
از خانه برای ایران
اولین همایش ملی مشاغل خانگی با مشارکت بانوان فعال در کسبوکارهای خرد در برج میلاد برگزار شد

پریسا نوری-روزنامهنگار
صبح دیروز نخستین رویداد ملی مشاغل خانگی با عنوان «از خانه برای ایران» در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد. در این همایش جمعی از بانوان فعال در مشاغل خانگی و کسبوکارهای خرد دور هم جمع شدند تا علاوهبر ارائه دستاوردها، تجربیاتشان را برای هموارکردن مسیر پرفرازونشیب سودآوری از کسبوکارهای خرد به اشتراک بگذارند. احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران و چند تن از مدیران دولتی حمایتشان را از کسبوکارهای خرد اعلام کردند و به فراخور اختیاراتشان نوید آیندهای بهتر به فعالان این عرصه دادند. اما در این برنامه چه گذشت؟
گردهمایی فعالان مشاغل خانگی کشور
حدود ساعت 9صبح، سالن اصلی مرکز همایشهای برج میلاد مملو از جمعیت است. بانوان فعال در عرصه مشاغل خانگی و کسبوکارهای خرد از سراسر کشور دور هم جمع شدهاند و بیصبرانه منتظرند تا خبرهای خوشی از مدیران دولتی درباره تقویت کسبوکارهای خانگی بشنوند. مراسم با قرائت قرآن و پخش سرود ملی آغاز شد و با صحبتهای مدیران و بیان تجربه چند تن از کارآفرینان موفق و صاحبان برندهای تجاری ادامه یافت و از چند فعال این عرصه تقدیر شد. رونمایی از نمایشگاه دستآفریدههای بانوان و صاحبان مشاغل خانگی، آخرین بخش مراسم بود که حاضران از آن استقبال کردند.
اشتغال خانگی؛کلید استقلال اقتصادی خانوادهها
سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امامخمینی(ره): اشتغال خانگی راهکاری برای استقلال اقتصادی خانوادههاست. ۵۲درصد از افراد تحت پوشش کمیته امداد بانوان سرپرست خانوارند و همین میزان از مشاغل خانگی نیز توسط این بانوان اداره میشود. این زنان قهرمانان واقعی اقتصاد خانوادهاند. کمیته امداد در کنار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایستاده است. در نخستین جلسه شورایعالی اشتغال در دولت چهاردهم با حضور رئیسجمهور، تصمیمات مهمی برای تقویت اشتغال خانگی اتخاذ شده که در انتظار ابلاغ آن هستیم.
70درصد از کسبوکارهای خانوادگی موفق هستند
زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور:مادرم سالها در خانه خیاطی میکرد و لباس اعضای خانواده و 5فرزندش را میدوخت. ما که بزرگتر شدیم، تشویقش کردیم که کسبوکارش را توسعه بدهد و از این هنرش درآمد کسب کند و این موضوع شروع توسعه کسبوکار مادرم شد. شاید خیلی از شما در شروع کار چنین تجربهای داشته باشید. ظرفیت خانواده شما را امروز به جایگاهی رسانده که میتوانید مهر و عشق و علاقه در تولید محصولتان را به همه منتقل کنید و اجازه دهید دیگران از محصولات باکیفیت شما استفاده کنند. امروز بیش از ۷۰درصد از کسبوکارهای اشتراکی جهان که موفقند، کسبوکارهای خانوادگیاند. قدر خودتان را بدانید. ما اینجاییم که دست شما را بگیریم و به شکوفایی بیشترتان کمک کنیم.
از بازار ۸میلیونی تا هدف ۸۰میلیاردی
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: مشاغل خانگی پیشرانهای اصلی اقتصاد کشورند. این حوزه به حمایتهای جدی نظام اداری، مالی و تجاری نیاز دارد تا بتواند به جایگاه اصلی خود دست یابد. بازار مشاغل خانگی ما یک بازار ۸میلیونی است؛ درحالیکه باید به یک بازار ۸۰میلیاردی تبدیل شود. در حال برنامهریزی برای تغییر قوانین و فرایندهای گمرکی هستیم تا مشاغل خانگی بتوانند بهراحتی محصولات خود را به بازارهای جهانی صادر کنند. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وظایف گستردهای دارد. فعالیتهای پتروشیمی و معادن و فلزات را به بخش خصوصی واگذار خواهیم کرد. این صنایع بهاشتباه تحت و نظارت وزارتخانه قرار گرفتهاند. این امر ما را از وظیفه اصلی خود که حمایت از مشاغل خرد و خانگی است، باز داشته است. هدفم بازگشت به رسالت اصلی این وزارتخانه و حمایت از مشاغل خانگی است.
حمایت ویژه از ۴۰هزار بانوی سرپرست خانوار تهران
مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران: حدود 40هزار نفر از بانوان سرپرست خانوار شاغل در کسبوکارهای خرد تحت پوشش شهرداری تهراناند. خدمات شهرداری شامل بسترسازی، منتوری (آموزش)، شتابدهی، آموزش و حمایت برای افزایش فرصتهای فروش است. علاوه بر حمایتهای اقتصادی، خدمات حوزه سلامت، تفریح، ورزش، آموزش و مددکاری نیز ارائه میشود. شهرداری تهران بازارچههای دائمی و نمایشگاههای فصلی متعددی در سطح شهر برگزار کرده است و نمایشگاههایی مانند «نمایشگاه زنان و تولید ملی» و بازارچههای دائمی در بوستان گفتگو ازجمله فعالیتهای مهم هستند. درخواستهای بسیاری نیز از شهرستانهای استان تهران و سایر شهرها وجود دارد که برای آنها نیازمند برنامهریزی هستیم.
خوشحالم که کمکخرج خانواده هستم
نسترن دانشپژوه، تولیدکننده کاور تشک:از 14سالگی خیاطی میکردم و بعد از شروع کرونا دیگر نتوانستم در خانه مشتری بپذیرم؛ برای همین بهسراغ دوخت کاور تشک و خوشخواب و روبالشی رفتم و محصولاتم را در سراهای محله و نمایشگاههای اداره بانوان منطقه8 عرضه میکنم. خوشحالم که با این کسبوکار کمکخرج خانواده هستم.
پوکه تخم شترمرغ طرفدار دارد
مژگان آذربخش، تولیدکننده فرآوردههای شترمرغ:سالهاست پوکههای تخم شترمرغ را رنگآمیزی میکنم و میفروشم. این پوکهها خیلی طرفدار دارد و برای ساخت لوستر، جاشمعی، شکلاتخوری و... استفاده می شود. روغن شترمرغ را که برای پوست مفید است، به روش بنماری تهیه میکنم. تولیداتم را در بازارچههای شهرداری منطقه2 عرضه میکنم. از کارم راضیام ولی مردم اطلاعات زیادی از فواید محصولات شترمرغ ندارند.
با دورریز فرشفروشیها کارم را شروع کردم
منصوره قرهباغی، تولیدکننده زیورآلات:سالها پیش وقتی دستم خالی بود، از پرتیها و ضایعات فرشفروشها نخ و خامه و تکههای دورریز را جمع میکردم و با آنها زیورآلات تولید و با حمایت شهرداری منطقه12 در نمایشگاه عرضه میکردم. کمکم کارم رونق گرفت و الان با مهرههای چوبی و سنگهای تزئینی انواع زیورآلات و بدلیجات درست میکنم. خدا را شکر از کارم راضیام.
نمایش دستآفریدههای خانگی
یکی از بخشهای جذاب برنامه، رونمایی از نمایشگاه دستسازههای مشاغل خانگی و صنایعدستی در محوطه باز برج میلاد است. در این نمایشگاه 60نفر از بانوان فعال در عرصه کسبوکارهای خرد تولیدات خود را در 32غرفه به نمایش گذاشتند. سراجی سنتی، سرویس پارچهای آشپزخانه، گلیمبافی، مکرومه چرم، پوشاک، فرش دستباف، شمعسازی، پتینه، تولید گلوگیاه و... بخشی از تولیداتی است که قرار است تا 7روز آینده در این نمایشگاه عرضه شود.
کدام مدیران در این مراسم حضور داشتند؟
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی
مریم اردبیلی، رئیس مرکز زنان و خانواده شهرداری تهران
زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور
سیدمالک حسینی، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
علی بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی
سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امامخمینی(ره)