سهم ما از بودجه 98
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان: ۶ هزار میلیارد ریال از بودجه کردستان به پروژههای آبرسانی نقاط محروم استان اختصاص یافته است-رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کرمانشاه: در لایحه بودجه امسال اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای عمرانی کرمانشاه از متوسط کشوری بالاتر است
فرحناز چراغی - روحالله زرین | خبرنگار :
دولت لایحه بودجه 98 استانهای کشور را به مجلس ابلاغ کرد. مسائلی در مورد کاهش بودجه استانها مطرح شده است، اما بر اساس گفتههای نمایندگان و مسئولان استانهای کردستان و کرمانشاه، در لایحه بودجه ۹۸ سهم این 2 استان در حوزههای عمرانی، هزینهای و تملیکی رشد مثبتی را نشان میدهد. گزارش همشهری را از وضعیت بودجه استانهای کرمانشاه و کردستان، اولویتها و مقایسه بودجه با سال گذشته در ادامه میخوانید.
اولویت بودجه در استان کرمانشاه
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کرمانشاه با بیان اینکه اولویت بودجه در استان کرمانشاه متناسب با بودجه کشوری است، میگوید: اشتغال مهمترین اولویت استان در سال ۹۸ است. همچنین ثبات اقتصادی، معیشت مردم، تأمین کالاهای اساسی، مبارزه با تورم و مهار آن در استان با برنامههای جدی، تولید و صیانت از اشتغال مهمترین اولویتهای ما در بودجه سال ۹۸ است.
«هدایت حاتمی» اضافه میکند: بودجه استان شامل 2 بخش هزینهای و عمرانی میشود. برای بودجه سال آینده بودجههای هزینهای و جاری، حقوق کارمندان نیز در اولویت قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه در حوزه عمرانی اتمام پروژههای نیمهتمام استان که پیشرفت بالایی دارند، در اولویت بودجه استان است. همچنین بهرهبرداری از پروژههایی که تنها یک یاعلی دیگر میخواهند، در اولویت برنامه پرداخت بودجه ۹۸ در استان کرمانشاه است. مانند پروژههای گرمسیری.
حاتمی اضافه میکند: اولویتهای بودجه را سازمان برنامه و بودجه با تصویب هیات وزیران به کشور ارائه میکند. بنابراین بودجه و نظام بودجه متمرکز است و اولویت کشور در حال حاضر اولویت استان ماست و ما هم بر همین اساس پیش میرویم.
رشد اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمانشاه نیز از رشد اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای(عمرانی) استانی کرمانشاه خبر میدهد و میگوید: در لایحه بودجه 1398 در این زمینه کرمانشاه از متوسط کشوری بالاتر است. «حبیبالله وفایی» در گفتوگو با همشهری با بیان اینکه سهم استان از اعتبارات تملک داراییهای سرمایه از بودجه سال آینده 780میلیارد تومان است، میافزاید: در این بخش کرمانشاه رشدی معادل 94/9درصد نسبت به سال 1397 دارد. این در حالی است که میانگین رشد متوسط کشوری رشد 75/8درصد را نشان میدهد. بنابراین اعتبارات عمرانی کرمانشاه از متوسط کشوری بالاتر است.
وفایی ادامه میدهد: کرمانشاه از نظر رشد اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای استانی در سال 1398 در جایگاه پنجم بین استانهای کشور قرار گرفته است. سال گذشته کرمانشاه از این لحاظ جایگاه دهم را داشت.
وی میزان اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای ملی را معادل 576 میلیارد تومان در سال 98 عنوان میکند و میگوید: اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای ملی استان نیز از رشد 55 درصدی برخوردار بوده است. سال گذشته این اعتبار 372 میلیارد تومان بوده است. رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمانشاه در ادامه از رشد اعتبارات هزینه در سال 98 میگوید و میافزاید: اعتبارات هزینه استان کرمانشاه در سال آینده با رشد 75/24درصد همراه است که جایگاه دوم را در بین همه استانهای کشور به خود اختصاص داده است. سال 97 کرمانشاه جایگاه هجدهم کشور را در اختصاص اعتبارات هزینهای داشت.
وفایی در خاتمه با بیان اینکه بودجه استان نهتنها کاهش نیافته است، میافزاید: بودجه 98 استان خوشبختانه با رشد و افزایش خوبی هم همراه بوده است.
