
کشف گونه جدید از کپورماهیان در هرمزگان

مجید جباری، روزنامهنگار
گونه تازهای از خانواده کپورماهیان در حوضه آبریز مکران در استان هرمزگان شناسایی شد؛ کشفی که نشاندهنده تنوع زیستی چشمگیر استان هرمزگان است و اهمیت حفاظت از زیستبومهای آبی منطقه را یادآوری میکند. این موفقیت علمی، حاصل تلاش پژوهشگران داخلی است و میتواند افقهای تازهای را برای مطالعه و نگهداری از گونههای بومی و زیستگاههای طبیعی باز کند.
کشف گونهای جدید از خانواده کپورماهیان (Cyprinidae) برای نخستینبار در حوضه آبریز مکران توسط تیمی از محققان دانشگاه شیراز و اداره کل حفاظت محیطزیست هرمزگان انجام گرفته و مقاله مربوط به آن در مجله معتبر بینالمللی Zootaxa منتشر شده است.
حبیب مسیحی تازیانی، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان هرمزگان در اینباره گفت:«کشف این گونه تازه نشاندهنده ظرفیت بالای زیستمحیطی حوضه مکران و تنوع ژنتیک موجود در آبهای داخلی این استان است. چنین اکتشافاتی اهمیت حیاتی حفظ اکوسیستمهای آبی و اجرای برنامههای حفاظتی را دوچندان میکند.»
او افزود:« توجه بیشتر به پایداری منابع آبی، کاهش آلایندهها و حمایت از زیستگاهها، گام مهمی در مسیر حفظ محیطزیست و بهرهبرداری هوشمندانه از ظرفیتهای طبیعی کشور است.»
براساس توضیحات ارائه شده از سوی مسئولان و محققان، مطالعات صورتگرفته شامل بررسیهای دقیق ریختسنجی (مورفومتریک) و آنالیزهای مولکولی بوده که امکان تفکیک این گونه جدید از سایر اعضای خانواده کپورماهیان را فراهم کرده است.
حمیدرضا اسماعیلی، استاد زیستشناسی دانشگاه شیراز و نویسنده مسئول این مطالعه، دراین زمینه گفت: «کشف این گونه نتیجه سالها کار میدانی، نمونهبرداری و تحلیلهای ژنتیک است. یافتههای ما میتواند به ایجاد نقشهای دقیقتر از تنوع زیستی ایران و تدوین برنامههای حفاظتی برای گونههای بومی کشور کمک کند.»
حوضه آبریز مکران که بخشهایی از جنوب شرق کشور ازجمله استان هرمزگان را دربر میگیرد، بهدلیل اقلیم منحصربهفرد و تنوع جغرافیایی، زیستگاه گونههای متعددی از آبزیان است. در این منطقه، ماهیهایی مانند ساردین، هامور، شیر، قباد، سوکلا، حلوا سیاه، شوریده و میشماهی صید میشوند که نقش مهمی در اقتصاد محلی دارند.