توافق یمن بدون بازنده
سیاوش فلاحپور | خبرنگار
همانطور که پیشبینی میشـد مذاکرات یک هفتهای سوئد برخلاف ادوار پیشین مذاکرات صلح یمن موفق بود و با توافق مستقیم میان خالد الیمانی و محمد عبدالسلام، روسای هیأتهای مذاکرهکننده دولت منصور هادی و جنبش انصارالله بهکار خود خاتمه داد؛ توافقی که از سوی رسانههای عربی بهعنوان نخستین گام صلح برای جنگ چهارساله یمن شناخته میشود. اگرچه به گفته انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجی امارات همچنان توافقی روی کاغذ است و باید برای تحقق آن روی زمین صبر کرد. در ساعات بعد از انعقاد توافق سوئد، رسانههای نزدیک به هر یک از دو طرف مذاکرات تلاش کردند توافق حدیده را پیروزی بزرگ دیپلماسی برای خود توصیف کنند. به این ترتیب این توافق تا اینجا بازندهای ندارد. اما واقعیت این توافق چیست، هر یک از طرفین چه امتیازاتی برای بهدست آوردن آن تقدیم کردهاند و چه نقشی در آینده بحران یمن خواهند داشت؟
مذاکرات یک هفتهای سوئد که دستور کار آن از سوی سازمان ملل تهیه شد قرار بود4نتیجه داشته باشد: 1- آتشبس در شهر حدیده 2- تبادل اسرا
3- بازگشایی فرودگاه صنعا 4- لغو یا کاهش تحریم اقتصادی یمن. اگرچه در عمل تنها نیمی از اهداف این مذاکرات محقق شده اما بهنظر میرسد توافق بر سر حدیده به قدری ارزشمند است که همه طرفها، ازجمله دولت هادی، جنبش انصارالله، ائتلاف عربی (عربستان و امارات)، سازمان ملل و حتی قدرتهای منطقهای و جهانی دیگری همچون ایران، روسیه و آمریکا از نتایج مذاکرات استقبال کرده و آن را پیروزی بزرگ برای یمن به شمار آوردهاند.براساس توافق سوئد قرار است ضمن اجرای فوری آتشبس، نیروهای سازمان ملل تا سقف زمانی 45روز بهتدریج وارد حدیده و بنادر سهگانه این شهر (حدیده، الصلیف و راس عیسی) شده و کنترل مراکز انسانی مهم ازجمله هلال احمر و بیمارستانهای مرکزی را بهدست بگیرند. از سوی دیگر گفته شده سازمان ملل نیروهای ویژه نظارتی خود، موسوم به UNVIM را در این بازه زمانی برای اداره بندر حدیده به یمن اعزام خواهد کرد تا روند ارسال کمکهای انسانی بهطور کامل زیرنظر این سازمان قرار بگیرد. به این ترتیب در پی آتشبس و خروج تمام نیروهای متخاصم از حدیده، ضمن تحقق اهداف انسانی، زمینه برای افزایش نقش سازمان ملل در این بحران فراهم میشود؛ به این معنی که از طریق سیطره بر تنها راه ارتباطی مناطق تحت سیطره انصارالله با جهان خارج توانایی بیشتری برای چانهزنی با این جنبش در مراحل بعدی مذاکرات خواهد داشت.حال این پرسش مطرح میشود که چرا انصارالله حاضر به پذیرش این توافق شده است؟
برای پاسخ این پرسش باید نگاهی به وضعیت میدانی یمن داشت. اگرچه انصارالله بهرغم تمام فشارهای نظامی موفق به جلوگیری از سقوط حدیده شده، اما شدت حملات روزانه هوایی ائتلاف عربی (که هیچ خط قرمز انسانی برای خود قائل نیست) این شهر و ساکنانش را با بحران انسانی بیسابقهای روبهرو کرده است. حالا اما در نتیجه توافق سوئد، اولا شهر حدیده تحت سیطره نیروهای سازمان ملل و نه ائتلاف عربی قرار گرفته و از سوی دیگر، حاشیه امنیتی نیز برای صنعا فراهم میشود؛ شهری که درصورت سقوط حدیده عملا در محاصره قرار میگرفت. به این ترتیب میتوان گفت در نتیجه مذاکرات سوئد، عملا حاکمیت انصارالله بر صنعا به رسمیت شناخته شده؛ شهری که گفته شده بود عملیات توفان قاطعیت چهار سال پیش با هدف بازپسگیری آن از انصارالله آغاز شده است.