در انتظار سیل دوم باشند.
خوزستان؛ روزهای اضطراب و امید
این روزها مدام بر احتمال سرریز شدن سد کرخه افزوده میشود و شهرها و روستاها یکییکی در حال تخلیه شدن هستند. در این میان بسیاری از ساکنان روستاها حاضر به ترک خانه و زندگی خود نیستند و تلاش دارند تا با ایجاد سیلبندهای دستی به سیل یکدستی بزنند و اجازه ورود آن را به خانهها و مزارع خود ندهند. این چیزی است که خود آنها میگویند و روی آن پافشاری میکنند. بسیاری از ساکنان پیرامون سد کرخه که حدود 7 شهر و 14 روستا هستند، تقریبا از سکنه تخلیه و به چادرهای هلالاحمر و ارتش منتقل شدهاند تا خطر سیل آنها را تهدید نکند. مدارس تعدادی از شهرها نیز ازجمله دشتآزادگان، اهواز و حمیدیه تا شنبه آینده(24 فروردین) تعطیل اعلام شدهاند.
همچنین تردد در محور اهواز- شوش به دلیل آبگرفتگی برای خودروهای سبک و سنگین ممنوع اعلام و طبق گفته سرهنگ «رضا دولتشاهی» رئیس پلیس راه خوزستان، محور اهواز- ملاثانی - شوشتر - دزفول اندیمشک و برعکس به عنوان محور جایگزین تعیین شده است. به گفته مسئولان محلی، اکنون حدود ۹۷ درصد مخازن سدهای استان خوزستان پر شده است. در این میان ورودی به سد کرخه 2 هزار و ۲۸۷ متر مکعب در ثانیه و خروجی آن 2 هزار و ۴۷۶ متر مکعب در ثانیه است.
سیل به اهواز رسید
درحالحاضر پیشروی آب از رودخانه کرخه به ورودی آب اهواز رسید و موجب آبگرفتگی مناطقی از شمال اهواز شد.سیلاب رهاشده از سد کرخه همچنان مناطق بیشتری از خوزستان را زیر آب میرود و در آخرین مورد آن به ورودی اهواز هم رسید.
با ورود آب از محور ترانزیتی اهواز - اندیمشک به سمت مبادی ورودی شمالی اهواز آب وارد اهواز شد و قسمتهایی از جاده اهواز را آب گرفته است. به دنبال وقوع این امر، جاده اهواز- شوش مسدود و برای آن محور جایگزین اعلام شده است.تا لحظه تنظیم این خبر، سیلاب به سمت مناطق سه راه خرمشهر، کیانشهر و زردشت در حال پیشروی بود.
زمینهای کشاورزی دشتآزادگان زیر آب
در حالی که اهالی تعدادی از روستاهای حاشیه رودخانه کرخه در حال ساخت سیلبند با گونیهای پر از خاک و سیمان در مسیر سیل هستند تا مانع جاری شدن سیل در روستاهای خود شوند، بخشی از زمینهای کشاورزی دشتآزادگان به دلیل شکسته شدن سیلبندها زیر آب رفته و مسئولان میگویند با این روال، حجم بیشتری از زمینها زیر آب خواهد رفت.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشت آزادگان در این زمینه گفت: شکسته شدن سیلبند «جلیزی» در این شهرستان موجب زیر آب رفتن حدود 10هزار هکتار زمین کشاورزی شده است.
«قاسم بیتسعید» گفت: پیشبینی میشود تا 18 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی روستاییان جلیزی به زیر آب برود.
وی درباره آبگرفتگی زمینهای کشاورزی این شهرستان در نتیجه شکسته شدن سیل بند روستای جلیزی، اظهارکرد: از 4 روز پیش که این سیل بند شکسته، سیلاب در حال جاری شدن به سمت زمینهای بیشتری است و پس از گذر از زمینهای حاشیه رودخانه هوفل(از انشعابهای کرخه) 8 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی دیگر را دچار آبگرفتگی میکند.
