دولت براساس حکم ماده ۴۶ قانون برنامه هفتم توسعه، از الگوی جدید قیمتگذاری گازوئیل رونمایی کرد. طبق مصوبه هیأت وزیران، گازوئیل از این پس با 3 نرخ متفاوت شامل سهمیهای ۳۰۰ تومان، نیمهیارانهای حدود ۱۵ هزار تومان و آزاد ۳۰ هزار تومان عرضه خواهد شد. هدف از این سیاست، مهار قاچاق گسترده سوخت و شفافسازی نظام توزیع است.
به گزارش همشهری، براساس تصمیم هفتم اردیبهشت دولت، نظام سهنرخی برای عرضه گازوئیل در کشور اجرایی میشود. هدف چیست؟ براساس ارزیابیهای رسمی، اجرای این طرح و مکانیزه شدن توزیع گازوئیل، میتواند روزانه از قاچاق حدود ۸ میلیون لیتر گازوئیل جلوگیری کند. انتظار میرود با اجرای کامل این سیاست، مصرف واقعی شناسایی و هزینهکرد یارانهها هدفمندتر و شفافتر شود؛ موضوعی که میتواند گامی مؤثر در اصلاح ساختار اقتصادی و توزیع عادلانه منابع تلقی شود.
با این مصوبه مصارفی مجاز و یارانهای تلقی میشوند که ناوگان سنگین در چارچوب مأموریت ثبتشده در بارنامه حرکت کند ودراین صورت از گازوئیل با نرخ گذشته بهرهمند خواهد بود. گازوئیل نیمه یارانهای نیز برای پاسخ به نیازهای اضافه اما احتمالی ناوگان حملونقل سنگین طراحی شده که درحال حاضر با نرخ یارانهای قابل توجهی عرضه میشود. دولت اعلام کرده که مصرفهای غیرشفاف، مشکوک به قاچاق یا مصارف خارج از زنجیره حملونقل عمومی مشمول قیمت 30هزار تومانی میشود و قیمتگذاری آزاد، با هدف بازدارندگی و کاهش انگیزه برای قاچاق طراحی شده است.
سهمیهبندی شامل چه خودروهایی میشود؟
انواع خودروهای مسافربری ازجمله اتوبوس، اتوبوس متوسط، مینیبوس، سواری و ون، خودروهای باربری شامل تریلی، کامیون، کامیونت و وانت بار و سواری شخصی نفت گازسوز و یا دوگانه سوز مشمول سهمیهبندی جدید گازوئیل میشوند.
با اجرای آییننامه جدید، از این پس عرضه نفت گاز با کارت اضطراری جایگاه با تشخیص شرکت پخش فرآوردههای نفتی و صرفاً با نرخ پلکان سوم مجاز است و استفاده از سهمیه پلکان دوم پس از اتمام سهمیه مرتبط با پلکان اول ممکن خواهد بود و در پایان هر دوره صفر میشود.
تغییر قیمت گازوئیل با رونمایی از فرمول جدید
آیا فرمول تازه قیمتگذاری، جلوی قاچاق ۸ میلیون لیتری را میگیرد؟
در همینه زمینه :