محمود معتقدی/شاعر
شعر فارسی، هرگز از مردم جدا نبوده است. شعر کلاسیک ما با داشتن وزن و نظم موسیقی مهمی هم داشته و از برکردن آن عامل مهم ماندگاریاش بوده است.
شعر روزگار ما با تنوع در شکل و فرم نیز گرچه در مواردی راه خود را جدا از وزن و نظم پی میگیرد اما روشنفکران به عنوان واسطههای انتقال آن به طبقات مختلف جامعه میتوانند نقش مهمی داشته باشند.
از این رو اگر از بحران مخاطب شعر امروز صحبت میکنیم درواقع از کاستی در این زمینه هم سخن گفتهایم. طبیعی است که عامل نقص در چرخه شعر، روشنفکران و اقشار جامعه فقط روشنفکران نیستند. گاهی نبود ابزار لازم مانع از فعالبودن روشنفکران در این زمینه میشود؛ ابزاری مانند نشر، رسانه و عوامل ارتباط با مخاطبان؛ از این رو باید وضعیت شعر امروز و ابزار لازم برای انتقال آن را ارزیابی کنیم. در این صورت است که میزان نقشآفرینی لایههای واسطه و انتقالدهنده روشن خواهد شد. از سوی دیگر در همان مرحله زایش بسیاری از شعرها از ضعف اندیشه، ضعف ساختار و ضعف زبان رنج میبرند. به عنوان یکی از داوران جایزه شعر شاملو، از مجموع 200عنوان مجموعهای که از شاعران - بیشتر جوان- رسیده، تعداد قابلتوجهی نزدیک به 40درصد را فاقد شاخصها و مؤلفههای لازم دیدم. تقریباً به همین میزان نیز نتوانستند خود را بالاتر از حد متوسط برسانند و تنها چیزی حدود 20درصد با تعاریف موجود این جایزه همخوانی داشتند. در مجموع با رفع این ضعفها و اثربخشی روشنفکران در انتقال مفاهیم ادبی شعر امروز، میتوان به فراگیری پیام شعر امروز و ایجاد ارتباط لازم با مردم امیدوار بود.
چهار شنبه 28 آذر 1397
کد مطلب :
41584
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/7kk1
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved