سیل دستبردار نیست
ادامه بارندگیها و وقوع سیلاب در استانهای خوزستان، لرستان و ایلام خسارتهای زیادی به شهرها و روستاهای آنها وارد کرد/ شدت سیل در خوزستان و لرستان به حدی بود که شماری از روستاها تخلیه شدند و ساکنان آنها به نقاط امن انتقال یافتند
ادامه بارندگیها در استانهای غربی کشور ازجمله خوزستان، لرستان و ایلام تاکنون خسارتهای متعددی برای ساکنان این استانها به بار آورده و بسیاری از روستاییان را به تخلیه روستاها مجبور کرده و به تعطیلی مدارس هر 3 استان منجر شد.
به گزارش همشهری، استمرار بارندگیها در استان خوزستان به طغیان برخی رودها و شکسته شدن تعدادی از سیلبندها انجامید و در پی آن آب به شماری از روستاها در شهرستانهای مختلف این استان وارد شد و اهالی را ناگزیر کرد به نقاط امن خارج از روستاها پناه ببرند.
در لرستان نیز بارندگیها موجب وقوع سیلاب، مسدود شدن تعدادی از راهها به خصوص راههای روستایی، آبگرفتگی خانههای روستایی و انتقال ساکنان برخی روستاها به نقاط امن شد. طبق پیشبینی هواشناسی لرستان، بارندگی در این استان تا پایان دیروز (سهشنبه) ادامه داشت، اما خسارات بارندگی باید توسط مسئولان احصا و برآورد شود. در استان ایلام نیز بارندگی اخیر که در برخی نقاط آن همچنان ادامه دارد، ریزش یک کوه، مسدود شدن یک جاده و جان باختن یک مرد سالخورده را در سیلاب در پی داشته است.
تبعات سیل در خوزستان
وقوع سیلاب در خوزستان در 2 روز اخیر را هواشناسی استان پیشبینی و مدیریت بحران استان نیز هشدارهای لازم را اعلام کرده بود، اما افزایش دبی رودخانههای کرخه و دز، باز کردن با تاخیر دریچههای سدهای دز و کرخه بدون اطلاعرسانی قبلی و عمومی و نیز شکسته شدن تعدادی از سیلبندها که گفته میشود بسیار کهنه و قدیمی بودند، به مشکلات مردم بهخصوص روستاییان دامن زد و بسیاری از آنان را غافلگیر کرد.
با شکسته شدن سیلبندها( ازجمله سیلبند شهر رفیع) آب وارد تعداد زیادی از روستاها شد و خانهها و مزارع مردم را فراگرفت و ساکنان این روستاها که بیشترشان مربوط به شهرستانهای شوش، دزفول و دشت آزادگان بودند، به نقاط امن منتقل شدند.
هرچند نیروهای امدادی هلالاحمر و نیز 500 نفر از نیروهای ارتش و سپاه در حالت آمادهباش کامل و برای کمک به ساکنان روستاهای در معرض خطر سیل در روستاها مستقر شده بودند، اما سیلاب کار خود را کرد و به تعداد زیادی از روستاها خسارت زد و ساکنان آنها را به ترک شبانه خانه و کاشانه خود مجبور کرد.
در پی شکسته شدن سیل بند شهر رفیع، مدیر کل مدیریت بحران خوزستان در محل شکستگی سیلبند رفیع حاضر شد و از تلاش برای ترمیم این سیل بند خبر داد. روز گذشته استاندار خوزستان دستور تخلیه شهر رفیع را صادر کرد. در حال حاضر اغلب شهر تخلیه شده است ولی برخی از مردم برای کمک همچنان در شهر حضور دارند. در جریان وقوع سیلاب اخیر روستاهای بخش شعیبیه در شهرستان شوشتر نیز به دلیل طغیان رودخانه تخلیه شدند. این بخش در سیل فروردین سال 95 نیز دچار خسارتهای زیادی شد؛ خسارتهایی که هنوز به ساکنان پرداخت نشده است.
بارندگی اخیر در خوزستان به حدی شدید و پرتبعات بود که حتی رئیس پلیس راه استان از خوزستانیها خواست تا پایان بارندگیها از سفرهای غیرضروری خودداری کنند. سرهنگ «رضا دولتشاهی» همچنین به مردم تاکید کرد که به شهرهای شمالی مخصوصا اندیکا، ایذه و دهدز سفر نکنند تا شرایط بهبود یابد. اما معاون حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان از ادامه نگرانیها در خصوص سیلابی شدن رودخانههای دز و کرخه خبر داد و گفت: سیلاب روستاهای 6 شهرستان دزفول، شوش، شوشتر، اهواز، دشت آزادگان و هویزه را تهدید میکند.
«حمیدرضا لشکری» افزود: بیشتر حجم سدهای دز و کرخه پر شده و ارتفاع آب در مخازن این 2 سد در حال رسیدن به تراز حداکثری است به همین دلیل خروجی آب این سدها بیشتر و به افزایش دبی آب رودخانهها منجر شده است.
وی اظهار کرد: الان وضعیت رودخانههای دز و کرخه به دلیل سیلابی شدن در وضعیت حاد قرار دارد اما بابت رودخانههای کارون، مارون و جراحی نگرانی وجود ندارد.
خسارت سیل به زیرساختهای لرستان
بارندگیهای دو روز گذشته خساراتی را نیز در استان لرستان در پیداشت.مدیرکل مدیریت بحران لرستان با اشاره به وقوع سیلاب در خرمآباد اظهار کرد: روستای ناصروند از توابع بخش مرکزی خرمآباد در محاصره کامل آب قرار دارد.
«غلامرضا آقا میرزایی» با اشاره به محاصره شدن روستای بلیلوند بر اثر شدت بارندگی نیز افزود: به دلیل شدت بارندگی پلهای این روستا تخریب شدهاند و مردم در محاصره آب هستند. تمام تلاشمان این است که مردم دچار حادثه نشوند.
وی گفت: بارش شدید باران و وقوع سیل در شهرها و روستاهای استان خسارات زیادی به زیرساختها وارد کرده است. آقامیرزایی بیان کرد: تاکنون میزان خسارت وارد آمده برآورد نشده است. در بیشتر شهرهای لرستان سیلاب خساراتی را وارد کرده است، اما در خرمآباد خسارات به زیرساختهای شهری بیشتر بوده است.فرماندار خرمآباد هم گفت: بامداد سهشنبه به دلیل شدت بارندگی و وقوع سیلاب در سطح شهر خرمآباد، ساکنان 100 واحد مسکونی حدفاصل پل انقلاب و پارک معلم این شهر به وسیله لودر تخلیه و جابهجا شدند.
«اسد عبداللهی» بیان کرد: با توجه به حجم سیلاب و شدت باران، خروج این افراد از منازل یا نجات آنان با قایق یا ماشینهای آتشنشانی امکانپذیر نبود و از لودر استفاده شد. همچنین تعدادی خودرو در پارک ساحلی معلم واژگون یا جابهجا شدند اما با اقدامات انجام شده از غرق شدن این خودروها در سیلاب جلوگیری شد.
این مقام مسئول میزان خسارت مالی ناشی از سیلاب را بسیار زیاد ارزیابی کرد و ادامه داد: مغازهها و واحدهای تجاری خیابان مطهری به دلیل آبگرفتگی دچار خسارت شدند و دیوار ساحلی رودخانه به طرف آرامستان خضر نیز تخریب شد. شدت بارشها به حدی بود که مدارس مناطقی از این شهرستان روز سهشنبه تعطیل شد.
تخلیه روستاهای پلدختر
بخشدار پلدختر در این خصوص گفت: ۳ روستای چممهر، بابازید و خرسدر به دلیل افزایش شدت بارش در روزهای اخیر و ورود سیلاب به این روستاها ساعت 2 بامداد سهشنبه تخلیه شدند. «مرتضی کائیدیفرد» ادامه داد: سیلاب راه ارتباطی 13 روستای بخش مرکزی از جمله 6 روستای کلکبیشه، پران پرویز، گلگل علیا، باغ گلگل، بابابهرام، چم محمدعلی، باباخوارزم کریم و درهاشگفت را مسدود کرده بود که با تلاش اداره راهداری این مسیرها به سرعت بازگشایی شد.
سرهنگ «مرتضی چغلوند» رئیس پلیسراه استان لرستان هم گفت: بر اثر بارشهای 2 روز گذشته تمام راههای ارتباطی شهرستان پلدختر بر اثر وقوع سیلاب مسدود شد و به همین دلیل تردد در راههای این شهرستان تا اطلاع ثانوی با محدودیتهایی همراه است.
جاده پلدختر - خرمآباد مسدود شد
بخشدار معمولان در شهرستان پلدختر گفت: جاده ترانزیتی پلدختر – خرمآباد به علت بارندگی و طغیان رودخانه کشکان مسدود شد.«سید حبیبالله موسوی» اظهار کرد: شدت بارندگیها و بالا آمدن سطح آب رودخانه کشکان باعث تخریب دیواره ساحلی در مسیر دمرود معمولان و مانع عبور و مرور وسایل نقلیه در جاده ترانزیتی پلدختر - خرمآباد شد.
وی از رانندگان خواست مسیرهای جایگزین آزادراه اندیمشک - خرمآباد و بالعکس و پلدختر - کوهدشت - خرمآباد و بالعکس را برای رفت و آمد انتخاب کنند. این مسئول ادامه داد: همچنین بر اثر بارشهای سیلآسا و طغیان رودخانه، پل فلزی جنب تونل معمولان به طور کامل زیر آب رفت و باعث قطعی ارتباط 15 روستای آمیران کوشکی و بن تومانها با جمعیت حدود 500 نفر شد. وی بیان کرد: پل ارتباطی 3 روستای دمرود افرینه نیز به علت بارشهای شدید و سیلآسا زیر آب رفته و راه ارتباطی این روستاها با 250 نفر جمعیت قطع شده است. موسوی افزود: با وجود قطعی راه ارتباطی و دسترسی به این روستاها، نیروهای شرکت توزیع برق پلدختر و معمولان برای وصل کردن برق این روستاها در تلاش هستند.
طوفان در کوهدشت
رئیس اداره هواشناسی شهرستان کوهدشت نیز توضیحاتی در خصوص وقوع طوفان در این شهرستان عنوان کرد و گفت: طوفان روز سهشنبه در این شهرستان سبب شکسته شدن درختان شد. «بهروز مرادپور» افزود: سرعت وزش باد در ایستگاه هواشناسی این شهرستان که در روستای آبباریکی قرار دارد، 68 کیلومتر بر ساعت ثبت شده و این طوفان شکسته شدن درختان را در پی داشته است.
ریزش کوه در ایلام
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای ایلام گفت: در 40 نقطه از محورهای استان به علت بارش شدید باران، سنگ کوهها ریزش کرده و رانش زمین را به ویژه در حاشیه جادهها به همراه داشته است.
«نورالله دلخواه» اظهار کرد: همچنین در 20 نقطه از محورها آببردگی گزارش شده است. مدیرکل بحران استانداری ایلام نیز یادآور شد: بارش مداوم و سنگین باران به برخی از زیرساختهای مناطق مختلف استان به ویژه در حوزه راههای ارتباطی آسیب زده است. «سعید کریمیان» ادامه داد: ریزشهای مداوم جوی به برخی راههای دسترسی به ویژه جادههای فرعی و پلها آسیب رسانده و تردد را در این گذرگاهها با سختی مواجه کرده است. وی گفت: زیرساختهای منقاطی چون هلیلان، سرابله، بدره، درهشهر، سیروان، آبدانان و ایوان به خاطر نزولات جوی دچار خسارت و آسیب شده است.
کریمیان افزود: با توجه به اینکه بارش باران همچنان ادامه دارد، هنوز هیچ برآوردی از خسارتها صورت نگرفته و با خروج این سیستم از استان ایلام، بررسی میزان خسارتها انجام میشود. شدت باران موجب تعطیلی مدارس و لغو پروازهای هواپیماها از تهران به مقصد استان ایلام در روز سهشنبه شد.
فرماندار سیروان هم گفت: جسد یک پیرمرد سیروانی چند ساعت پس از اعلام مفقود شدن وی در روستای کلیکلی این شهرستان پیدا شد.
تخریب پل جزمان در هلیلان
رئیس پلیسراه استان گفت: به دلیل شدت بارش باران و ایجاد سیلهای مخرب، پل جزمان در بخش هلیلان تخریب شده است. سرهنگ «رضا همتیزاده» افزود: به دلیل تخریب این پل ارتباط بیش از 10 روستا و همچنین دهستان زردلان با مرکز بخش به صورت موقت قطع شد.
وی یادآور شد: شدت بارش باران در مسیر فرعی هلیلان (جزمان) موجب شد که از 2 دهنه پل موجود در این منطقه پل بتنی تخریب شود و آب از روی پل فلزی نیز سرریز کرده است و تا اطلاع بعدی تردد در این مطقه امکانپذیر نیست. فرماندار درهشهر هم از نفوذ گل و لای به چند منزل در بخش ارموی این شهرستان خبر و ادامه داد: در برخی روستاها نیز، شکستگی لولههای انتقال آب گزارش شده است. «علیاکبر شفیعزاده» تصریح کرد: در برخی روستاها به دلیل بارش سنگین باران، شکستگی لولههای آب گزارش شده که با حضور کارکنان شرکت آبفار در حال رفع شدن است. نازککاری دیوار و سقف برخی منازل نیز به دلیل همجواری با تپهها و کوهها دچار رطوبتزدگی شده که این موضوع در حال بررسی است.
انتقال 20 خانواده در سرابله به مناطق امن
رئیس هلالاحمر چرداول نیز با اشاره به انتقال 20 خانوار در شهر سرابله که در سیل گرفتار شده بودند به مناطق امن یادآور شد: تمام امکانات و شرایط لازم برای اسکان این 20 خانوار فراهم است. «بهاره فریادیان» افزود: در پی گزارشی مبنی بر گرفتار شدن خانوارهایی از شهر سرابله در سیل، به سرعت گروهی از نیروهای هلالاحمر در محل حاضر شدند و اقدام به تخلیه آب منازل با پمپاژ و خانوارهای گرفتار در آب کردند.