جهش بلند کردستان در بازیهای محلی
هوشنگ امینی: هیات ورزشهای بومی کردستان در یک سال گذشته از رتبه 27 به رتبه 2 در کشور صعود کرد
ژینا شریعتی| سنندج- خبرنگار:
«بازیها» به طور عام یک بار فرهنگی دارند. بازیهای بومی، محلی، قبیلهای و سنتی مناطق مختلف ایران علاوه بر بار فرهنگی از جذابیت و تنوع بالایی نیز برخوردارند. با توجه به پهناوری اقلیمی و قومی در ایران انواع بازیها با هدفهای خاصی طراحی شده و میان مردم رایج بوده است. بیشتر از 150 بازی سنتی شناسایی شده که به مرور زمان و تغییر شیوههای زندگی، نسل امروز با بسیاری از آنها بیگانه است. برخی از بازیها به لحاظ اجتماعی و فرهنگیدر اکثر نقاط ایران مشترک بودهاند. «هوشنگ امینی» یکی از رؤسای موفق هیات ورزشهای روستایی، بومی و محلی در کشور است که با تلاش خود و حمایت مسئولان و کمک ورزشکاران کردستانی توانست در طول یک سال هیات استان کردستان را در سطح کشور به رتبه دوم برساند. گفتوگوی همشهری را با وی در ادامه میخوانید.
هیات ورزشهای روستایی، بومی و محلی از چه زمانی فعالیت خود را شروع کرده است؟
هیات ورزشهای روستایی، بومی و محلی استان کردستان حدود 13 سال است که فعالیت خود را شروع کرده و در طول یک سال گذشته از رتبه 27 به رتبه 2 در کشور صعود کرده است. سال 97 هیات کردستان عملکرد بسیار چشمگیری در کشور داشت و با موفقیتهایی همراه بود که به شایستگی جایگاه دوم کشوری را از آن خود کردیم.
چه بازیهایی مجوز حضور در مسابقات (استانی - کشوری) را دارند؟
در مورد بازیهای بومی و محلی محدودیتی وجود ندارد. گاهی بازیها به صورت مسابقهای بین تیمهای مختلف اجرا میشود و گاهی همچون یک نمایش برای شادی، نشاط و خنده تماشاگرهاست. در حقیقت میتوان گفت اکثر بازیهای بومی و محلی، نوعی نمایش برای آشنایی با آداب و رسوم و همچنین شناختن سرگرمیهای روستایی و قوم و قبیلهها در زمان گذشته هستند.
جایگاه این هیات و رشتههای ورزشی آن در استان چگونه است؟
هیات ورزشهای روستایی، بومی و محلی جایگاه بالایی در استان دارد و یکی از بزرگترین هیاتهای ورزشی شناخته شده است، زیرا شامل بسیاری از ورزشها مانند فوتبال، والیبال، کشتی و... هستند که امروزه در سالنها و مکانهای ورزشی اجرا میشود و در زمانهای قدیم در روستاها یک نوع بازی به شمار رفته است.
بازی مشترکی بین استان ما و دیگر استانهای کشور شناخته شده است؟
بله؛ مشخصاً از طنابکشی، چوبکشی و هفتسنگ میتوان نام برد و گفت که بین اکثر استانها مشترک هستند. در بحث حرکات آیینی و سنتی رقص محلی (ههلپرکی) هر شهر و استانی، نحوه اجرایی که دارند مختص به خود آن منطقه است که بهصورت نمایشی و امتیازدهی برگزار میشود. حرکات آیینی و سنتی درکردستان بالغبر 52 نوع است که هر کدام نمادی از عشق به میهن، یکپارچگی مردم، حق مساوی بین زن و مرد و... است.
مردم از این رشته ورزشی و بازیهای بومی محلی استقبال میکنند؟
چون هیات ورزشهای روستایی، بومی و محلی در جهت ایجاد شور و نشاط مردم قدم برمیدارد و در تلاش است آیینهای کهن را زنده کند، مردم زیادی از این ورزش استقبال میکنند. به همین منظور هیات استان کردستان در طول سال مراسم و جشنوارههای زیادی به مناسبتهای مختلف برگزار میکند که برای مردم تازگی دارد. در جشن نوروز سال 97 هیات کردستان مراسم سال نو را برگزار کرد و نمایشهایی همچون اسبسواری، آواز و موسیقیهای سنتی، رقص و ههلپرکی و بازیهای محلی در آن اجرا شد که به لطف خدا با استقبال بینظیری در استادیوم 22 گولان همراه بود و برای ما جای بسی خوشحالی است.
برای آینده چه برنامهای دارید؟
در نظر داریم بازی و ورزشهای روستایی، بومی و محلی را در کلکردستان گسترش دهیم و بازیهای فراموش شده کردستان را ثبت ملی کنیم تا همه هیاتهای ایران از این بازیها استفاده کنند. در حال حاضر مربیها و داوران درکردستان
مشغول به فعالیتند و به امید خدا در آینده شاهد موفقیتهای بزرگشان خواهیم بود.
مسئولان به این هیات و رشتههای ورزشی (بازیهای روستایی، بومی و محلی) اهمیت میدهند؟
از مدیرکل ورزش و جوانان استان کردستان و همچنین رئیس فدراسیون بازیهای روستایی، بومی و محلی که در به اوج رسیدن این هیات ما را حمایت کردند تشکر میکنم و امیدوارم بتوانیم با به دست آوردن موفقیتهای بیشتر حمایتها و زحماتشان را جبران کنیم و مایه سربلندی و افتخار برای کردستان و همچنین ایران باشیم.
عملکرد هیات بازیهای روستایی ، بومی و محلی
هیات استان کردستان در اواخر سال 1396 با شرکت در مسابقات بینالمللی به میزبانی گرمسار چه در بحث ورزشی و چه در بحث حرکات آیینی- سنتی مقام اول را کسب کرد که بسیار مایه سرفرازی و خرسندی تیمهایمان شد. همچنین در سال 1397 در مسابقات آزاد کشوری مقام اول و دوم را کسب کردیم. مضافاً اعزام 6 گروه حرکات آیینی سنتی به استانهای مختلف را داشتهایم که با موفقیت همراه بوده است. در بخش بانوان، برگزاری مسابقات چوبکشی و فوتبال بانوان روستایی برای بار اول در استان کردستان به اجرا درآمد. در جشنواره فرهنگیورزشی اقوام و عشایر ایران که به میزبانی استان سمنان برگزار شد، هیات استان کردستان در حرکات آیینی سنتی مقام اول را در کشور کسب کرد و بزرگترین جشنوارهای که به مناسبت شب یلدا در استان کردستان شهرستان مریوان برگزار شد با استقبال بینظیر مردم در مریوان همراه بود.