تلاش مسئولان در جذب بودجه
«فرهاد تجری» نماینده کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با همشهری با اشاره به رشد اعتبارات بودجه استان در سال 98 میافزاید: منهای اعتبارات اختصاصی زلزله، استان کرمانشاه در اختصاص اعتبارات هزینهای، تملک داراییها و عمرانی، توانسته اعتبارات خوبی را کسب کند که جذب این اعتبارات خوب حاصل تلاش مسئولان استان بهویژه استاندار و نمایندگان مردم کرمانشاه بوده است. از طرفی وزیر برنامه و بودجه نیز توجه ویژهای در سال 98 به استان داشته است. جا دارد از تمامی کسانی که در رشد بودجه استان همراه و کمکحال و اثرگذار بودهاند قدردانی کنم.
وی با ابراز رضایت از بودجه اختصاصی به استان در سال 98 میافزاید: شاید بتوان گفت اختصاص چنین بودجهای به استان و رشد آن در چند سال اخیر بینظیر بوده است.
نماینده حوزه انتخابیه قصر شیرین، گیلانغرب و سرپل ذهاب ادامه میدهد: در سالهای گذشته استان کرمانشاه در ردیف بودجه اختصاصی رشد منفی داشت که در بودجه 98به لطف خدا با رشد خوبی در حوزههای مختلف هزینهای، تملک دارایی و عمرانی روبهرو بوده است. امیدواریم لطف این رشد در میدان عمل و تخصیص نیز شامل استان کرمانشاه شود.
وی اضافه میکند: از نظر اختصاص اعتبارات هزینهای مقام دوم را بین استانهای کشور کسب کردهایم که جهش قابل توجهی را نشان میدهد. یعنی بالاترین میزان جهش در این حوزه را به استان اختصاص دادهایم. در حوزه عمرانی و تملک سرمایهای نیز جایگاه پنجم کشور را در بودجه اختصاصی 98 کسب کردهایم. تجری در پایان ابراز امیدواری میکند که با تلاش مسئولان استان، اهتمام و جدیت نمایندگان به دور از بازیهای سیاسی و تبلیغاتی بتوان راه توسعه استان را باز کرد.
ابراز رضایت از بودجه استان
نماینده حوزه انتخابیه کنگاور، صحنه، هرسین، بیستون و دینور نیز با ابراز رضایت از سهم بودجه استان به همشهری میگوید: در بیشتر زمینهها استان از رشد قابل قبولی نسبت به سالهای گذشته برخوردار بوده که حاصل تلاش استاندار و نمایندگان مردم در مجلس بوده است. «حسن سلیمانی» میافزاید: افزایش سهم کرمانشاه حاصل جلسات مشترک زیادی است که استاندار و نمایندگان استان با وزیر کشور آقای نوبخت قبل از تدوین بودجه 98 داشتند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه اضافه میکند: در این جلسات درمورد کرمانشاه واقعیتگرایی شد که امید است در کمیسیون تلفیق سهم استان را بیشتر و اگر نشد حداقل از امتیازات به دست آمده صیانت کنیم. زلزله نیز در گرفتن سهم بیشتر استان بیتأثیر نبود.
محرومیت های کرمانشاه
یک استاد دانشگاه استان نیز درباره اختصاص سهم بودجه به استان میگوید: سهم بودجه هر استان باید بر اساس محرومیتها، میزان جمعیت و... باشد.
«بهرام نوابیفر» با اشاره به محرومیتهای استان کرمانشاه میگوید: مردم کرمانشاه همواره از محرومیت در زمینههای مختلف رنج بردهاند که طی یکی، دو سال اخیر نیز زلزله و عواقب آن دامنگیر مردم استان شده است.
وی با بیان اینکه اشتغال جوانان باید اولویت برنامهریزان استان و کشور در کرمانشاه باشد، میافزاید: آمار بالای بیکاری در استان تبعاتی چون طلاق، اعتیاد و آسیبهای اجتماعی را داشته و دارد که نیازمند اهتمام ویژه مسئولان است.
این استاد دانشگاه معتقد است باید بودجه فرهنگی و بودجه مبارزه با آسیبهای اجتماعی در استان بیشتر شود، چراکه کمبودها و محرومیتها در این حوزه در استان بسیار مشهود است. وی با اشاره به اینکه کرمانشاه، ایلام، کردستان و همدان همیشه از سهم بودجه کمتری نسبت به دیگر استان برخوردار بوده است، میافزاید: در استان بیکاری چون کرمانشاه که با خیل عظیم جوانان دانشگاهی بیکار روبهرو است، بودجه باید به بخش کارآفرینی به صورت ویژه اختصاص داده شود تا جوانان از دام بسیاری از پیامدهای بیکاری رها شوند.
لذا از مسئولان درخواست داریم با توجه به پتانسیلهای ویژهای که در استان وجود دارد برای مبارزه با بیکار و ایجاد اشتغال جوانان سهمخواهی کنند. تقویت نهادهای فرهنگی، توجه به پتانسیلهای گردشگری و... همگی میتواند راهکار ایجاد اشتغال و مبارزه با آسیبهای اجتماعی شود که
نیازمند بودجه است.
اولویت بودجه ۹۸ کردستان در بخش آبرسانی
سهم استان کردستان نیز از بودجه کشور در سال ۹۸ مشخص شده است و با برنامهریزیهای انجام شده، قرار است در بخش عمران و توسعه استان مورد استفاده قرار گیرد. این در حالی است که برخی منتقدان معتقدند آنچه در لایحه بودجه ۹۸ کردستان به مجلس رفته است کمتر از نیاز استان در پیشبرد طرحهای عمرانی است. رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان میگوید: با توجه به محدودیتهای منابع مالی قرار است از بودجه سال آینده استان، طرح آبرسانی به حسنآباد یاسوکند، قروه، دهگلان و بیجار در دستور کار قرار گرفته است.
«بهرام نصراللهیزاده» ادامه میدهد: طرح آبرسانی به مناطق نیازمند استان در سفر دکتر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به کردستان تأیید شد. اجرای این طرح استانی کمبود آب آشامیدنی در کردستان را به طور کامل برطرف خواهد کرد. وی میافزاید: آب آشامیدنی شهرهای بیجار و حسنآباد از طریق سد سیازخ، قروه و دهگلان از سد قوچم تأمین خواهد شد. اجرایی شدن این طرحها از طریق اعتبار مالی بودجه سال ۹۸ علاوه بر تأمین آب آشامیدنی، آب مورد نیاز صنعت فولاد و پتروشیمی این مناطق را فراهم خواهد ساخت.
نصراللهیزاده تصریح میکند: ۶ هزار میلیارد ریال از بودجه کردستان به پروژههای آبرسانی نقاط محروم استان اختصاص یافته است. این اعتبار مالی از اوایل سال آینده در طول اجرای طرح آبرسانی هزینه خواهد شد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان میگوید: از محل بودجه سال ۹۸ قرار است عملیات اجرایی تأمین آب آشامیدنی شهرستان بانه از سد عباسآباد، مریوان از سد گاران، سقز از سد چراغ ویس و دیواندره از سد سیازاخ هزینه شود.
نصراللهیزاده ادامه میدهد: سهمی از بودجه سال ۹۸ کردستان نیز در بخش اجرای پروژههای عمرانی استفاده خواهد شد. نمونه آن اتمام راهآهن تهران به کردستان است. همچنین جزئیات افزایش اعتبار این پروژه ملی اوایل سال آینده اطلاعرسانی خواهد شد.
تناقض در رشد بودجه ۹۸ کردستان
مدیر روابط عمومی سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان میگوید: طبق آمارهای موجود، بودجه سال ۹۸ نسبت به سال جاری ۹درصد افزایش داشته است.
«قباد آرش» ادامه میدهد: اخیراً در فضای مجازی شاهد انتشار جدول نموداری(اینفو) از بودجه کردستان در سال جاری و سال آینده هستیم که طبق این جدول کاهش ۴۱ درصدی بودجه کردستان را نمایان میکند.