ارتش 2 هزار نفر را اسکان داد
فرمانده عملیات امداد ذوالفقار ارتش در خوزستان از تخلیه روستاهای مناطق مختلف شهرستان حمیدیه خبر داد و گفت: 2 هزار نفر از اهالی این منطقه تاکنون در منازل سازمانی، سالنهای ورزشی، مساجد و سولههای ارتش اسکان یافتهاند.
امیر دریادار «حبیبالله سیاری» افزود: با توجه به جاری شدن سیل و تخلیه روستاهای مناطق مختلف شهرستان حمیدیه، تیپ 392 زرهی دشت آزادگان با احداث کمپهای اضطراری نسبت به اسکان مردم این منطقه اقدام کرد.وی گفت: از سه روز گذشته با اطلاعرسانی ستاد مدیریت بحران همزمان با تخلیه منازل، دستور راهاندازی اردوگاه اضطراری را صادر کردهایم و تیپ 392 زرهی نیروی زمینی تاکنون 2هزار نفر را اسکان داده است.دریادار سیاری اظهارکرد: همه مردم اسکان داده شده از امکانات برخوردارند و وعدههای صبحانه، نهار، شام و همچنین محل استحمام آنها هم فراهم شده است. در حوزه بهداشت و سلامت هم تیمهای پزشکی به صورت شبانهروزی در این اردوگاهها فعالیت میکنند.
استقرار موکبهای ارتش در خوزستان
دبیر اجرایی قرارگاه اربعین ارتش نیز با اشاره به برپایی موکبهای فعال در ایام اربعین حسینی در مناطق سیلزده گفت: پیرو اوامر فرمانده کل ارتش که فرماندهی قرارگاه اربعین حسینی را هم عهدهدار هستند، کار برپایی موکبهای اربعین حسینی آغاز شده است.
«مسعود زوارهای» گفت: به دلیل حساسیت منطقه خوزستان و جاری شدن سیلاب در بخشهای مختلفی از این استان، تمرکز موکبهای اربعین ارتش بر این منطقه است. از این رو موکبهای ارتش حرکت کرده و به زودی در پادگان میشداغ مستقر خواهند شد.
اعزام ۱۰۰ قایق تندروی سپاه به مناطق سیلزده
همچنین به دستور فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران ۱۰۰ قایق تندرو برای کمک به مردم سیلزده به خوزستان اعزام شدهاند.
آیتالله «محسن حیدری» نماینده خوزستان در مجلس خبرگان رهبری در این زمینه گفت: به دلیل بحرانی بودن وضعیت حمیدیه، این تعداد قایقهای تندروی شناور به این شهرستان اعزام شده تا کمکرسانی به مردم سرعت بگیرد.
نیازهای سیلزدگان
مدیر عامل جمعیت هلالاحمر خوزستان نیز در گفتوگویی درباره اقلام مورد نیاز سیلزدههای خوزستان عنوان کرد: چادر، پتو و غذای گرم نیاز کنونی این مردم است. تعدادی از مردم هم به صورت خودجوش غذا تهیه میکنند و در اختیار ما قرار میدهند و ما هم آن را به مردم سیلزده میرسانیم.
«علی خدادادی» اظهارکرد: یکی از مشکلات ما روستاهایی هستند که دچار سیلگرفتگی شدهاند اما برخی از روستاییان هنوز در این روستاها ساکن هستند. این سردرگمی برای ما وجود داشت که چگونه باید اقلام را به مردم برسانیم. ما در اردوگاهها با این مشکلات مواجه نبودیم. چون همه چیز سازماندهی شده است و امکانات در اختیار مردم قرار میگیرد و به تدریج کمکهایی که از سوی هلال احمر یا مردم تامین شده، در حال توزیع است.
