
قیمتهای گران خودرو تثبیت شد
عرضه قطره چکانی خودروسازان در طرح فروش فوری کارساز نبود

علی ابراهیمی/روزنامهنگار
عرضه قطرهچکانی خودروهای پرتقاضای داخلی با قیمتهای نزدیک به حاشیه بازار نهتنها تأثیری در کاهش قیمتها و تنظیم بازار خودرو نداشته بلکه موجب تثبیت قیمتهای بالا درحاشیه بازار خودرو شده است. با گذشت 4روز از آغاز فروش فوری-نقدی خودروهای پرتیراژ داخلی و وعدههای وزارت صنعت و خودروسازان مبنی بر کاهش قیمت خودروها در بازار آزاد، عرضه محدود و با قیمتهای بالای برخی خودروهای داخلی موجب سیر صعودی یا تثبیت قیمتهای بالای این خودروها در حاشیه بازار شده است. با این شرایط قیمت پراید 111سایپا در مرز 51میلیون مانده و پژو 206تیپ 2ایرانخودرو با قیمت 82میلیون تومان در بازار آزاد تثبیت شده؛ 2خودرویی که سایپا و ایرانخودرو به فروش فوری- نقدی آن تمایل چندانی نداشتهاند. بهنحوی که در4مرحله طرح فروش فوری سایپا از عرضه پراید 111خبری نبوده و ایرانخودرو نیز پژو 206تیپ 2را تنها در روز نخست فروش فوری آن هم با قیمت 72میلیون تومان عرضه و سپس آن را از طرح فروش فوری خود حذف کرد.
بازی با فروش فوری-نقدی خودرو
بررسی تعداد و تنوع مدل خودروهای عرضهشده طرح فروش فوری-نقدی ایرانخودرو و سایپا در چند روز گذشته بیانگر ناکارآمدی این شیوه فروش در ساماندهی بازار خودرو است. بهنحوی که با آغاز فروش فوری- نقدی خودروسازان از 30بهمنماه امسال، ایرانخودرو فقط در 4روز محصولات خود را به بازار عرضه کرد. این شرکت که در روز اول 7نوع خودرو شامل پژو 206تیپ2، پژو207ای، پژو 206صندوقدار، 2مدل پژو405، 3مدل پژو پارس، 2مدل سمند و رانا را عرضه کرده بود در روز دوم فروش این خودروها را به 2 نوع پژو 207دنده و پارس سال، در روز سوم به 2 مدل 405و 2 مدل پژو پارس و در روز چهارم به سمند ال ایکس سال و رانا محدود کرد. این در حالی است که شرکت سایپا در 5روز گذشته فروش فوری - نقدی محصولات خود هر روز 6نوع در 7مدل خودرو را عرضه کرده است.
وعدههای رشد عرضه و شکست قیمت خودرو
در چند روز گذشته وزیر صنعت و مدیران فروش 2شرکت بزرگ خودروساز از رشد تولید و عرضه محصولات خود و شکست قیمتها در بازار شب عید خبر دادهاند. بهنحوی که ایرانخودرو از تحویل 30هزار خودرو در بهمنماه امسال خبر داده و سایپا نیز بر عرضه 30هزار دستگاه محصول پرفروش خانواده ایکس 100و ایکس 200تا پایان امسال تأکید کرد. در کنار آن آمارهای تازهای از رشد تیراژ تولید روزانه محصولات سایپا از 700به 2هزار دستگاه و عبور تیراژ تولید ایرانخودرو از مرز 2هزار و 100دستگاه طی روز گذشته منتشر شد. آرش محبینژاد، دبیر انجمن قطعهسازان همگن نیز از تجارینشدن تا 150هزار خودرو بهدلیل کمبود قطعه و احتمال عرضه یکباره این خودروها خبرداد.
هشدار بهخودروسازان برای عرضه واقعی
علیرضا آوایی، وزیر دادگستری نیز در نشست خبری دیروز خود به شرکتهای خودروسازی برای واقعی و متعارف کردن قیمت فروش فوری نقدی محصولاتشان هشدار داد. او افزود: طبق آمار سازمان تعزیرات حکومتی تعداد این پروندهها در سال۹۶ ،حدود ۸۶۹ پرونده بوده که امسال تاکنون این تعداد به ۶ هزار و ۱۹۶ پرونده با رشد ۳۵۲ درصدی رسیده، در پروندههای مختومه نیز خودروسازان ۳۵۲ میلیارد تومان جریمه شده و برخورد با تخلفات خودروسازان با جدیت پیگیری میشود. همچنین در ۱۱ماه امسال ۲۷۰۰ شکایت از خودروسازان مطرحشده که با جلب رضایت مشتریان از طریق تحویل خودرو یا پرداخت ما بهالتفاوت مختومه شده است.
تولید روزانه ۲۱۰۰ دستگاه در ایرانخودرو
ایرانخودرو دیروز با بیان اینکه تعداد تولید روزانه این خودروساز در روز چهارم اسفندماه از مرز 2هزار و ۱۰۰ دستگاه گذشته اعلام کرد، با حمایتهای دولت و رونق دوباره خطوط تولید سازندگان، این شرکت موفق به افزایش تیراژ روزانه و تولید 2هزار و۱۹۱دستگاه خودرو شده و همه تلاش خود را برای حفظ عدد تولید روزانه بالاتر از 2هزار دستگاه بهکار خواهد گرفت. همچنین با ادامه روال کنونی و بهبود شرایط تولید ، در روزهای پایانی سال بازار متعادل میشود.
تولید 762هزار دستگاه خودرو
مناقشه تولید و عرضه خودروهای سواری داخلی در حالی است که تازهترین گزارش رسمی شرکتهای خودروسازی (سامانه کدال) از تیراژ تولید خودرو طی 11ماه منتهی به بهمنماه امسال، بیانگر آن است که 3شرکت ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در مجموع 762هزار و 675دستگاه انواع خودروی سواری تولید کردهاند. بر این اساس سهم ایرانخودرو از این تعداد تولید 351هزار و 411دستگاه، پارسخودرو 125هزار و 258دستگاه و سایپا 286هزار و 6دستگاه بوده است. از سوی دیگر بررسی ارقام فروش 3خودروساز بزرگ کشور حاکی از آن است که در 11ماه امسال مقدار فروش محصولات ایرانخودرو 12هزار و 507میلیارد تومان، مقدار فروش سایپا 7هزار و 633میلیارد تومان و مقدار فروش پارسخودرو 3هزار و 525میلیارد تومان بوده است.