وی میافزاید: در جدول منتشر شده در فضای مجازی، بودجه استان کردستان در سال جاری ۱۷۷ میلیون و ۶۷۹ هزار و ۶ میلیون ریال و بودجه سال ۱۳۹۸ نیز ۷۳۴ میلیون و ۶ هزار ریال عنوان شده است. وی میافزاید: برخلاف آنچه در فضای مجازی منتشر شده است، بودجه استان کردستان در سال ۹۸ نسبت به سال قبل ۹درصد افزایش داشته است. بر همین اساس بودجه کردستان در سال جاری ۶۷ میلیون۴۶۶ میلیون و ۲۴ هزار ریال بوده است. در سال ۹۸ این رقم در لایحه بودجه به 7 هزار و۳۴۶میلیون ریال افزایش پیدا کرده است. آرش تصریح میکند: طبق جدول آماری لایحه بودجه کشور شاهد افزایش ۹ درصدی بودجه کردستان در سال ۹۸ هستیم. این در حالی است که میانگین کشوری آن 7/8درصد است. وی میافزاید: سهم پروژههای عمرانی و توسعه کردستان در بودجه سال ۹۸ افزایش چشمگیری نسبت به سال گذشته داشته است.
محرومیتهای کردستان
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد استان نیز میگوید: در لایحه بودجه سال ۹۸ کل کشور که توسط رئیسجمهوری به مجلس تقدیم شد، بودجه استان کردستان رقمی در حدود ۷۳۵ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
«بختیار عزتپناه» ادامه میدهد: سهم کردستان از بودجه سال ۹۸ کل کشور در جایگاه ۱۶ قرار دارد.
وی میافزاید: کردستان دارای ظرفیتهای قابل توجهی در بخش معادن، گردشگری، فرهنگی، تجاری و نمونههای مشابه است. ضرورت دارد از این ظرفیتها در محرومیتزدایی استان استفاده کرد.
عزتپناه تصریح میکند: در ۳ سال گذشته، نرخ بیکاری در کردستان ۱۶ درصد اعلام شد. همچنین طبق این آمار، کردستان رتبه سوم بیکاری کشور را به خود اختصاص داده بود. این در حالی است که رتبه بیکاری جوانان حدود ۳۵ درصد اعلام شده است و رتبه هفتم کشوری را دارد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه ادامه میدهد: کردستان از نظر سرانه تولید ناخالص ملی با 9 درصد تولید ناخالص بین ۳۱ استان کشور در سال ۹۵ رتبه ۲۸ را دارد. همچنین کردستان از نظر درآمد سرانه در رتبه ۲۷ کشور است.
عزتپناه میافزاید: به دلیل تعطیل شدن و نیمهفعال بودن واحدهای تولیدی در کردستان، این استان در رتبه آخر بخش صنعت کشور قرار دارد.
وی تصریح میکند: راهاندازی پروژههای نیمهتعطیل کردستان نیاز اعتبار مالی بیش از ۷ هزار میلیارد تومان است. این رقم معادل ۱۰ برابر بودجه سال ۹۸ استان است.
عزتپناه ادامه میدهد: 8/18درصد جمعیت استان حاشیهنشین است. این مساله موجب شده کردستان رتبه نخست حاشیهنشینی در کشور را نیز داشته باشد. جایی که هیچگونه تولید ثروت و چرخه اقتصادی وجود ندارد.
وی در ادامه میگوید: طبق آمارهای موجود در ۷ سال گذشته بیش از ۳۶ درصد جمعیت استان از خدمات بهداشتی محرومند.
عزتپناه تصریح میکند: کردستان هجدهمین استان کشور از نظر جمعیت و سیزدهمین استان از لحاظ وسعت
محسوب میشود. از این رو ضرورت دارد سازمان مدیریت و برنامهریزی استان، استانداری، دستگاههای اجرایی و بهویژه
نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی برای برخورداری این استان از بودجه ملی کشور در سال ۹۸ برنامهریزی جامعی داشته باشند.
بودجه اشتغال
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان در مورد بودجه سال ۹۸ استان میگوید: طبق تبصره ۱۸، بخشی از بودجه سال آینده به حوزه اشتغال استان اختصاص یافته است. «حسین فیروزی» ادامه میدهد: بودجه کردستان در حوزه اشتغال به صورت تسهیلات از طریق بانکها و غیرمستقیم واگذار میشود. همچنین بانکها و صندوق توسعه ملی در زمینه اشتغال و تولید، رابط بودجه کشور و پرداخت تسهیلات محسوب میشوند. وی میافزاید: در سال ۹۷ بودجه در نظر گرفته شده کردستان در بخش اقتصادی ۲۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
طبق مصوبه دولت این رقم در سال آینده به ۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. فیروزی تصریح میکند: با توجه به میزان اشتغالزایی و توسعه استان این رقم از بودجه کلان که به بخش اقتصادی پرداخت خواهد شد، رقم بسیار ناچیزی است. وی در ادامه این مطلب میگوید: واحدهای مختلف تولیدی، صنایع، معادن، فعالیتهای خدماتی و نمونههای دیگر به منابع مالی برای توسعه نیاز دارد، چراکه در کردستان عمده این ظرفیتها در اختیار بخش خصوصی قرار دارد. معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار کردستان ادامه میدهد: اولویت پرداخت تسهیلات بانکی در نظر گرفته از بودجه سال آینده کشور در حوزه اقتصادی به کارآفرینان و متقاضیان بخش اشتغال و تولید است.
بودجه 98 کردستان افزایش یافته است
سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان با صدور اطلاعیهای وضعیت بودجه استان را در سال آینده برای مردم تشریح کرد. به گزارش همشهری، در این اطلاعیه آمده است: در روزهای اخیر و در پی تقدیم لایحه بودجه سال 1398 کل کشور از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی اخبار و تحلیلهایی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در باب میزان بودجه استان کردستان منتشر شده که سوالاتی را برای کاربران و فعالان این عرصه ایجاد کرده است. سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان ضمن استقبال و احترام به دقت و پیگیریهای شهروندان، آن را نشانه پویایی و احساس مسئولیت در قبال توسعه استان میداند و همانگونه که قبلاً نیز بارها اذعان کرده، معتقد است توسعه جز با مشارکت همه کنشگران و تکتک شهروندان اتفاق نمیافتد. اما همانگونه که شاهدیم فضای مجازی در عین کارکردهای مثبت، مفید و مؤثر در حوزههای اطلاعرسانی و شفافسازی، گاهی زمینه را برای تکثیر دادههای غیرمتقن، بدون مرجع و غیر قابل استناد نیز فراهم کرده است و برخی کاربران، کانالها و گروهها نیز بدون اعتبارسنجی و بررسی صحت و سقم مطالب، آنها را بازنشر میکنند.در جدول منتشر شده در فضای مجازی، بودجه استان کردستان در سال 1397، رقم 17767906 میلیون ریال و بودجه سال 1398 نیز 7346000 میلیون ریال ذکر شده و بر اساس مقایسه این 2 عدد نتیجه گرفته شده است که بودجه سال 1398 استان 41 درصد کاهش داشته است و همین موضوع دستمایه تحلیل کمتوجهی دولت به استان کردستان قرار گرفته است.
اما واقعیت موضوع این است که عدد 17767906 میلیون ریال که در جدول فوق مبنا قرار گرفته، مربوط به لایحه پیشنهادی دولت در سال 1397 با احتساب اعتبارات هزینهای آموزش و پرورش و بنیاد شهید استان بود، اما در فرایند رسیدگی به لایحه در مجلس شورای اسلامی اعتبارات هزینهای آموزش و پرورش و بنیاد شهید مجدداً در ردیف اعتبارات ملی محاسبه و از ردیف اعتبارات استانی کسر شد و در نتیجه (بودجه استانی) استان کردستان در قانون بودجه سال 1397 (جدول شماره 10 اعتبارات هزینهای و تملک داراییهای سرمایهای استانها - صفحه 351 ) عدد 6746624 میلیون ریال به تصویب مجلس رسید و ابلاغ شد. با توجه به پیشبینی 7346617 میلیون ریال (بودجه استانی) استان کردستان در لایحه بودجه سال 1398 (جدول شماره 10 – صفحه 292) نسبت به سال 1397 نهتنها کاهش نداشته بلکه بیش از 9 درصد نیز افزایش نشان میدهد. همچنین جدول 10-1 لایحه بودجه 1398 (اعتبارات تملک داراییهایی سرمایهای استانها – صفحه 294) نشان میدهد که اعتبار پیشبینی شده برای استان کردستان (به میزان 9154300 میلیون ریال) نسبت به قانون بودجه 1397 (به میزان 8304300 میلیون ریال) بیش از 10 درصد افزایش دارد، در حالی که میانگین افزایش کشوری در این جدول 7/8 درصد است.
اضافه میشود که در لایحه بودجه 1398 کشور، اعتبار پیشبینی شده برای پروژههای استان کردستان که دارای ردیف در پیوست قانون بودجه هستند، مانند راه، راهآهن، آب و... به میزان قابل توجهی افزایش یافته است که در آینده به اطلاع مردم شریف استان خواهد رسید.