تحریریهدرنگ
اختلاف عمیق طبقاتی در جوامع مختلف ازجمله ناهنجاریهای اجتماعی است که تبعات مختلف و متفاوت اخلاقی، بهداشتی، آموزشی و... رادر پیدارد. جوامع اعم از سنتی یا مدرن هریک بهنحوی تلاشدارند عوارض اختلاف طبقاتی را به روشهای گوناگون کاهش دهند یا مرتفع کنند.در فرهنگ دینی ما هم یکی ازدلایل توصیه به وقف و صدقه برای رفع فقر و ناهنجاریهای ناشی از آن بوده است.
دولتها بهصورت سازمانی برای کم کردن فقر و ناهنجاریای که محصول شکافهای اجتماعی است، نهادها و سازوکارهایی را تعریف میکنند که کیفیت سطح آموزش، بهداشت و سایر خدمات اولیه عمومی را برای طبقات فرودست تا حدی ارتقا بخشند.در ایران هم جدا از وزارتخانههایی که مسئول رسیدگی به این امور و بیمههای اجتماعی هستند، نهادهایی مانند کمیته امداد امامخمینی (ره)، بهزیستی و... به این مهم اهتمام دارند. اما سابقه نشان داده هیچ دولتی در جهان به تنهایی امکان شناسایی و کمکرسانی به تمام افراد نیازمند ودستگیری آنها را ندارد. به همین دلیل به شکل سنتی گروههای مردمی شکل گرفتهاند تا فارغ از حاکمیت به رفع نقصانهای اجتماعی کمک کنند.
در جهان امروز که دولتهای قدرتمند و گسترده بروز کردهاند، برای تغییر روش کمک به نیازمندان از رفتاری فردی به حرکتی نظاممند و سازمان یافته، خیریهها شکل گرفتهاند. خیریه در تعریف به سازمانهای مردمنهادی اطلاق میشود که هیچ بودجه یا تسهیلات مستقیمی ازدولت دریافت نکرده و منابع درآمدی آنها تنها کمکهای مردم است.
خیریههادر ایران در 2دهه گذشته بهشدت افزایش یافته و گسترش پیدا کردهاند تا حدی که امروز بیش از 15هزار خیریه ثبت شده در کشور وجوددارد و خدمات درخشانی در زمینههای بهداشتی، آموزشی، توانمندسازی و یافتن شغل مناسب به نیازمندان ارائه دادهاند. اما همین سازمانهای مردمنهاد مانند هر پدیده اجتماعی دیگر جدا از تأثیرات مثبت، ضعفها و آفاتی هم داشتهاند؛ مثل اینکه چرا با وجود این تعداد خیریه هنوز بسیاری از آسیبهای اجتماعی پابرجا هستند؟ یا حتی فعالیت سودجویانی که با پوشش خیریه تلاش داشتند به اهداف اقتصادی، شخصی یا جناحی خود دست یابند.
این شماره ازدرنگ را بهدلیل گسترش خیریهها و علاقهمندی مردم - با تمام مشکلات اقتصادی- برای مشارکت در یاری به همنوعان خود به این فعالیت اجتماعی اختصاص دادهایم به اینکه؛ چگونه خیریهها مجوز فعالیت میگیرند و سازوکار نظارتی بر آنها چیست؟
تعدد مراکز صدور مجوز چه آسیبهایی دارد و مردم چگونه میتوانند خیریههای واقعی را شناسایی کنند؟ تجمیع خیریههای پراکنده در قالب چند خیریه بزرگ چقدر میتواند مفید باشد؟ و همچنین معرفی برخی از خیریههای مؤثر ایران و جهان و... .
دو شنبه 7 آبان 1397
کد مطلب :
35897
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/r5oL
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved