تثبیت قیمت بنزین با اجازه واردات
درصورت تصویب نهایی مجلس، سال آینده دولت بدون محدودیت بنزین وارد میکند
رضا کربلایی- روزنامهنگار
براساس تصمیم اعضای کمیسیون تلفیق بودجه مجلس، دولت اجازه دارد سال آینده درصورت نیاز نسبت به واردات بنزین و فرآوردهها به کشور اقدام کند. حال باید دید که اکثریت نمایندگان مجلس در جریان رسیدگی نهایی به لایحه بودجه سال آینده به این تصمیم کمیسیون تلفیق پاسخ مثبت میدهند؟به گزارش همشهری، با تثبیت قیمت بنزین میزان ناترازی این فرآورده نفتی طی سالهای اخیر افزایش یافته و ایران از صادرکننده بنزین به واردکننده تبدیل شده است. دولت چهاردهم در نخستین لایحه بودجه تقدیمیاش به مجلس درخواست داده بود تا 65هزار میلیارد تومان اعتبار برای واردات بنزین درنظر گرفته شود. اما دیروز اعضای کمیسیون تلفیق بودجه مجلس برای اینکه بعدها دولت به بهانه کمبود اعتبار پیشبینی شده، گزینه افزایش قیمت را در دستور کار قرار ندهد، سقف بودجه لازم برای واردات این فرآورده نفتی را برداشتند. محسن زنگنه، عضو کمیسیون تلفیق بودجه در واکنش به انتشار اخباری درباره مخالفت کمیسیون با واردت بنزین گفت: واردات بنزین به کشور پیرو مصوبات کمیسیون تلفیق ممنوع نشده است.
تغییر الگوی سهمیهبندی بنزین
پیش از این مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد داده بود که الگوی سهمیهبندی بنزین تغییر کند و به جای اختصاص بنزین بهخودروها، این سهمیه براساس کد ملی به شهروندان اختصاص پیدا کند و سهمیه بنزین یارانهای برای هر فرد درنظر گرفته شود و بعد از آن قیمت بهصورت آزاد ملاک قرار گیرد. اما برنامه دولت چیست؟ چندی قبل حجت میرزایی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران با اشاره به دیدار تعدادی از اقتصاددانان با مسعود پزشکیان گفته بود: آقای رئیسجمهور گفتند، مجبوریم قیمت حاملهای انرژی را به اندازه تورم تعدیل کنیم، بنابراین انتظار میرود قیمت حاملهای انرژی بهویژه بنزین در سال۱۴۰۴ چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰درصد افزایش پیدا کند.
ابهام در تکذیبها
با این حال مقامات دولتی میگویند: در لایحه بودجه هیچ بحثی درباره افزایش احتمالی قیمت بنزین مطرح نشده است. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت با تکذیب افزایش 30 تا 40درصدی قیمت بنزین در سال آینده با بیان اینکه تاکنون در دولت هیچ تصمیمی درخصوص افزایش قیمت بنزین اتخاذ نشده است، اعلام کرده که بحثهای کارشناسی در دولت برای قیمت حاملهای انرژی در جریان است و برنامه دولت هم آمادهسازی افکار عمومی درخصوص تصمیمات احتمالی برای حاملهای انرژی است و دولت مردم را غافلگیر نخواهد کرد.
معمای بنزین
مسعود پزشکیان، در زمان ارائه لایحه بودجه از ارزان بودن بنزین در کشور انتقاد و هزینه تمامشده تولید بنزین در کشور را 8هزار تومان و بنزین وارداتی را 30هزار تومان اعلام کرد. اما ساعتی پس از این اظهارنظر، حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه هم درباره احتمال افزایش قیمت بنزین در سال آینده، بهوجود احکام قانونی در این زمینه اشاره کرد و گفت: در لایحه بودجه چیزی بهعنوان افزایش یا کاهش قیمت بنزین لحاظ نمیشود.
اصرار مجلس بر تثبیت قیمت
درحالیکه دولت مصمم است با اقناع مردم، سیاست افزایش تدریجی قیمت بنزین را در سال آینده کلید بزند، اما نمایندگان مجلس در یکماه اخیر بارها مخالفت خود را با این سیاست دولت اعلام کردهاند. حال باید دید که با تصمیم جدید کمیسیون تلفیق مجلس، کسری بنزین در داخل ایران با واردات از خارج دنبال خواهد شد یا اینکه دولت درنهایت اجازه خاص پیدا خواهد کرد تا قیمت را در سال آینده افزایش دهد.