محیط بانان گلستانی با دست خالی
دبیر مجمع نمایندگان گلستان در مجلس کمبود امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی را دلیل حادثه پارک ملی گلستان عنوان کرد
لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان به پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیطزیست در روزهای پایانی سال 1395 در جلسه هیأت وزیران به تصویب رسید و برای تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد، اما بعد از گذشت حدود 2 سال، این لایحه همچنان در پیچ و خم تصویب مجلس به سر میبرد.
به گزارش فارس، طی چند روز گذشته انتشار خبر به شهادت رسیدن یکی از محیطبانان پارک ملی گلستان موجب تأثر و تألم مردم استان و تمام دوستداران محیطزیست شد. ماجرا از این قرار بود که 4محیطبان پارک ملی گلستان بر اثر درگیری با 6شکارچی غیرمجاز درگیر شدند و در این حادثه تلخ یک نفر از محیطبانان جان خود را از دست داد و 3نفر دیگر مجروح شدند.
ناکافی بودن تجهیزات و امکانات
در رابطه با درگیری شکارچیان غیرمجاز با محیطبانان پارک ملی گلستان، مدیر کل حفاظت از محیطزیست گلستان با اشاره به آخرین وضعیت محیطبانان مجروح در این حادثه گفت: در روز حادثه 2 نفر از مجروحان سرپایی درمان و از بیمارستان ترخیص شدند، یک نفر نیز که در درگیری با ضربات چاقو مجروح شده بود در بجنورد مورد عمل جراحی قرار گرفت.
«امیر عبدوس» با بیان اینکه تجهیزات و امکانات محیطبانان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، افزود: در سال جاری اعتبارات خوبی از طرف فرماندهی یگان حفاظت محیطزیست کشور و طی تفاهمنامه سازمان با ستاد نیروهای مسلح کشور در اختیار محیطبانان قرار گرفت، اما هنوز این امکانات کافی نیست.
وی اضافه کرد: مسأله اصلی این است که یک محیطبان با سلاح جنگی باید به کارزاری برود که مقابلش قاچاقچیان مسلح قرار دارد در واقع آنها قاچاقچیان تنوع زیستی استان و گوشت هستند. در مواجهه با آنها باید از امکانات و تجهیزات کافی برخوردار بود. از سویی از آنجا که این افراد شغلی جز قاچاق ندارند باید جنبه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این امر را مد نظر قرار داد.
مدیر کل حفاظت از محیطزیست گلستان در خصوص استفاده محیطبانان از جلیقه ضد گلوله گفت: امسال بین محیطبانان استان جلیقه ضد گلوله توزیع و 3 بار بخشنامه و تأکید شد تا محیطبانان در مأموریتهایی که برای آنها خطر ایجاد میکند از این جلیقهها استفاده کنند، اما طی صحبتهایی با محیطبانان، آنها اذعان داشتند سنگین بودن جلیقهها و حمل کولهپشتی و صعبالعبور بودن مسیرها موجب کاهش امکان عملیاتی آنها میشود، از اینرو از جلیقهها استفاده نمیکردند.
عبدوس با بیان اینکه جلیقههای توزیع شده به تنهایی و بدون پنل سرامیکی جلوی گلولههای ساچمهای را میگیرد، گفت: جلیقه ضد گلوله به اندازه کافی در استان وجود دارد، اما تعداد پنلهای سرامیکی برای محیطبانان استان کافی نیست. از جلیقه با پنل سرامیکی فقط در پارک ملی گلستان و جهاننما استفاده میشود، هر چند در این حادثه جلیقه بدون پنل سرامیکی نیز میتوانست از وقوع حادثه جلوگیری کند.
مدیر کل حفاظت محیطزیست گلستان درباره مجهزنبودن محیطبانان به بیسیم بیان کرد: متأسفانه بیش از 4 سال است که اداره کل محیطزیست گلستان به دلایل مختلف از جمله ناتوانی در تأمین تجهیزات و نبود توان تخصصی مجوز استفاده از شبکه رادیویی خود را از دست داده است، اما قراردادی با شرکتهای تحت پوشش وزارت فناوری و اطلاعات منعقد شده تا مجدد ایستگاههایی برای تقویت ارتباط رادیویی استان راهاندازی شود اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
این مسئول اظهار کرد: اگر چه در یک سال گذشته تلاشهایی برای فراهم شدن تجهیزات محیطبانان انجام شده، اما واقعیت این است که ما آنقدر در بحث امکانات و تجهیزات عقب بودیم که نمیتوان تمام مشکلات را در یک سال رفع کرد، با این وجود اولین اولویت ما رفع مسائل و مشکلات معیشتی محیطبانان بود که با حمایت استاندار و سازمان مدیریت برنامه و بودجه توانستیم فوقالعاده حقوق محیطبانان را تا 35 درصد برقرار کنیم و محیطبانان گلستان در کنار 10 استان دیگر از این فوقالعاده برخوردار هستند.
گستردگی وظایف محیطبانان
دبیر مجمع نمایندگان گلستان در مجلس شورای اسلامی نیز، کمبود امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی را از مهمترین دلایل وقوع حادثه ناگوار پارک ملی گلستان و به شهادت رسیدن یک محیطبان عنوان کرد و گفت: در کشور ما 3 هزار محیطبان و 2 هزار جنگلبان وجود دارد که از 11 درصد از اراضی کشور محافظت میکنند. در استاندارد جهانی در هر هزار هکتار یک محیطبان برای محافظت وجود دارد اما در کشور ما در هر 6 هزار هکتار یک محیطبان از عرصه محافظت میکند.
«شهرام کوسهغراوی» تصریح کرد: جای تعجب است در پارک ملی گلستان که یک منطقه شناخته شده محسوب میشود محیطبانان از داشتن بیسیم محروم هستند و باید فکری در خصوص افزایش تجهیزات و امکانات محیطبانان داشته باشیم.
وی با اشاره به لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان گفت: اگرچه محیطبانان و جنگلبانان، محافظان عرصههای طبیعی هستند ولی هر کدام مربوط به یگان حفاظت سازمانهای جدا از هم هستند، در واقع محیطبانان گستردگی وظایف بیشتری دارند و باید نگاه متفاوتی نسبت به محیطبانان داشت. با این وجود این لایحه در کمیسیون قضایی تصویب و منتظر صحن است. در کمیسیون قضایی و کشاورزی کارهایی انجام و ایراداتی به این لایحه واقع شد.
نبود قانون مشخص برای حمایت از محیطبانان
دبیر مجمع نمایندگان گلستانی در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: محیطبانان به عنوان ضابطان قضایی دادگستری مانند نیروهای مسلح مشمول قانون نحوه بهکارگیری سلاح هستند و میتوانند از حمایت قانونی در این خصوص بهرهمند شوند، اما به دلایلی هنوز ماده قانونی مشخصی برای حمایت بیشتر از محیطبانان در موارد قضایی وجود ندارد.
«شهرام کوسه غراوی» ادامه داد: در این لایحه باید سلاح مورد استفاده برای جنگلبانان و محیطبانان اصلاح شود و موضوعات معیشتی، بیمه، بازنشستگی محیطبانان نیز نیاز به اصلاح دارد.