او گفت: نکتهای که وجود دارد در خصوص روستاهایی است که دچار آبگرفتگی شدهاند اما عدهای از مردم به دلیل تعلقاتی که دارند نمیخواهند روستا را ترک کنند. البته این افراد خود را به خطر انداختهاند و روی پشتبامها هستند اما با این حال ما برنامهریزی کردهایم که کمکها را از طریق دهیاران به آنها برسانیم.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خوزستان گفت: هرکدام از روستاییان که نیازی دارند، میتوانند برای تامین نیازهای خود به دهیار مراجعه کنند. ما اقلام مورد نیاز اعم از چادر، پتو و غذای گرم را روزانه در اختیار دهیارها قرار میدهیم.
خدادادی افزود: با توجه به پیشبینیهایی که برای اسکان مردم در حمیدیه، سوسنگرد، بستان و رفیع انجام شده است، با مصوبه شورای تامین و با همکاری سپاه، ارتش، آموزش و پرورش و اداره کل ورزش و جوانان 15 اردوگاه در نظر گرفتهایم که لیست این اردوگاهها اعلام شده است و مردم میتوانند با مراجعه به اردوگاهها، در آنها اسکان یابند.
اردوگاههای اسکان اضطراری
مدیر عامل جمعیت هلال احمر خوزستان درباره اماکن در نظر گرفته شده برای اسکان اضطراری سیلزدگان خوزستانی توضیح داد: برای اسکان اضطراری شهروندان حمیدیه، اردوگاههای شهید غلامی، شهید فرجوانی، ثامنالائمه و جوادالائمه در نظر گرفته شده است.خدادادی اضافه کرد: همچنین برای اسکان اضطراری مردم بستان، پادگان میشداغ و برای مردم سوسنگرد، پادگانهای 41 ثارالله، شهید حبیبالهی، شهید مسعودیان و سالن ورزشی خانه جوان، ناصرخسرو، مجموعه قدس، مجموعه تختی شهرستان اهواز و پادگان شهدای هویزه تعیین شدهاند.
وی افزود: برای محل اسکان اضطراری اهالی رفیّع هم سالن ورزشی و 120 کلاس در مدارس شهرستان هویزه اعلام شده است.
ایجاد بیمارستان صحرایی
رئیس مرکز اورژانس و فوریتهای پزشکی خوزستان نیز از ایجاد یک بیمارستان صحرایی با همت استان کردستان برای امدادرسانی به سیلزدگان خوزستانی خبر داد.
دکتر «شهیار میرخشتی» اظهارکرد: بناست یک بیمارستان 50 تختخوابی صحرایی از سوی استان کردستان با 20 نیروی پزشکی برای امدادرسانی به حادثهدیدگان سیل در خوزستان ایجاد شود.
وی گفت: هنوز زمان رسیدن و مکان فعالیت این بیمارستان در خوزستان مشخص نیست و بهزودی اطلاعرسانی خواهیم کرد.
میرخشتی افزود: همچنین 30 دستگاه آمبولانس از استانهای اصفهان، اراک، کردستان، تبریز، کرمان و همدان برای امدادرسانی به سیلزدگان خوزستان اعزام شدهاند.
پلیس، مراقب اموال سیلزدگان
به دنبال تخلیه روستاها و شهرها، تعدادی از ساکنان حاضر به ترک منازل خود نیستند و نگران این هستند که امنیت وسایل زندگیشان به خطر بیفتد. اما جانشین فرمانده انتظامی استان خوزستان گفته است: مردم نگران امنیت منازل و اموال خود نباشند، چراکه پلیس با گشتهای محسوس و نامحسوس به صورت هدفمند محافظ اموال و منازل سیلزدگان است.
سرهنگ «سیدمحمد صالحی» بیان کرد: نیروی انتظامی از دقایق اولیه وقوع سیل در کنار مردم بوده و علاوه بر وظیفه ذاتی خود که تامین نظم و امنیت است، خدمات مضاعفی را نیز به مردم سیلزده ارائه کرده است.وی افزود: اکنون با حضور حداکثری کارکنان نیروی انتظامی در کنار سایر نیروهای مسلح و امدادرسان، نظم و امنیت مناطق سیلزده به صورت کامل برقرار است.
جانشین فرمانده انتظامی خوزستان ادامه داد: نیروی انتظامی به عنوان حامی و پشتیبان مردم با افتخار برای تامین نظم و امنیت و خدمت به شهروندان شبانهروز تلاش و مجاهدت کرده و تا پایان آخرین روز بحران در کنار مردم سیلزده کمک و امدادرسانی خواهد کرد.سرهنگ «فرشاد کاظمی» فرمانده انتظامی شهرستان حمیدیه هم در این رابطه گفت: تعداد گشتهای انتظامی محسوس و نامحسوس برای حفاظت از اموال خانوادههای آسیب دیده از سیلاب افزایش یافته اما مردم هم هشدارهای پلیس را برای جابه جایی وسایل خود جدی بگیرند. وی با اشاره به تامین امنیت مناطق آسیب دیده از سیل اظهارکرد: با توجه به شرایط موجود در مناطق سیلزده و جابهجایی برخی از خانوارها، احتمال سرقت و سوء استفاده برخی افراد از این موقعیت وجود دارد که همین موضوع باعث شد بر تعداد نیروهای گشتی خود بیفزاییم.
خسارت 3 هزار میلیارد تومانی سیل به لرستان
در استان لرستان نیز امدادرسانیها همچنان ادامه دارد. نیروهای مردمی، دستگاههای دولتی، ارتش، سپاه و هلالاحمر در حال توزیع امکانات بین سیلزدهها هستند. شهرداریها نیز در حال آمادهسازی شهرهای سیلزده برای بازگشت مردم به خانههای خود هستند.
سیل فروردین امسال در لرستان حدود 3200 میلیارد تومان به استان خسارت وارد کرده و مردم و مسئولان را با مشکلات جدی مواجه ساخته است. ۳ هزار واحد مسکونی و تجاری و بخش قابلتوجهی از راههای ارتباطی شهرستان پلدختر آسیب جدی دیده و در شهرستان دلفان راه ارتباطی 75 روستا هنوز قطع است. در شهرستان الیگودرز ۱۰ روستا بیبرق هستند و در خاموشی به سر میبرند. راه ارتباطی ۱۵ روستای شهرستان چگنی هم قطع است و تلاش سپاه برای ترمیم راهها و پلهای ارتباطی در حال انجام است.
توزیع غذای گرم بین سیلزدگان
فرمانده قرارگاه عملیاتی لشکر 84 پیاده نیروی زمینی ارتش با اشاره به دایر شدن آشپزخانههای سیار ارتش در مناطق سیلزده لرستان گفت: با کمک آشپزخانههای خود غذای گرم برای سیلزدگان تهیه میکنیم و در اختیار آنها قرار میدهیم.
امیر سرتیپ دوم «مراد خوشکنار» اظهارکرد: این قرارگاه پس از موج دوم بارشها با همه امکانات وارد عمل شده و یگانهای ما در مناطق پلدختر، معمولان و نورآباد و روستاهای اطراف این مناطق با استفاده از امکانات بالگردی و امکانات مهندسی مشغول امدادرسانی هستند.
وی افزود: ما در طول این مدت در قرارگاه مستقر در پلدختر به سرعت اقدام به لایروبی معابر و منازل مردم کردیم. چند روز از آغاز لایروبی این مناطق میگذرد و تعدادی از نیروهای پایور و وظیفه را برای لایروبی منازل مسکونی در اختیار خانوادههای سیلزده قرار دادیم.
فرمانده قرارگاه عملیاتی لشکر 84 پیاده نیروی زمینی ارتش ادامه داد: پاکسازی کوچهها و خیابانهای مناطق سیلزده با استفاده از امکانات مهندسی ارتش نظیر لودر و کمپرسی در حال انجام است و امیدواریم تا با این اقدامات حالت عادی به شهر پلدختر بازگردد.خوشکنار درباره اقدامات قرارگاه متبوع خود در زمینه تامین موادغذایی و مواد زیستی و نیازمندیهای عمومی مردم عنوان کرد: ما در زمینه تامین نیازهای مردم اقدامات خوبی انجام دادهایم که این اقدامات شامل تامین غذای گرم مردم از طریق دایر کردن آشپزخانه است.
۲۰۰ کانکس برای دانشآموزان سیلزده
مدیر کل آموزش و پرورش لرستان نیز از اختصاص ۲۰۰ کانکس برای تحصیل دانشآموزان در مدارس سیلزده لرستان خبر داد. «رضا زینیوند» گفت: با توجه به برآورد اولیه اداره کل آموزش و پرورش خسارات وارده به مدارس مناطق سیلزده از سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور برای جایگزینی کلاسهایی که در اثر سیل تخریب و قابل استفاده نیستند تعداد ۲۰۰ کانکس درخواست شد.
وی بیان کرد: تا الان ۵۰ کانکس توسط این سازمان خریداری و حدود ۵۰ کانکس هم توسط ادارات کل آموزش و پرورش و ادارات کل نوسازی مدارس استانها تهیه شده که در حال انتقال به استان هستند.
این مسئول تاکید کرد: همه تلاش ما این است که زمینه شروع فعالیت آموزشی دانشآموزان در همه مناطق آسیبدیده از سیل تا روز ۲۴ فروردین فراهم شود.
برآورد اولیه خسارت سیل در لرستان
استاندار لرستان نیز در گفتوگویی درباره میزان خسارات واردشده ناشی از سیلهای اخیر به استان گفت: 3 هزار و 200 میلیارد تومان برآورد اولیه خسارت سیل در استان است و عمده این خسارتها به تأسیسات زیربنایی، ابنیه فنی، راهها و بخش کشاورزی وارد شده است.«موسی خادمی» افزود: پلها، تأسیسات آب، برق، مخابرات و مدارس در مراحل بعدی تحمل خسارت قرار دارند.وی گفت: بخش کشاورزی با 920 میلیارد تومان بیشترین خسارت را متحمل شده است. خادمی اضافه کرد: با بررسیهای بیشتر و دقیقتر، احتمال افزایش مبلغ خسارتها وجود دارد. استاندار گفت: در میان شهرستانهای لرستان، بخش کشاورزی شهرستان دلفان با حدود 240 میلیارد تومان بیشترین خسارت را متحمل شده است.
ارسال ماشینآلات راهداری ۱۹ استان به لرستان
معاون راهداری و حملونقل جادهای کشور نیز با اشاره به اینکه راه ارتباطی ۲۲۰ روستای لرستان همچنان قطع است، از ارسال ماشینآلات راهداری ۱۹ استان کشور به لرستان خبر داد.
«خداداد مقبلی» گفت: سازمان راهداری و حملونقل جادهای در حین سیلاب با کنترل شبکه ارتباطی، کنترل ترافیک راههای ارتباطی آسیبدیده و همچنین کمک به مردم گرفتار در راه اقدامات بسیار خوبی انجام داده است.
وی افزود: در فروردین امسال 8 استان کشور دچار سیلاب مخرب شدند اما در لرستان تخریبهای وسیعی در شبکههای ارتباطی به وجود آمده است. بر همین اساس از 19 استان کشور 400دستگاه ماشینآلات سنگین و نیمه سنگین راهداری با 600 نیروی راهدار به استان لرستان منتقل شدهاند. این دستگاهها و نیروهای راهداری در 11 شهرستان لرستان فعال هستند.
