بهبود فضای کسبوکار در آذربایجانغربی
اولویتهای حمایتی در استان، سرمایهگذاری در صنایع تبدیلی و تکمیلی، خدمات و کشاورزی است
هادی پناهی| ارومیه – خبرنگار :
آذربایجان غربی بر اساس پایش انجامشده از سوی اتاق بازرگانی ایران در پاییز سال جاری جزو استانهای برتر کشور در زمینه کسب و کار معرفی شده است. در این نظرسنجی که بیش از 7 هزار نفر در آن مشارکت داشتهاند، نوسانات اقتصادی، عدم همکاری بانکها و بیثباتی در سیاستگذاری از مهمترین مشکلات مربوط به مولفههای کسب و کار عنوان شده است.
افزایش اشتغال، تخصیص اعتبار به صنایع و صادراتی در حدود یک میلیارد دلار از آذربایجان غربی به بیش از 50 کشور دنیا باعث شده است تا آذربایجان غربی جزو 3 استان برتر کشور در زمینه محیط کسب و کار قرار بگیرد. «رضا حسینی» معاون امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استانداری آذربایجان غربی در گفتوگو با همشهری به تشریح جزئیات انتخاب استان به عنوان دومین استان برتر پاییز 97 در حوزه محیط کسب وکار پرداخته است.
بهترین محیط برای کسب و کار
حسینی میگوید: براساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسب وکار ایران در پاییز ۱۳۹۷، رقم شاخص ملی 49/6 (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است) محاسبه شده که نسبت به ارزیابی این شاخص در فصل گذشته (تابستان 1397 با میانگین40/6) وضعیت بدتری نشان میدهد.
بر این اساس شاخص استانی در آذربایجانغربی در پاییز 97، 91/5 عنوان شده است که نسبت به شاخص زمان مشابه سال گذشته (پاییز 96، با میانگین 80/5) 11 درصد رشد منفی داشته است. البته این پایش نشان میدهد که در بیشتر استانها، وضعیت مؤلفههای مؤثر بر محیط کسب وکار ایران نسبت به گذشته نامساعدتر شده است.
معاون امور اقتصادی استانداری با بیان اینکه در اجراى طرح پایش در فصل پاییز سال جاری ۳ هزار و ۴۷ فعال اقتصادى با بیش از ۷۱ درصد مشارکت به پرسشهای این طرح پاسخ دادهاند، میافزاید: بیشترین میزان مشارکت از ابتدای اجرای طرح پایش در اتاق ایران در پاییز امسال رخ داده و غیرقابل پیشبینی بودن، تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات، بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات، رویههای اجرایی ناظر بر کسب و کار و دشواری تأمین مالی از بانکها نامناسبترین مؤلفههای محیط کسب وکار کشور نسبت به سایر مؤلفهها ارزیابی شده است.
این مسئول بیان میکند: استانهای خراسان شمالی، ایلام و کرمانشاه به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسب و کار هستند. استانهای گیلان، آذربایجان غربی و زنجان هم به ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسب و کار اعلام شدهاند.
افزایش آمار اشتغال فراگیر در استان
حسینی با اشاره به میزان ایجاد اشتغال یا حفظ اشتغال موجود در مدت مشابه سال قبل، اظهار میکند: استخدام افراد بر اساس سطح و مهارتهای فردی در پاییز سال گذشته 248 نفر بود که امسال به 193 نفر رسید. در سامانه ملی رصد (سامانهای که اطلاعات مربوط به افراد، شغل، زمان اشتغال، نوع شغل و اطلاعاتی در آن ثبت میشود) در پاییز 97 همچنین 3 هزار و 582 نفر و امسال 2 هزار و 784 نفر شغل ثبت شده است. در حوزههای اشتغال پایدار و فراگیر هم در سال گذشته آمار صفر بوده که امسال به ترتیب به 6 هزار و 728 و 2 هزار و 122 شغل رسید. در پاییز سال گذشته در مجموع 3 هزار و 830 شغل ایجاد شده بود که امسال این عدد به 11 هزار و 791 رسیده است و مشاغل موجود هم با حمایتهای انجامشده حفظ شدهاند.
وی در پاسخ به اینکه به نسبت مشابه سال قبل چه میزان اعتبار به صنایع تزریق شده است، میگوید: با هدف ایجاد اشتغال و صیانت از شغلهای موجود در واحدهای تولیدی، همچنین حمایت از واحدهای تولیدی فعال در طرحهای اشتغالزا، از کل 480 میلیارد تومان اعتبارات صندوق توسعه ملی در قالب قانون حمایت از ایجاد و توسعه اشتغال در مناطق روستایی و عشایری ابلاغشده، 298 میلیارد تومان تخصیص یافته است که از این مبلغ 266 میلیارد تومان (بیش از مبلغ تخصیصی) برای 2 هزار و 590 طرح با اشتغالزایی 7 هزار و 731 نفر کارسازی شده است.
معاون امور اقتصادی استانداری میافزاید: از کل 702 میلیارد تومان سهمیه اعتبارات اشتغال فراگیر در مرحله اول 303 میلیارد تومان به بانکهای عامل ابلاغ شده بود که از این مبلغ 128 میلیارد تومان برای 211 طرح با ایجاد 2 هزار و 421 شغل پرداخت شده است.
اولویتهای حمایتی
به گفته حسینی، اولویتهای حمایتی در استان شامل سرمایهگذاری در صنایع تبدیلی و تکمیلی، خدمات و کشاورزی است که اولویتهای مربوطه از دستگاههای اجرایی مرتبط جمعآوری و در سامانه پنجره واحد سرمایهگذاری بارگذاری شده است و سرمایهگذاران قادر به دستیابی به اطلاعات هستند.
بر این اساس، تغییر الگوی کشت با استفاده از ظرفیت کشت بافتها، توسعه تجاری فرامرزی، ایجاد هاب منطقه لجستیک (مخصوصا برای نهادههای دامی)، ایجاد پایانه صادراتی تولیدات کشاورزی و توسعه خدمات امور بازرگانی و گمرکی و تسهیل شرایط برای روانسازی صادرات از جمله مهمترین اولویتهای استان برای حمایت و توسعه هستند.
صادرات یک میلیارد دلاری
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی هم در گفتوگو با همشهری با اشاره به وضعیت خوب استان در ارتباط با شاخص محیط کسب و کار در پاییز امسال عنوان میکند: هموغم همه دستگاههای اداری استان حل مسائل اقتصادی است. در 10 ماه سال جاری یک میلیارد دلار صادرات از آذربایجان غربی انجام شده است که یک عملکرد بینظیر در مقایسه با کل صادرات غیرنفتی کشور در سال به مبلغ 30 میلیارد دلار است.
«جعفرصادق اسکندری» بیان میکند: این یک نوید بزرگ برای تولیدکنندگان استان است، چراکه بیشترین میزان این صادرات از محصولات تولیدی استان بوده که خود نشاندهنده بهبود وضعیت محیط کسب و کار در آذربایجان غربی است. به گفته این مسئول، صادرات ما در گذشته تنها به چند قلم جنس مانند سیب یا کنسانتره محدود میشد، اما اکنون دهها جنس تولیدی استان قابلیت صادرات دارند و سالانه به 70 شرکت مجوز بخش تحقیق و توسعه r&d داده میشود. اسکندری با اشاره به اینکه اکنون به بیش از 50 کشور دنیا صادرات داریم، اظهار میکند: عمده صادرات استان به 2 کشور عراق و ترکیه است. تولیدات معدنی، صنایع غذایی و لبنی، ماشینآلات، درهای صنعتی و مبلمان، تریلی و بونکرهای سوخت، تجهیزات پزشکی و... از مهمترین محصولات تولیدی و صادراتی استان هستند.
رونق اقتصادی، اولویت امروز آذربایجان غربی
بهبود فضای کسب و کار، توسعه و رونق اقتصادی یکی از مهمترین اولویتهای مسئولان از ابتدای سال جاری بود که در دستور کار قرار گرفت. انتخاب این استان به عنوان دومین استان برتر در زمینه کسب و کار و رشد شاخصهای مرتبط با این حوزه هم نشاندهنده همت مسئولان برای رسیدن به اهداف تعیینشده است. تامین زیرساختهای لازم از جمله تامین آب، برق و گاز برای واحدهای صنعتی بهویژه در منطقه اقتصادی سلماس، جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی و تسهیل سرمایهگذاری از مهمترین خدماتی بود که بهشدت مورد توجه قرار گرفت. آذربایجان غربی با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی و هممرزی با 4 کشور خارجی میتواند به هاب کالایی منطقه تبدیل شود و یکی از بهترین مناطقی که میتواند در تحقق این هدف به استان کمک کند، منطقه ویژه اقتصادی سلماس است.