
بمب ساعتی علاءالدین خنثی میشود
جابهجایی پاساژ ناایمن در برنامه شهرداری قرار دارد

نیلوفر ذوالفقاری-روزنامهنگار
حادثه تلخ آتشسوزی و تخریب ساختمان پلاسکو زخم کهنه ساختمانهای ناایمن پایتخت را دوباره تازه کرد. بعد از آن بود که کارشناسان یکی پس از دیگری هشدار دادند که درصورت عدمرسیدگی به وضعیت ساختمانهای عمومی ناایمن، تکرار حوادث ناگوار اینچنینی دورازانتظار نیست. در فهرست ساختمانهای ناایمن تهران، نام پاساژ علاءالدین سالهاست در صدر قرار گرفته و درباره خطرناکبودن وضعیت آن، هشدار پشت هشدار صادر میشود. حالا خبر میرسد که شهرداری تهران مکلف شده این پاساژ را جابهجا کند تا بمب ساعتی این بنای خطرساز، عاقبت پس از سالها خنثی شود.
عوامل ایجاد ناامنی در پاساژ علاءالدین
واحدهای فشرده تجاری
استفاده از آسانسور و پلهبرقی ناکارآمد
عدمتامین پارکینگ
وجود وسایل الکترونیکی بدون انجام نظارتهای ایمنی
فرسودگی بنا
نبود تهویه مناسب و سنگینی هوا
نمای کامپوزیت و شیشهای اشتعالزا
خطر در کمین شهروندان
پاساژ علاءالدین از اواخر دهه70 در تقاطع خیابانهای حافظ و جمهوری اسلامی جا خوش کرده است. از همان ابتدای ساخت بنا هم کارشناسان درباره عدمرعایت اصول ایمنی در شیوه ساخت بنا انتقادهای جدی مطرح کردند. ساخت طبقه هفتم این پاساژ و واگذاری واحدهای آن بدون مجوز، صدای اعتراضها را از قبل بلندتر کرد. درنهایت حکم کمیسیون ماده100 شهرداری برای تخریب طبقه7 و تبدیل طبقه منفی3 به پارکینگ 12دیماه1393 اجرا شد. بااینحال ویژگیهای متعددی باعث ادامه شرایط ناایمن در این پاساژ شد. در سالهای فعالیت این مرکز تجاری ویژه فروش گوشی همراه و قطعات الکترونیکی جانبی، پاساژ چندین بار دچار آتشسوزی و حوادث مختلف شده؛ اما هنوز بعد از گذشت بیش از 2دهه، دریافت پایان کار و انجام اصلاحات فنی در این ساختمان به نتیجهای نرسیده است.
یا اصلاح یا جابهجایی
دیماه سال گذشته مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران از عزم جزم این شورا برای تعیینتکلیف پاساژ علاءالدین خبر داد و تأکید کرد: «ما ایستادهایم تا یک طبقه از پاساژ علاءالدین برداشته شود. این پاساژ تأییدیه ندارد و مردم شانسی در این محل حضور دارند. اخطارهای زیادی به مالک داده شده و توجهی نمیکند و اگر اتفاقی بیفتد مالک باید پاسخگو باشد.» بهاینترتیب پرونده رسیدگی به وضعیت این پاساژ دوباره روی میز آمد. برخی از اعضای شورا هم خبر دادند که مالک پاساژ بعد از مسدودسازی ورودی، تعهد داده هرچه سریعتر ایمنسازی را بهخصوص در نمای این بنا شروع کند.
علاءالدین در نوبت انتقال
بیش از 2دهه بعد از آغاز فعالیت پاساژ علاءالدین، حالا مدیریت شهری عزم خود را برای تعیینتکلیف این بنای ناایمن که جان شهروندان زیادی را در محدوده مرکزی شهر به خطر انداخته، جزم کرده است. براساس نظر مراجع ذیصلاح ساختمان پاساژ علاءالدین باید منتقل شود و شهرداری تهران پس از دریافت نظرات این مراجع، برای حفظ ایمنی شهروندان مکلف به جابهجایی پاساژ شده است. شهرداری تهران حکم پلمب این سازه را دارد؛ اما تاکنون فقط اخطارهای پیدرپی صادر کرده، اخطارهایی که توسط مالک نادیده گرفته شده است. حالا خبر رسیده که شهرداری با اجرای حکم مهروموم، مسئولیت خود را در حفاظت از جان مردم و جلوگیری از وقوع حوادث بزرگتر انجام می دهد.
علاءالدین را جابهجا میکنیم
حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران: مدیریت شهری عزم خود را جزم کرده تا مشکلات این پاساژ برطرف شود؛ اما بهدنبال راهکاری هستیم که با کمترین هزینه این برخورد صورت گیرد. این پاساژ 15سال است که برای دریافت پایان کار اقدام نکرده و در این مدت، غیرمجاز واحدها را تفکیک کرده است. میخواهیم قانونا این پاساژ را به نقطه دیگری از شهر منتقل کنیم و بهزودی این موضوع تعیینتکلیف میشود.
ایمنی شهروندان، خط قرمز شهرداری
مهدی قمی، شهردار منطقه11: از یک سو این پاساژ سالهاست برای دریافت پایان کار اقدام نکرده. از سوی دیگر براساس اسناد شهرداری، روزانه هزاران نفر در پاساژ ناایمن علاءالدین که حتی پارکینگ ندارد، تردد میکنند. خط قرمز شهرداری تهران در این موضوع ایمنی است و ناایمنبودن این ساختمان بارها از طریق نصب بنر مقابل این ساختمان اطلاعرسانی شده است. کارشناسان معتقدند درصورتی که اتفاق ناگواری در آنجا رخ بدهد، در زمان بسیار کوتاهی در آتش میسوزد. این سازه ممکن است در کسری از ثانیه فروبریزد و تهدید جدی برای سلامت و امنیت عمومی است.