در جستوجوی نوشتافزار ارزان
شرایط اقتصادی نامناسب موجب شده است که بسیاری از خانوادهها خرید لوازمالتحریر با قیمت پایینتر را ترجیح دهند
مجتبی خدایی| تبریز – خبرنگار:
بازار لوازمالتحریر آذربایجان شرقی این روزها چشمانتظار 700 هزار دانشآموزی است که با نزدیک شدن به سال تحصیلی 97-98 برای خرید لوازمالتحریر سالانه خود به این بازار مراجعه میکنند. با توجه به استقرار نزدیک به نیمی از جمعیت استان در تبریز و تامین 90 درصد لوازمالتحریر استان از بازار تبریز این روزها جنب و جوش زیادی در بازار لوازمالتحریر وجود دارد. اما در این میان سودجویان هم در کمین بازار هستند و برای بازار پررونق لوازمالتحریر برنامههای زیادی دارند. آنان که هیچ نظارتی بر عملکردشان نیست بهراحتی در مدت 2 هفته مانده به آغاز سال تحصیلی اقدام به عرضه لوازمالتحریر میکنند، آن هم در حالی که در نبود نظارت و بیتعهدی نسبت به مشتریان اجناس بیکیفیت را میتوان بهوفور در بساطشان مشاهده کرد. هر چند اتحادیه فروشندگان لوازمالتحریر و فروشندگان رسمی لوازمالتحریر هم انتظاراتی از شهروندان و مسئولان در معدود ماههای رونق بازار این اصناف دارند.
عرضه محصولات مناسب در نمایشگاه
یکی از شهروندان تبریز میگوید: این جای تاسف دارد که در هنگام رونق بازار بسیاری از مغازهداران اقدام به افزایش قیمت محصولاتشان میکنند. در این روزهایی که برای خرید کالاهای مورد نیاز فرزندانم به مغازهها سر میزنم، قیمتها چند برابر شده است و بسیاری از چیزهایی را که مدنظرمان است را نمیتوانیم بخریم.
«اکبر محمدی» ادامه میدهد: این کار از نظر اقتصادی برای خانواههایی که چند فرزند دانشآموز دارند به صرفه نیست.
او یکی از راهکارهای جلوگیری از افزایش قیمتها در این زمان را عرضه لوازمالتحریر در نمایشگاهها برای تامین کالای مورد نیاز خانوادهها عنوان و اظهار میکند: البته چنین نمایشگاهی باید محصولاتی با قیمتهای پایینتر از فروشگاههای سطح شهر عرضه کند و شرایط باید به گونهای رقم بخورد که خانوادهها با سطح درآمد متوسط و پایین هم به راحتی بتوانند از این نمایشگاهها خرید کنند.
وقتی از این شهروند تبریزی درباره خرید کالاهای بیکیفیت آن هم با قیمتارزانتر سوال میکنیم، میگوید: در همین نمایشگاهها هم محصولات باکیفیتی ارائه نمیشود.
خودمان هم میدانیم که جنس مناسبی ارائه نمیشود و اگر هم باشد قیمت آن خارج از توان خرید ماست، بنابراین انتخاب یک جنس ارزان بیکیفیت میتواند کمی ما را به تعادل برای خرید برساند. برای 2 فرزند دبستانیام در طول سال نیاز به مداد، مدادرنگی، دفتر و... دارم که باید چندین مرتبه تهیه شود، اگر قرار باشد در هر مرتبه کلی هزینه آنها را بدهم، مشکلات اقتصادی بسیاری را باید تحمل کنم.
خرید کالای ارزانتر از فروشندگان موقت
یکی از شهروندان تبریزی هم که در بازار جمهوری در حال خرید لوازمالتحریر است میگوید: برای من که مصرفکننده هستم مهمترین موضوع قیمت کالاست. ممکن است لوازمالتحریر کیفیت خوبی هم نداشته و حتی قاچاق باشند، اما برای کسی که 2 دانشآموز دارد، تهیه یک مداد هزار تومانی از خرید یک مداد 2 هزار تومانی مهمتر است.
«آسیه نجفقلیزاده» با بیان اینکه قیمت لوازمالتحریر در بازار غیررسمی هم ارزان است بیان میکند: قیمت یک دفتر 3 هزار تومانی در این بازار با قیمتی که در مغازهها میتوان خرید تا 50 درصد تفاوت دارد. البته کیفیت این دفترها هم متفاوت است، اما مگر یک دفتر چقدر کاربرد دارد. آنها حداکثر یک ماهه تمام میشوند و دورریختنی هستند.
انتظار از شهروندان و مسئولان
رئیس اتحادیه کتاب و لوازمالتحریرفروشان تبریز میگوید: در حال حاضر حدود 550 فروشنده فعال دارای پروانه کسب از این اتحادیه و 300 فروشنده بدون پروانه در تبریز مشغول به کار هستند.
«صمد امینپور» ادامه میدهد: اتحادیه برای سر و سامان دادن به این فروشندگان غیرمجاز پیگیریهای لازم برای گرفتن پروانه کسب دائمی آنان کرده است، اما مشکل اصلی اتحادیه تشکیل بازارچههای فروش لوازمالتحریر در آستانه سال جدید است که به کسب و کار اعضای اتحادیه ضربه میزند.
وی بیان میکند: در حالی که فروشندگان رسمی مدت یک سال در انتظار فرا رسیدن بازار مناسبی هستند تا زیانهای یک ساله و هزینهها را جبران کنند و در حالی که آنان مالیات یکساله را پرداخت میکنند، فروشندگان موقت وارد بازار میشوند و در قالب بازارچههای کوچک و فروش ویژه کسب و کار ما را از رونق میاندازند.
امینپور با بیان اینکه امسال برای اولین بار نزدیک به 60 درصد لوازمالتحریر عرضه شده از سوی اعضای اتحادیه اجناس ایرانی است، تاکید میکند: شهروندانی که از فروشندگان رسمی در محلههای مختلف شهر خرید میکنند علاوه بر تامین جنس مطمئن از کالای ایرانی هم حمایت میکنند.
برگزار نشدن بازارچههای لوازمالتحریر
به گفته معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نظارت مستمر بر روند تولید و عرضه لوازمالتحریر در استان بهویژه تبریز وجود دارد که عنصر اصلی این نظارت همراهی خود اتحادیه است.
«اسماعیل عطاپور» بیان میکند: با توجه به همکاری اعضای اتحادیه تخلف منجر به پلمب واحد صنفی فروش لوازمالتحریر پروانهدار در تبریز وجود نداشته و تعداد تخلفات و تذکرات هم محدود بوده است.
وی با تاکید بر حمایت از فروشندگان لوازمالتحریر استان بیان میکند: امسال مجوزی برای برپایی بازارچه فروش لوازمالتحریر از سوی این سازمان داده نشده است و توصیه به شهروندان نیز تامین لوازمالتحریر از بازار رسمی و فروشندگانی است که در همه مناطق شهر فعال هستند.
عطاپور با بیان اینکه فروشندگان پروانهدار لوازمالتحریر ملزم به نصب قیمت اجناس هستند بیان میکند: این در حالی است که فروشندگان غیررسمی چنین الزامی ندارند و برخورد نظارتی با توجه به زمان کوتاه فعالیت آنان در روزهای پایانی تابستان، نتیجه موثری به همراه نخواهد داشت، بنابراین همراهی شهروندان و خرید نکردن از آنان بهترین راهحل خواهد بود.
حمایت از عرضه کننده و مصرف کننده لوازمالتحریر
اصناف عرضهکننده لوازمالتحریر در بسیاری از ماههای سال با کمرونقی بازار کسب و کار مواجهند و در شهریور انتظار رونق بازار و کسب درآمد بیشتر را نسبت به دیگر ماههای کمرونق سال دارند. در این میان حضور پررنگ دستفروشان در حاشیه خیابانها و فعالیت اصناف غیرمرتبط در عرضه لوازمالتحریر از جمله مشکلاتی است که این صنف با آن مواجهند. به تعبیری باید گفت بازار خرید و فروش لوازمالتحریر در روزهای پایانی فصل تابستان برای اصناف مربوطه چندان داغ نیست و سود اصلی از رونق بازار به جیب دستفروشان میرود.
هر چند که در این میان استقبال خانوادهها برای خرید از این دستفروشان و حتی اصناف غیرمرتبط که اقدام به فروش لوازمالتحریر با قیمت کمتر میکنند، فعالیتها در این زمینهها را پررنگتر میکند. اما آنچه بیش از همه باید مورد توجه قرار گیرد این است که تمایل خانوادهها به خرید کالاهای ارزانتر با توجه به شرایط معیشتی و مشکلات اقتصادی امری توجیهپذیر است اما مطالبه به حق لوازمالتحریرفروشان هم باید مدنظر مسئولان باشد. تداوم ممانعت از ورود کالاهای بیکیفیت قاچاق به کشور و رونق تولید لوازمالتحریر تولید داخل با مد نظر قرار دادن توان مالی خریداران از مهمترین اقداماتی است که میتواند فعالان این حوزه را به حضوری فعالتر دلگرم کند.