تازهترین گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران در مردادماه 97، ضمن تأیید روند شدید نزول تعداد معاملات این بازار، بار دیگر تهدید جدید بازار مسکن در نتیجه کمبود تولید و افت عرضه را گوشزد کرد.
به گزارش همشهری، روایت اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی از وضعیت فعلی بازار مسکن تهران، از کاهش 11.2درصدی تعداد معاملات و افزایش 6.1درصدی میانگین قیمت در این بازار حکایت دارد که یکی از نشانههای ورود بازار به رکود تورمی محسوب میشود. از سوی دیگر، در مردادماه سالجاری سهم واحدهای نوساز تا 5سال ساخت، به 44.31درصد از کل معاملات رسیده که 22درصد نسبت به سهم نوسازها در معاملات فروردین 93کمتر است. این موضوع مستقیم به کاهش تولید مسکن در دوره رکود 5ساله مسکن بازمیگردد. همزمان در ماههای اخیر متقاضیان خرید واحدهای مسکونی بهواسطه رشد قیمت مسکن و کاهش قدرت خرید، مجبور شدهاند واحدهایی با عمر بالاتر خریداری کنند که قیمت پایینتری دارند و همین مسئله، کاهش سهم نوسازها از تعداد معاملات را بهدنبال داشته و به سهم واحدهای 16تا 20سال افزوده است. برنامههای بالادستی کشور مانند طرح جامع مسکن و برنامه ششم توسعه، نیاز سالانه کشور به تولید مسکن را بین 900هزار تا یکمیلیون واحد مسکونی عنوان کردهاند درحالیکه فعلاً تولید مسکن به مرز 500هزار واحد مسکونی در سال رسیده و احتمال میرود با افزایش نرخ تورم نهادههای ساختمانی و بالا رفتن هزینه ساختوساز، تولید مسکن بیش از این نیز کاهش یابد.
در مردادماه سالجاری 12هزار و 6مورد قرارداد خریدوفروش واحد مسکونی در شهر تهران ثبت شده است که این تعداد نسبت بهماه قبل 11.2درصد و نسبت بهماه مشابه سال قبل 33.2درصد کاهش دارد. در حقیقت بازار مسکن که در تابستان گذشته پا به دوره پیشرونق گذاشته بود و افزایش محسوس تعداد معاملات را تجربه میکرد حالا به وضعیتی رسیده که یکسوم معاملات خود را از دست داده و دوباره به کسادی قبل دچار شده است. براساس گزارش بانک مرکزی، در مردادماه 97، میانگین قیمت هر متر زیربنای مسکونی در شهر تهران به 7میلیون و 400هزار تومان رسیده که نسبت بهماه قبل 6.1درصد و نسبت بهماه مشابه سال قبل 62.1درصد رشد کرده است. این موضوع بهواسطه همراه شدن با کاهش تعداد معاملات و کاهش قدرت خرید متقاضیان مصرفی مسکن، یکی از نشانههای بارز ورود بازار مسکن به رکود تورمی از جنس رکود سال 91است. در بازه 5ماهه نیز، کاهش تعداد معاملات و افزایش قیمت با شدت کمتری رخ داده است بهگونهای که تعداد معاملات بازار مسکن در 5ماه نخست سالجاری نسبت به دوره مشابه سال قبل 7.3درصد افت کرده و میانگین قیمت رشد 45.5درصدی داشته است. در مردادماه بیشترین رشد میانگین قیمت مسکونی معادل 81.8درصد بوده که به منطقه5 اختصاص داشته و در مقابل منطقه 12با رشد 25.3درصدی میانگین قیمت، کمترین افزایش را تجربه کرده است. همچنین در اینماه منطقه یک تهران با میانگین قیمت 15میلیون و 760هزار تومان، گرانترین منطقه تهران و منطقه 18با میانگین قیمت 3میلیون و 110هزار تومان ارزانترین منطقه شهر تهران بوده است.
در پنجمینماه سالجاری، 57.7درصد از کل معاملات بازار مسکن تهران به واحدهای با قیمت زیر میانگین بازار اختصاص داشته و 55.2درصد از کل معاملات این بازار نیز به خریدوفروش واحدهای با متراژ کمتر از 80مترمربع مربوط بوده است. از سوی دیگر 51.3درصد از کل معاملات بازار مسکن تهران در مردادماه نیز ارزش تمامشده کمتر از 500میلیون تومان داشته است اما با همه این مسائل که حاکی از میل بازار مسکن به معاملات ارزانقیمت دارد، بازهم قیمت در این بازار رشد کرده است؛ چراکه معاملات 6منطقه شمالی تهران، بالاتر از میانگین قیمت بازار نرخگذاری میشوند و ازنظر تعداد معاملات نیز وزن سنگینی در بازار پایتخت دارند، به همین واسطه یدککش قیمت بازار مسکن شدهاند.
شاخص اجارهبها 14.1درصد رشد کرد
بانک مرکزی در گزارش خود اعلام کرده است در مردادماه شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت بهماه مشابه سال قبل بهترتیب 14.1و 11.8درصد رشد داشته و سهم هزینه مسکن در سبد کالا و خدمات مصرفی خانوار نیز 33.1درصد است. تفاوت محسوس نرخ تورم اجارهبهای اعلام شده از سوی بانک مرکزی و نرخ رشد اجاره بها در سطح بازار، حاصل شیوه میانگینگیری این دستگاه در محاسبات شاخص اجارهبهاست. در حقیقت کسانی که امسال واحد مسکونی اجاره کردهاند با تورم 40تا 70درصدی مواجه شدهاند اما این افراد سهم کمی از کل جامعه آماری بانک مرکزی را تشکیل میدهند و مابقی جامعه آماری چنین تورمی را احساس نکردهاند.
خانههای پا به سن گذاشته مشتری پیدا کرد
حرکت پولها به سمت قدیمیسازها
در همینه زمینه :