سینمای همدان متروک است
گفت و گو با فیلم ساز جوانی که به تازگی فیلمش راهی جشنواره تورین شده
حسین زندی| همدان- خبرنگار:
پوریا دایلر متولد ۱۳۶۹ در همدان است. او دانشجوی دوره لیسانس تصویربرداری سینماست و از مدرسان عکاسی و فیلمسازی در انجمن سینمای جوانان همدان محسوب میشود.
وی نزدیک به یک دهه است در این 2 حوزه فعالیت میکند. او تاکنون در چندین جشنواره مقام آورده و امسال نیز فیلم «6 بار انسان» به کارگردانی او در بیستویکمین دوره جشنواره مذهب در ایتالیا حضور خواهد داشت. به بهانه پذیرفته شدن فیلم پوریا دایلر در این جشنواره بینالمللی گپوگفتی با او داشتیم که در ادامه میخوانید.
چه شد که به عکاسی و فیلمسازی علاقهمند شدید؟
از کودکی دلم میخواست کارگردان شوم. عواملی مانند خانواده، فضای هنری، کتاب و مسائل دیگر موثر بودند اما حقیقتا نفهمیدم چگونه وارد این رشته شدم. انگار کاری بود که باید انجام میدادم.
نقش تصویر در زندگی شما چیست؟
وقتی غمگینم، خوشحالم، وقتی میخواهم حرف بزنم و یا وقتی دغدغهای دارم فیلم میسازم یا عکس میگیرم. انگار تصویر زبان سخن من شده است.
از نخستین تجربههای فیلمسازی بگویید.
اولین تجربه فیلمسازی جدی من مربوط به سال ۸۹ است. آن زمان با ۷ نفر از دوستانم همگی پول گذاشتیم و فیلم «وول» را ساختیم. این فیلم ۷ کارگردان داشت. اولین تجربه تصویر و کارگردانیام آن پروژه بود که با تنها دوربین عکاسیای که داشتیم تصویر گرفتیم. به خاطر دارم بیشتر اساتید به من تاکید میکردند که این نوع تصویر امکانپذیر نیست اما تمام تلاشم را کردم که ثابت کنم با دوربین عکاسی تصویرهای بهتری میتوان گرفت که خب به نظر میآید اشتباه نمیکردم.
نقش انجمن سینمای جوانان همدان در فیلمسازی شما چقدر است؟
انجمن سینما را مثل یک پیله در نظر بگیرید که بستری برای من و امثال من مهیا کرد تا بتوانیم در آن رشد کنیم. من برخی از بهترین دوستانم و تجربیاتم را مدیون انجمن سینما هستم. هر لحظه از ایشان آموختم و میآموزم. اساتید بسیاری تا به امروز داشتم که هریک به من آموختند و میآموزند. جالبترین چیزی که از یکی از اساتیدم شنیدم این بود که «سینما معشوقهای حسود است. تو را فقط و فقط برای خود میخواهد و لاغیر».
وضعیت فیلمسازی امروز همدان را چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به گذشته درخشانی که سینمای همدان مخصوصا در بخش فیلم کوتاه در دهه ۶۰ داشته و بزرگانی که به سینمای ایران معرفی کرده، امروز تقریبا میتوان گفت سینمای همدان کاملا ساکن و متروک است. نبود سرمایه، حمایت نکردن ادارههای دولتی که باید حامی هنر باشند مانند اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، نبود تجهیزات و عوامل حرفهای، نبود امکان برگزاری کارگاهها، نشستها و حتی اکران فیلمها و نهایتا بیانگیزه شدن فیلمسازان باعث رکود سینمای همدان شده است.
از پذیرش کارتان در جشنواره ایتالیا بگویید و درباره این جشنواره توضیح دهید.
امسال بیستویکمین سال جشنواره «مذهب امروز» در شهر تورین ایتالیا برگزار میشود. این جشنواره در واقع به منظور گفتوگو و صلح و دوستی بین مذاهب مختلف، سنتها و فرهنگهای بومی هر کشور از طریق سینما برگزار میشود. فیلم من هم طبیعتا در همین باره است که به همراه ۶ فیلم دیگر از ایران در این جشنواره حضور دارد.
داستان فیلم از چه قرار است؟
مدتزمان این فیلم ۶ دقیقه است. فیلم در واقع به شکل داستانهایی نیست که ما همیشه سراغ داریم. فرمی جدید از داستان است که کمی هم شبیه فیلم تجربی و حتی مستند است. کمی بیشتر شبیه یک جامعهشناسی تصویری است. فیلم در فضای کاملا واقعی اما ایزوله با بازیگران واقعی و بدون بازیگردان ساخته شده است که نهایتا به یک مفهوم اشاره دارد؛ بیشتر مردم با ادیان مختلف کارهای روزمره مشترکی را انجام میدهند که جنبه انسانی آن کارها آنها را به هم گره میزند.
به نظر میرسد این جشنواره سمت و سوی مذهبی دارد...
بله. این جشنواره موضوعیت فیلم مذهبی دارد اما هرگونه فیلمی که حتی اشارهای به این موضوع کند میتواند در جشنواره حضور داشته باشد. مثلا فیلم من اشارهای به هیچیک از ادیان یا مذاهب ندارد.
برنامه بعدی شما چیست؟
قصد دارم مانیفستی مربوط به عکاسی منتشر کنم و اگر بتوانم هزینه کنم، فیلم بعدیام را بسازم زیرا از لحاظ هزینه ساخت کمی سنگینتر از فیلمهای قبلیام است.
درباره جشنواره
جشنواره «مذهب امروز» هر سال در شهر تورین ایتالیا برگزار میشود. 7 فیلم کوتاه ایرانی در بخش مسابقه این جشنواره بینالمللی حضور خواهند داشت.
«باران آهسته میبارد» به کارگردانی سعید نجاتی، «فروزان» به کارگردانی میرعباس خسروینژاد، «چند گره دورتر» به کارگردانی منصور فروزش، «پیدایش» به کارگردانی آبتین مظفری، «6 بار انسان» به کارگردانی پوریا دایلر، «بازگشت» به کارگردانی شهریار پورسیدیان و «زنبوردار» به کارگردانی محمد طالبی 7 فیلم کوتاه ایرانی حاضر در بخش مسابقه بیستویکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم «مذهب امروز» ایتالیا هستند. جشنواره فیلم «مذهب امروز» از تاریخ 12 تا 19 مهر در شهر تورین ایتالیا برگزار میشود.