محمد حسنی سعدی/دانشآموخته جامعهشناسی
براساس برآوردها 200تن طلای خانگی در ایران وجود دارد و اقبال به خرید و نگهداری دلار نیز بهعنوان پسانداز احتمالا گزینه بعدی ایرانیان است و در نهایت سپردهگذاری در بانکها با دریافت سود ماهانه دیگرگزینه ما برای پسانداز به شمار میرود. اما با بررسی الگوی سبک زندگی اقتصادی کشورهای توسعه یافته متوجه میشویم طبقه متوسط در این کشورها عموما عمده درآمد خود را خرج میکنند و با توجه به استفاده از کارتهای اعتباری و دریافت وام برای خرید مسکن تقریبا چیزی برای پس انداز کردن باقی نمیگذارند و درصورت وجود درآمد اضافه آن را در بورس سرمایهگذاری میکنند. طبقات مرفهترهم به همین ترتیب درآمد خود را یا خرج میکنند تا مشمول پرداخت مالیات نشود یا در بورس و خرید سهام شرکتها سرمایهگذاری میکنند. به این ترتیب نقدینگی مرتب در اقتصاد به گردش در میآید و موجب رونق اقتصادشان میشود.
اما در ایران فقط 10درصد مردم سرمایهگذاری در بورس را برای سرمایهگذاری انتخاب کردهاند و اکثرا با مبالغ خرد وارد این بازار شدهاند. بررسی بازده سرمایهگذاری در بورس نشان میدهد در اکثر موارد سرمایهگذاری در بورس بهصورت میانگین بازده مناسبی داشته و در مقاطعی هم که بازده بورس نامناسب بوده رفتار سهامداران و خارج شدن سرمایهها به مقصد بازارهای دیگر بهعلت بیحوصلگی سبب افت بازده بازار سرمایه شده است. با وجود این، همه کسانی که در دراز مدت در بورس سرمایهگذاری کردهاند و خرید سبد سهام را هوشمندانه انجام دادهاند از سود به نسبت مناسبی بهرهمند شدهاند.
بهنظرم فرهنگسازی برای سرمایهگذاری در بورس باید از خانوادهها شروع شود.
بهتر است از بچگی به جای دادن پول تو جیبی مستمر و عادت دادن کودک به مستمریبگیری اورا ترغیب به سرمایهگذاری و کسب درآمد کرد. یا مانند زمان نوجوانی ما که رسم بود تابستانها بچهها شاگردی مغازه و یا شاگردی در حرفههای مختلف را تجربه میکردند و مختصر درآمدی نیز کسب میکردند. هر ایرانی برای فرزند خود به جای افتتاح حساب بانکی که هر روز قدرت خرید خود را از دست میدهد یک سبد سهام هرقدر کوچک خریداری کند تا ضمن سرمایهگذاری برای آینده فرزندش این سرمایه را صرف گردش چرخ اقتصاد و صنعت کشور کند. به این ترتیب سرمایهگذاری در بورس را هم به فرزندانمان میآموزیم.
به فرزندانمان سرمایهگذاری بیاموزیم
در همینه زمینه :