
نسبت امام حسین ع و هویت ما
متفکرین دیگر ادیان چه نگاهی به این ماجرا دارند؟

ماهاتما گاندی (رهبر استقلال هند)
من زندگی امام حسین، آن شهید بزرگ اسلام را به دقت خواندهام. اگر هندوستان بخواهد یک کشور پیروز شود، بایستی از سرمشق امام حسین پیروی کند.
چارلز دیکنز (نویسنده معروف انگلیسی)
اگر منظور امام حسین جنگ در راه خواستههای دنیایی بود، من نمیفهمم چرا خواهران و زنان و اطفالش همراه او بودند؟ عقل چنین حکم میکند که او فقط بهخاطر اسلام، فداکاری خویش را انجام داد.
توماس کارلایل (فیلسوف و مورخ انگلیسی)
بهترین درسی که از تراژدی کربلا میگیریم، این است که حسین و یارانش ایمان استوار به خدا داشتند؛ آنان با عمل خود روشن کردند که تفوق عددی در جایی که حق با باطل روبهرو میشود، اهمیت ندارد و پیروزی حسین با وجود اقلیتی که داشت، باعث شگفتی من است.
ادوارد براون (مستشرق معروف انگلیسی)
حتی غیرمسلمانان نیز نمیتوانند پاکی روحی را که در این جنگ اسلامی در تحت لوای آن انجام گرفت، انکار کنند.
فردریک جمس
درس امام حسین و هر قهرمان شهید دیگری این است که در دنیا اصول ابدی عدالت و ترحم و محبت وجود دارد که تغییرناپذیرند و همچنین میرساند که هرگاه کسی برای این صفات مقاومت و بشر در راه آن پافشاری کند، آن اصول همیشه در دنیا باقی و پایدار خواهد ماند.
ل. م. بوید
طی قرون، افراد بشر همیشه جرأت و پردلی و عظمت روح، بزرگی قلب و شهامت روانی را دوست داشتهاند و در همینهاست که آزادی و عدالت هرگز به نیروی ظلم و فساد تسلیم نمیشود. این بود شهامت و این بود عظمت امام حسین.
واشنگتن ایروینگ (مورخ آمریکایی)
برای امام حسین(ع) ممکن بود که زندگی خود را با تسلیمشدن بر اراده یزید نجات بخشد، لیکن مسئولیت پیشوا و نهضتبخش اسلام اجازه نمیداد که او یزید را بهعنوان خلافت بشناسد.
توماس ماساریک
گرچه کشیشان ما هم از ذکر مصایب حضرت مسیح مردم را متأثر میسازند، آن شور و هیجانی که در پیروان حسین(ع) یافت میشود، در پیروان مسیح یافت نخواهد شد و گویا سبب این باشد که مصایب مسیح در برابر مصایب حسین(ع) مانند پر کاهی است در مقابل یک کوه عظیمپیکر.
موریس دوکبری
در مجالس عزاداری حسین گفته میشود که حسین، برای حفظ شرف و ناموس مردم و بزرگی مقام و مرتبه اسلام، از جان و مال و فرزند گذشت و زیر بار استعمار و ماجراجویی یزید نرفت.
ماربین آلمانی (خاورشناس معروف)
حسین(ع) با قربانیکردن عزیزترین افراد خود و با اثبات مظلومیت و حقانیت خود، به دنیا درس فداکاری و جانبازی آموخت و نام اسلام و اسلامیان را در تاریخ ثبت کرد و در عالم بلندآوازه ساخت. این سرباز رشید عالم اسلام به مردم دنیا نشان داد که ظلم و بیداد و ستمگری پایدار نیست و بنای ستم هرچه در ظاهر عظیم و استوار باشد، ولی در برابر حق و حقیقت، چون پر کاهی بر باد خواهد رفت.
بنتالشاطی
زینب، خواهر حسین بن علی(ع) لذت پیروزی را در کام ابنزیاد و بنیامیه خراب کرد و در جام پیروزی آنان قطرات زهر ریخت. در همه حوادث سیاسی پس از عاشورا هم، زینب قهرمان کربلا نقشبرانگیزنده داشت.
نیکلسون (خاورشناس معروف)
چون تاریخ را بررسی کنیم، گوید: دین بر ضد فرمانفرمایی تشریفاتی قیام کرد و حکومت دینی در مقابل امپراتوری ایستادگی کرد.
جورج جرداق (دانشمند و ادیب مسیحی)
وقتی یزید، مردم را تشویق به قتل حسین و مأمور به خونریزی میکرد، آنان میگفتند: «چه مبلغ میدهی؟.»
اما انصار حسین به او گفتند: ما با تو هستیم؛ اگر 70بار کشته شویم، باز میخواهیم در رکابت جنگ کنیم و کشته شویم.
سر پرسیسایکس (خاورشناس انگلیسی)
شجاعت و دلاوری که این عده قلیل از خود بروز دادند، به درجهای بوده که در تمام این قرون متمادی هر کسی که آن را شنید، بیاختیار زبان به تحسین و آفرین گشود.
کارل بروکلمان (خاورشناس و پژوهشگر آلمانی)
شهادت حسین(ع) علاوه بر نتایج و اثرات سیاسی، موجب تحکیم و اشاعه مذهب شیعه و این مذهب، مرکز و مظهر تمایلات ضدغرب شد.