معاملات آپشن یا اختیار معامله زعفران از روز یکشنبه برای نخستینبار در بورسکالا آغاز شد.
به گزارش همشهری، دیروز برای نخستینبار برای انجام معاملات زعفران در بورسکالا از ابزاری استفاده شد که میتواند قیمت این محصول را در آینده برای کشاورزان تضمین یا بیمه کند. این ابزار جدید که از آن با نام «آپشن» یا «اختیار معامله» نام برده میشود، قراردادی است که براساس آن فروشنده زعفران متعهد میشود مقدار مشخصی از این محصول را براساس قیمت توافقشده در زمان مشخصی به خریدار تحویل دهد. خریدار اوراق هم میتواند براساس این قرارداد در آینده کالای خود را با قیمتی که در قرارداد ذکر شده، تحویل بگیرد، با این روش کشاورزان میتوانند ریسک فروش محصولاتشان را به حداقل برسانند و در عین حال در زمان تنظیم قرارداد اختیار معامله مبلغ معینی از قرارداد را از خریدار دریافت کنند. قراردادهای اختیارمعامله زعفران همچنین امکان تضمین فروش در قیمتهای مشخص را برای کشاورزان فراهم میکند. علاوه بر آن، کشاورزان میتوانند بهصورت مستقیم وارد این معاملات برای فروش محصولاتشان شوند که این کار به حذف واسطهها منجر خواهد شد و فعالیتهای سفتهبازی از بازار فیزیکی، جذب بازارهای مالی و کاغذی میشود.
قیمت زعفران بیمه میشود
حسن امیری، معاون سازمان بورس دیروز در مراسم آغاز بهکار معاملات قراردادهای اختیار معامله زعفران با تأکید بر اینکه شاهد عرضه یکی از مهمترین ابزارهای بازار سرمایه هستیم، گفت: بهرغم آنکه ما تولیدکننده اصلی زعفران در دنیا هستیم، اما نتوانستیم از منافع این محصول مهم کشاورزی بهدرستی بهره ببریم. او افزود: متأسفانه در گذشته با وجود سودآوری زعفران، کشاورزان کمترین بهره را از کاشت این محصول بردهاند اما با ورود زعفران به بورسکالا منافع کشاورزان بیشتر شد.
معاون نظارت سازمان بورس ادامه داد: از ابتدای امسال در بازار فیزیکی ۶۶ تن و در گواهی سپرده کالایی ۲۷ تن زعفران دادوستد شده است.
آیندهنگری قیمت
حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورسکالا هم در این مراسم گفت: در سالهای اخیر ۱۰ درصد از کل معاملات بورسکالا مربوط به محصولات کشاورزی بوده که البته ابزارهای نوین بهکار گرفته شده در قالب فیوچرز و آپشن نقش مهمی در این حوزه داشته است. او با بیان اینکه ابزارهای مشتقه، آیندهنگری را در بازار محصولات کشاورزی بیشتر میکند، افزود: قراردادهای آپشن زعفران نگین در بورسکالا زنجیره ابزارهای مالی بورسکالا روی محصول زعفران را تکمیل میکند به همین دلیل برای آغاز معاملات آتی زعفران سامانه بازار معاملات آتی ارتقا خواهد یافت.
برنامه آینده
حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس کالا درباره برنامههای سال آینده، گفت: در سال آینده بازار معاملات اوراق بهادار، مبتنی بر داراییهای پایه، از طریق بازار صندوقهای کالایی محصولات کشاورزی، ازجمله صندوق زعفران، ایجاد خواهد شد. او افزود: درنظر داریم بازار معاملات قراردادهای آتی و اختیار معامله روی صندوقهای کالایی را افتتاح کنیم. به گفته او، توسعه بازار اوراق بهادار مبتنی بر کالاهای جدید، از طریق ایجاد بازار معاملات اوراق خرید دین، بهعنوان یک ابزار تأمین مالی جدید، در بورسکالای ایران و تاسیس بازار معاملات حق امتیاز، ازجمله برنامههای بورسکالا در سال ۹۸ است.
آغاز معاملات آپشن زعفران در بورسکالا
در همینه زمینه :