معاون راهداری و حملونقل جادهای کشور عنوان کرد: پس از سیلاب در استان لرستان راه ارتباطی حدود 861 روستا با مراکز بخشها و شهرها همچنین عمده محورهای ارتباطی با مرکز استان قطع شد که با تلاش راهداران همه مسیرهای ارتباطی و شریانی بینشهری و ارتباط با مرکز استان برقرار شده و اکنون راه ارتباطی ۲۲۰ روستای لرستان هنوز قطع است.
ادامه امدادرسانیها به سیلزدگان ایلام
وقوع سیل اخیر در استان ایلام نیز به بیش از هزار کیلومتر از جادهها و مسیرهای مواصلاتی این استان خسارت وارد کرد. خسارت سیل در ایلام 1200 میلیارد تومان برآورد شده است.
خسارتهای سیل به ایلام
استاندار ایلام با بیان اینکه در سیل اخیر 1200 کیلومتر از جادهها و مسیرهای مواصلاتی ایلام آسیبدیده، گفت: در بخش کشاورزی نیز 34 هزار و 750 هکتار از اراضی کشاورزی و 760 هکتار از باغهای استان دچار خسارت شد و در مجموع استان بیش از هزار میلیارد تومان خسارت دید.«قاسم سلیمانی دشتکی» اظهارکرد: هماهنگیهای لازم در این زمینه با مسئولان، شورای مدیریت بحران انجام و در بین دستگاههای اجرایی و مرتبط در مناطق مختلف استان تقسیم کار شد که اگر قبل از وقوع سیل اقدامات پیشگیرانه انجام نمیشد، بهطور قطع خسارت سیل در استان بیش از استانهایی مانند لرستان بود.
«شادمهر کاظمزاده» نماینده دهلران، درهشهر، آبدانان و بدره در مجلس شورای اسلامی نیز خسارت سیل در استان ایلام را حدود 1200 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: ۶۰ هزار هکتار زمین کشاورزی، چندین هزار هکتار باغ و بیش از هزار کیلومتر از راهها و سیلبندها و کانالهای شهری دچار خسارت شدهاند و کشاورزان در شهر تمام مایملک خود را از دست دادهاند.
امدادرسانی به سیلزدهها
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان ایلام نیز از امدادرسانی هلال احمر به بیش از 5300 نفر سیل زده در این استان خبر داد.«حسین عارفی» اظهارکرد: تاکنون به 1122 خانوار شامل 5334 نفر در مناطق تحت تاثیر سیل و آبگرفتگی امدادرسانی شده است.
وی با بیان اینکه مناطق روستایی و عشایری شهرستانهای ایلام، دهلران، سیروان، ملکشاهی، ایوان، چرداول، درهشهر، مهران و آبدانان تحت تاثیر باران شدید، سیل و آبگرفتگی قرار گرفتهاند، اظهارکرد: تاکنون در مجموع ۴۵۰۰ بسته غذایی ۷۲ ساعته، ۵۰۰ بسته غذایی یک ماهه، ۶۳۶ تخته چادر امدادی، ۱۷۴۵ تخته پتو، ۴۳۹ تخته موکت، 46 عدد کلمن، 18 ثوب شلوار، 19 شعله فانوس، 2 ۵ شعله والور، ۲۳۹ کیلوگرم نایلون پوششی و ۳۶۰۰ بسته نان در میان سیلزدگان استان توزیع شده است.عارفی با اشاره به اینکه ۲۵ تیم عملیاتی هلال احمر ایلام با حضور در مناطق آبگرفته شهرستانهای دره شهر، ایوان و بدره در حال کمک و امدادرسانی به آسیبدیدگان هستند، افزود: تخلیه آب بیش از ۱۳۰ منزل مسکونی توسط نیروهای امدادی صورت گرفتهاست.
مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان گفت: تاکنون بیش از ۳ هزار نفر از سیلزدگان در کمپهای اسکان اضطراری هلال احمر در سطح استان اسکان اضطراری داده شدهاند و تا عادی شدن شرایط حاکم بر منطقه عملیات امدادرسانی توسط نیروهای هلال احمر ادامه خواهد داشت.