
درباره آنهایی که خلاف انسجام ملی حرکت میکنند
یار کمکی دشمن
از توهین به رئیسجمهور و عدم اعتماد به مسئولان تا سهمخواهی گروهی و تضعیف سیاستهای نظام

علیرضا احمدی-روزنامهنگار
این روزها در شرایطی که تقویت «وحدت ملی» بهعنوان یکی از اولویتهای اساسی کشور مطرح است، طرح برخی موضوعهای «وحدتشکن» از سوی معدود چهرههای سیاسی، واکنشهای منفی گستردهای در افکارعمومی و همچنین در میان مقامهای ارشد کشور بهدنبال داشته است.
جنگ تحمیلی 12روزه رژیمصهیونیستی علیه ایران که اکنون بهعنوان یکی از نقاط عطف تاریخ معاصر کشور مطرح است، علاوهبر دستاوردهای نظامی، با تأثیرات عمیقی بر تحولات اجتماعی- سیاسی کشور همراه بود و «همبستگی ملی» در همه ارکان کشور متبلور شد؛ رویکردی که همه دلسوزان کشور بر ضرورت استمرار آن تأکید دارند. در چنین شرایطی اما طرح برخی موضوعهای وحدتشکنانه و تفرقهافکن از سوی تعدادی از چهرهها و فعالان سیاسی از طیفهای مختلف، زمینهساز ایجاد برخی نگرانیها درباره کمرنگ شدن «وحدت ملی» شکل گرفته در فضای اجتماعی- سیاسی کشور شده و دغدغههایی را در افکار عمومی بهوجود آورده است.
با توجه به چنین دغدغههایی هم بود که در روزهای اخیر مقامهای ارشد کشور، ازجمله در قوای سهگانه، ضمن تأکید بر ضرورت حفظ و تعمیق وحدت و انسجام شکلگرفته در کشور، نسبت به برخی شائبهسازیها و وحدتشکنیهای روزهای اخیر هشدار دادهاند.
انسجام راهبردی
مقامهای ارشد کشور و همچنین چهرههای سیاسی مختلف در روزهای اخیر بارها بر ضرورت حفظ و تقویت انسجام ملی این روزهای کشور تأکید کردهاند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
فرصتی برای تحول مدیریتی
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، یکی از مقامهای ارشد کشور بود که در روزهای اخیر بر ضرورت بهرهگیری از «فرصت وحدت» تأکید کرده است. رئیسجمهور اخیرا در جلسهای، با بیان اینکه همدلی بینظیر ایجاد شده در کشور فرصتی برای تحول در مدیریت و رفتار مسئولان است، تأکید کرد که باید قدر این مردم را دانست و برای خدمت صادقانه به آنان تلاش کرد.
صیانت از وحدت ملی
غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوه قضاییه نیز در نشست اخیر شورایعالی قوه قضاییه، بر لزوم صیانت از وحدت ملی تأکید کرد و هشدار داد دشمن بهدنبال خدشهدار کردن این انسجام است. رئيس قوه قضاييه از مردم خواست از هرگونه اقدام وحدتشکن پرهیز کنند.
مهمترین دستاورد جنگ 12روزه
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز در روزهای اخیر در جریان یک گفتوگوی تلویزیونی، با اشاره به اینکه دشمنان، همواره از وحدت ملت ایران نگران هستند، «انسجام ملی» را مهمترین دستاورد این جنگ تحمیلی دانست.
خدمت به جبهه صهیونیسم
صادق آملیلاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز روز شنبه طی پستی در فضایمجازی، «وحدت جامعه» را ضرورتی «عقلی» و «شرعی» دانست و با اشاره به رویکردهای صهیونیسم، تأکید کرد که هرگونه صدا یا رفتار تفرقهانگیز، آگاهانه یا ناآگاهانه، در خدمت تقویت جبهه صهیونیسم قرار میگیرد.
مصادیق تهدیدزایی
تأکید همگان بر حفظ و تعمیق انسجام ملی شکل گرفته در کشور در پی جنگ تحمیلی 12روزه در شرایطی است که در روزهای اخیر شاهد برخی مصادیق وحدتشکنی از سوی بعضی از جریانهای سیاسی بودهایم که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود:
عدمکفایت رئیسجمهور
در روزهای اخیر و بهدنبال دیدارها و برنامههای رئیسجمهور در اجلاس سران کشورهای عضو اکو در «خانکندی» جمهوریآذربایجان، فعالان برخی جریانهای سیاسی با انتقاد از این سفر و دیدارهای آن، به طرح مطالبههایی با محوریت «عدمکفایت سیاسی رئیسجمهور» پرداختند؛ موضوعی که اگرچه در فضای سیاسی کشور چندان جدی گرفته نشد، اما بازتاب منفی گستردهای در افکارعمومی داشت؛ تا جایی که علاوهبر انتقاد نمایندگان مجلس، با واکنش محمد مخبر، مشاور و دستیار رهبری مواجه شد؛ «طرح موضوع عدمکفایت سیاسی رئیسجمهور، حرف غلطی است. مردم و خواص باید کمک کنند این انسجام ملی همچنان ادامه پیدا کند.»
با این انسجام کوه را میتوان جابهجا کرد
علیرضا زاکانی، شهردار تهران هم در باره انسجام ملت بعد از جنگ 12روزه گفت:«ایران قبل از این جنگ ۱۲روزه با ایران بعد از آن بسیار متفاوت است.
همه مردم جهان مردم ایران را تحسین و به عظمت این مردم اشاره میکنند. با این انسجام و همدلی،کوه را میتوان جابهجا کرد.»
اختلافی وجود ندارد
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور نیز روز شنبه در نشستی با اشاره به اینکه هیچ اختلافی میان «میدان» و «دیپلماسی» وجود ندارد، عنوان کرد که ممکن است اختلافنظرهایی در فرایند تصمیمگیری وجود داشته باشد، اما وقتی تصمیمی نهایی شد، دیگر اختلافها پایان مییابد؛ «دولت با هیچ جریانی در داخل حاکمیت، اختلاف ندارد.»
2عامل تهدید
مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب نیز طي روزهای اخیر در واکنش به برخی مواضع وحدتشکنانه، طی پستی در فضایمجازی نوشت: «تضعیف سیاستهای کلی نظام و سهمخواهی گروهی از یکسو و توهین به رئیسجمهور محترم از سوی دیگر، تهدید یکی از مهمترین عوامل پیروزی، یعنی انسجام ملی است.»
دروغ شاخدار
طرح شائبههایی درباره ماجرای «جاسوسی» کاترین شکدم در ایران از سوی یک نماینده پیشین مجلس، آن هم در آنتن زنده تلویزیون و بيان درگیر بودن 120چهره سیاسی کشور در فساد اخلاقی این پرونده، از دیگر ادعاهایی بود که در روزهای اخیر بازتاب منفی گستردهای در افکارعمومی داشت و اقدامی در راستای تضعیف اتحاد سیاسی شکل گرفته در کشور پس از جنگ تحمیلی 12روزه ارزیایی شد؛ ادعایی که مسئولان و دستگاههای مربوطه بر دروغ بودن آن تأکید کردهاند و پرونده قضاییاي نیز درباره آن تشکیل شده است.
آرزوی شهادت برای رئیسجمهور
یکی دیگر از مصادیق وحدتشکنی در روزهای اخیر، استوری یک مسئول محلی در یکی از استانهای شمالی با لحنی کنایهآمیز، خطاب به رئیسجمهور بود. ماجرا از جایی آغاز شد که پس از گفتوگوی پزشکیان با تاکر کارلستون، مجری معروف آمریکایی، مقام محلی مذکور در استوری صفحه اینستاگرام خود، با لحنی کنایهآمیز، خواستار به شهادت رساندن رئیسجمهور از سوی رژیمصهیونیستی شده بود. این موضوع اما بازخورد منفی گستردهای در شبکههای اجتماعی داشت و اعلام جرم دادستانی آن استان را هم بهدنبال داشت و در نهایت فرد مذکور نیز در استوری دیگری، سخنان خود را اصلاح کرد.
نامه بیموقع
نامه اخیر 180اقتصاددان و استاد دانشگاه به رئیسجمهور و تأکید بر الزامی بودن تغییر در رویکردها، از دیگر مواضع بحثبرانگیز روزهای اخیر بوده است که برخی از آن بهعنوان اقدامی بیموقع و وحدتشکن، آن هم در شرایط حساس کنونی، یاد میکنند. این نامه که در آن مطالبات سیاسی مختلفی مطرح شده بود، در روزهای اخیر به سوژهای برای بررسی و تحلیل رسانههای ايران تبدیل و بهانهای برای دامن زدن به برخی شکافهای سیاسی در کشور شد.
توهین به رئیسجمهور
اظهارات یک نماینده مجلس علیه رئیسجمهور را باید از دیگر مصادیق وحدتشکنی در روزهای اخیر بهحساب آورد. این نماینده تهران در اظهاراتی جنجالی، انتقادات تندی را با لحنی نامناسب درباره رویکردها و اهداف رئیسجمهور مطرح کرد؛ اظهاراتی که بازتاب گستردهای در شبکههای اجتماعی داشت و در نهایت تنها نتیجه آن، تضعیف دولت، آن هم در وضعیت حساس کنونی است.
راهبردی برای جنگ
این روزها ضرورت تقویت انسجام ملی در کشور زمانی بيشتر میشود که با نگاهی به راهبردهای محور واشنگتن- تلآویو در قبال ایران، ماهیت تهدیدهای براندازانه آنان بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد؛ رویکردی که در جریان جنگ 12روزه متحمل شکست سنگینی شد و حتی عقبنشینی طرفهای مقابل را نیز بهدنبال داشت. در چنین شرایطی هوشیاری چهرهها و جریانهای سیاسی در زمینه تقویت وحدت ملی، ضرورتی دوچندان یافته است.
براندازی؛ راهبرد واشنگتن- تلآویو
«براندازی» را باید یکی از اهداف اصلی محور واشنگتن- تلآویو در طرحریزیهای جنگ 12روزه بهحساب آورد. بر این اساس هم بود که 26خردادماه نخستوزیر رژیمصهیونیستی در گفتوگویی اختصاصی با شبکه صهیونیستی ایراناینترنشنال تأکید کرد: «حملات اسرائیل راه را برای تغییر رژیم در ایران هموار میکند.» بنیامین نتانیاهو کوشید با طرح ادعاهای واهی علیه جمهوریاسلامی، حملات آمریکا و رژیمصهیونیستی را فرصتی برای مردم ایران در مسیر براندازی القا کند؛ راهبردی که شکست آن پس از جنگ 12روزه به اثبات رسید.
ناامیدی از مردم ایران
موضعگیری اخیر نخستوزیر رژیمصهیونیستی درباره «راهبرد براندازی» بیش از هر چیز نشاندهنده ناامیدی از پیشبرد اهداف این سناریو است. بر این اساس هم بود که نتانیاهو در جریان سفر اخیرش به آمریکا، در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره اهداف تلآویو در زمینه «تغییر رژیم» در ایران، تأکید کرد که «این موضوع مربوط به مردم ایران است.»