• شنبه 20 اردیبهشت 1404
  • السَّبْت 12 ذی القعده 1446
  • 2025 May 10
شنبه 20 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 254807
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/pgrpQ
+
-

نمک بر زخم ژرمن‌ها

حنیف غفاری؛ کارشناس روابط بین‌الملل

اخیرا اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان حزب ملی‌گرای افراطی «آلترناتیو برای آلمان» را به‌عنوان سازمانی افراطی که تهدیدی برای دمکراسی و نظم قانون اساسی این کشور محسوب می‌شود، معرفی کرده است. در این گزارش تصریح شده که مواضع بیگانه‌ستیزانه حزب آلترناتیو برای آلمان در قبال قومیت‌ها و نژاد‌های مختلف و رویکرد تبعیض‌آمیز حزب آلترناتیو برای آلمان در قبال مهاجران با قانون اساسی آلمان مغایرت دارد. در بخشی از این گزارش آمده است که حزب آلترناتیو برای آلمان در پی حذف برخی گروه‌های جمعیتی از مشارکت برابر در جامعه است و برای مهاجران و مسلمانان جایگاه حقوقی پایین‌تری نسبت به دیگر شهروندان آلمانی قائل است.
اداره فدرال قانون اساسی آلمان برای تهیه این گزارش که متشکل از بدیهیات و مواضع رسمی مقامات حزب آلترناتیو برای آلمان است، 3سال زمان صرف کرده است. این گزارش در حالی منتشر شده که در انتخابات سراسری اخیر، این حزب توانست بالاتر از حزب سوسیال ‌‌دمکرات(که در تشکیل دولت ائتلافی مشارکت دارد) رتبه دوم را کسب کند. مقامات آلمانی به‌ گونه‌ای رفتار می‌کنند که گویا تبلور و تولد حزب آلترناتیو برای آلمان (AFD) خارج از اراده نهادهای حقوقی، امنیتی و سیاسی در این کشور اروپایی صورت گرفته و آنها اکنون با یک «پدیده تحمیلی» مواجه شده‌اند. بهتر است مقامات ارشد اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان تنها به این سؤال اساسی پاسخ دهند که نقش آژانس امنیت فدرال و دیگر نهادهای اطلاعاتی در سرزمین ژرمن‌ها در تشکیل و سازماندهی این حزب افراطی و خطرناک چه بوده است.
اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان اکنون در مورد خطری هشدار می‌دهد که خود به همراه دیگر نهادهای رسمی و غیررسمی قدرت در تشکیل آن نقش پررنگی ایفا کرده است. این گزارش بیش از آنکه ذکر بدیهیات باشد(که ارزشی برای شهروندان آلمانی ندارد) نوعی اعتراف غیرمستقیم به خطای محاسباتی و اطلاعاتی غیرقابل جبران و بزرگی است که نهادهای قدرت در برلین مرتکب آن شدند‌ و گریزی از مواجهه با هزینه‌های آن ندارند. صورت مسئله از این قرار است که پس از گسترش نئونازیسم در لایه‌های پنهان اجتماعی و سیاسی آلمان، این کشور تصمیم گرفت با تأسیس حزب و جریانی که ترجمانی از همین گفتمان سیاسی و رویکرد افراطی باشد فعالیت طرفداران آلمان هیتلری را از فاز پنهان به فاز آشکار هدایت کند. ژرمن‌ها تصور می‌کردند از این طریق قدرت کنترل اعضا و هواداران نئونازیسم و نازیسم را خواهند داشت.
اکنون درحالی‌که بیش از یک دهه از تأسیس حزب آلترناتیو برای آلمان سپری می‌شود، مخاطرات امنیتی ناشی از قدرت‌نمایی نئونازیست‌ها در آلمان افزایش یافته و در مقابل، جریان ملی‌گرای افراطی آلمان توانسته با استناد به ضعف حکمرانی احزاب سنتی ازجمله دمکرات مسیحی، سوسیال دمکرات و سبزها، خود را به بالاترین لایه‌های قدرت سیاسی در پارلمان آلمان(بوندس تاگ) برساند. بهتر است مقامات ارشد آژانس امنیت فدرال آلمان یک ‌بار برای همیشه اعتراف کنند که محاسبات پرهزینه و خطرناک آنها در قبال موجودیت و ضریب هدایت‌پذیری نئونازیسم در صحنه سیاسی -اجتماعی این کشور چه تبعات سختی برای کشورشان داشته است؛ هرچند این اعتراف بزرگ نیز نمی‌تواند مانع از تبعات شوم این سیاستگذاری دهشتناک شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید