کانونهای ریزگرد نمکی اطراف دریاچه ارومیه مهار شد
مدیر دفتر استان آذربایجان غربی ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: محیطزیست با کاشت درختان شورگز در 480هکتار از اراضی اطراف دریاچه ارومیه، کانونهای ریزگرد نمکی را دراین مناطق تثبیت و مهار کرده است.
به گزارش همشهری، درحالی مسئولان محلی از مهار کانونهای ریزگرد نمکی در حاشیه دریاچه ارومیه خبر میدهند که براساس نقشهراه احیای دریاچه ارومیه که 8تیرماه سال93 با امضای رئیسجمهور تصویب و لازمالاجرا شد، دستگاهها و نهادهای مرتبط با احیای دریاچه ارومیه به اجرای راهکارهای مندرج در این نقشهراه ملزم شدهاند؛ ازجمله براساس بند اول این نقشه، ذیل عنوان «کنترل و کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی» وزارت نیرو ملزم به کاهش 40درصدی از حقابه آبهای سطحی و زیرزمینی از طریق حقابه از کشاورزان شده است؛ این وزارتخانه باید ظرف 2سال از زمان ابلاغ نقشهراه، این راهکار را عملی میکرد. همزمان وزارت جهادکشاورزی هم باید طی 2سال از زمان ابلاغ نقشهراه، ضمن تهیه برنامههای افزایش بهرهوری از 60درصد آب باقیمانده در بخش کشاورزی این راهکار را اجرایی میکرد. شناسایی کانونهای تولید ریزگرد و تثبیت آنها از دیگر راهکارهای مندرج در نقشهراه احیای دریاچه ارومیه است. متأسفانه بهرغم گذشت بیش از 4سال از ابلاغ نقشهراه احیای دریاچه ارومیه، هنوز راهکارهای ششگانه مندرج در این نقشه، عملی نشده یا بهطور ناقص اجرا شده است.
حالا آنطور که خبرگزاری مهر گزارش داده، مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی در بازدید خبرنگاران از پروژههای این ستاد از تثبیت کانونهای ریزگرد نمکی در حاشیه دریاچه ارومیه خبر داده و گفته است: هدف ما از احیای دریاچه ارومیه، احیای زندگی و معیشت مردم منطقه است و به همین دلیل تثبیت ریزگردها در اطراف دریاچه ارومیه در اولویت قرار گرفت چون هرچه وسعت خشکی دریاچه بالا میرفت به ریزگردها نیز افزوده میشد.
فرهاد سرخوش افزود: شدت ریزگردها به حدی بود که مردم برخی روستاهایی که اطراف دریاچه بودند از سال۹۳ بهتدریج این روستاها را تخلیه کردند، زیرا با عقبنشینی دریاچه، ریزگردها افزایش یافته و کشاورزی تعطیل شده است.
وی یادآور شد: ریزگردهای ارومیه برخلاف ریزگردهای عراق و خوزستان از جنس خاک نیست، بلکه نمکی است و هرجا بنشیند زندگی و موجودات زنده را از بین میبرد. به گفته وی، در منطقه جبل کندی در آذربایجانغربی، در ۴۰کیلومتری ارومیه و در بخش شمالی دریاچه طی سالهای ۹۳ و ۹۴ با کوچکترین وزش باد، طوفان شن به آذربایجانشرقی و اطراف دریاچه میرسید و این مناطق از مهمترین کانونهای ریزگرد بود.
سرخوش تصریح کرد: محیطزیست بخشی را که در منطقه تحت حفاظتش بود تثبیت کرد و مهار کانونهای خارج از این مناطق به اداره کل منابع طبیعی استان سپرده شد. او افزود: محیطزیست در ۴۵هکتار از این منطقه ۸۳۰هکتاری قرقشده، مالچپاشی و در ۴۸۰هکتار، نهالکاری و کاشت درختان شورگز را انجام داد و این کانونهای بحرانی ریزگرد مهار شد، اکنون مدیریت و نگهداری از این مناطق بهعهده اداره کل منابع طبیعی است.
مدیرکل منابع طبیعی استان آذربایجان غربی هم درباره تثبیت کانونهای ریزگرد در اطراف دریاچه ارومیه گفت: در این مناطق، پروژههای بیولوژیکی و بیومکانیکی انجام شده و به جرأت میتوان گفت که ریزگردها مهار و تثبیت شده است.
میرصمد سیدموسوی در جمع خبرنگاران یادآور شد: منطقه جبلکندی یکی از سایتهای ما در احیای دریاچه ارومیه است. نتیجه کارهای ما در این بخش افزودن آب ورودی به دریاچه نبوده، بلکه وظیفه ما حوزه تثبیت ریزگرد بوده است.
وی از احداث بادشکن غیرزنده به طول ۱۲۰کیلومتر برای مهار ریزگرد بهعنوان یکی دیگر از اقدامات منابع طبیعی نام برد و افزود: برای احداث این بادشکن از چوب خشکشده درخت گز استفاده کردیم و جایی که درختان گز وجود داشت، این درختها را هرس و از آنها استفاده کردیم.