• پنج شنبه 12 تیر 1404
  • الْخَمِيس 7 محرم 1447
  • 2025 Jul 03
چهار شنبه 11 تیر 1404
کد مطلب : 258339
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/6R87V
+
-

روشنایی‌مدینه‌ در‌لندن

اکران مستند«مدینه، شهر نورانی» در بریتانیا

گزارش
روشنایی‌مدینه‌ در‌لندن

گروه 24

«مدینه، شهر نورانی» مستندی سینمایی ساخته ابرار حسین، کارگردان مسلمان بریتانیایی است که به‌تازگی در لندن اکران شده است. این مستند 79دقیقه‌ای که در سال 2022تولید شده، امکان پیدا کرده که در تعدادی سینما در لندن به نمایش درآید. همانطور که از نامش پیداست، این مستند بر شهر مدینه در عربستان سعودی تمرکز دارد و به بررسی تاریخ این منطقه، جایگاه دینی آن در دین اسلام و نیز سیر تحول معماری و فرهنگ آن می‌پردازد.

راهنمای سفر‌ به شهری اسلامی
کث کلارک در یادداشت کوتاهی که در وب‌سایت گاردین بر این فیلم منتشر کرده، نوشته: «در این مستند راهنمای سفری به شهر مقدس اسلامی ارائه شده است؛ شهری که در بریتانیا بیشتر با نام مدینه شناخته می‌شود و در عربستان سعودی واقع است. مدینه یکی از مقاصد اصلی گردشگری مذهبی به شمار می‌آید و پس از مکه دومین شهر مهم از این حیث است.
 این شهر میزبان نخستین مسجد اسلام و محل دفن پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) است. برای هرکسی که قصد بازدید از این شهر را دارد، این مستند درباره اماکن مقدس آن تماشایی و ارزشمند است. احتمالا غیرمسلمانان هنگام تماشای مستند بارها مجبور خواهند شد تلفن‌های خود را بردارند تا اصطلاحات و وقایع تاریخی را جست‌وجو کنند. صدای راوی حالتی قدیمی‌مآب و اندکی آکادمیک دارد، مانند مستندهای بی‌بی‌سی در دهه ۱۹۷۰. مستند با نگاهی گذرا به هجرت پیامبر(ص) از مکه به مدینه در سال ۶۲۲ میلادی آغاز می‌شود؛ رویدادی که آغاز تقویم اسلامی را رقم زد. در زمان حال، چهره‌های زائران پنجره‌ای به معنویت و اهمیت این سفر روحانی برای مؤمنان گشوده است، گرچه با هیچ‌کدام از آنها مصاحبه نمی‌شود.»

سه‌گانه‌ای درباره اسلام
وب‌سایت نشریه «گراتزیا» که مجله‌ای پاکستانی و به زبان انگلیسی است که به فرهنگ، سبک زندگی و سرگرمی می‌پردازد در بخشی از مطلبی که به مناسبت اکران این مستند در سینمایی در لندن منتشر کرده نوشته: «کارگردان این فیلم، ابرار حسین، فیلمساز مسلمان بریتانیایی، لحن فردی انقلابی ندارد، گرچه آثارش چنین تأثیری داشته‌اند. با ساخت مستند «مدینه»، حسین سه‌گانه بلندپروازانه‌اش را درباره 3مکان مقدس اسلام تکمیل می‌کند. این سه‌گانه با «یک روز در حرم» آغاز شد، سپس با «یک شب در الاقصی» ادامه یافت و اکنون با این اثر به اوج خود رسیده است: «مدینه، شهرنورانی»‌ که برای نخستین‌بار در قالبی سینمایی و بلند ساخته شده است.» 
در بخش دیگری از این مطلب، درباره کارگردان این مستند می‌خوانیم: «اجرای حسین چشمگیر و ریشه‌دار است. او سال‌ها در پشت دوربین بی‌سروصدا فعالیت می‌کرد با تولید برنامه‌های دینی برای شبکه Islam Channel و ساخت محتوایی که شکاف‌های فرهنگی را پر می‌کرد. بعدها او با سفر به بیش از ۳۰ کشور، مستندهایی برای خیریه‌های بشردوستانه تولید کرد. دوربین او همیشه بر امر مقدس متمرکز بود، اما نه از فاصله‌ای دور.» 

به اعتقاد نویسنده «گراتزیا»،
 آنچه مستند «مدینه» را متمایز می‌سازد، صرفا دسترسی آن به اماکن مقدس یا نادر بودنش به‌عنوان موضوعی سینمایی نیست، بلکه شفافیت معنوی پشت دوربین است. کارگردان مستند می‌گوید: «واقعا شعار خاصی نداشتم، اما نیت بسیار خوبی داشتم. می‌خواستم چیزی بسازم که مسلمانان به آن افتخار کنند؛ چیزی که بتواند در رسانه‌های جریان اصلی نیز جایگاهی شایسته داشته باشد»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید