
شوک ترامپ به هالیوود
شان پن: ترامپ آمریکا را نابود میکند

ترامپ اعلام کرد مجوز اعمال تعرفه ۱۰۰درصدی بر تمامی فیلمهایی را صادر کرده که در سرزمینهای خارجی تولید میشوند. او در این بیانیه، تولیدات خارجی را تهدیدی برای امنیت ملی ایالاتمتحده خواند و گفت که این فیلمها نهتنها فیلمسازان آمریکایی را به بازارهای دیگر میکشاند، بلکه حامل پیامها و تبلیغاتی است که به آمریکا نفوذ میکند. این اظهارنظر جنجالی باعث شد مدیران استودیوهای بزرگ فیلمسازی فورا نشستهای اضطراری برگزار کنند؛ گرچه هنوز ابهامات زیادی درباره اختیارات قانونی رئیسجمهور برای اعمال چنین تعرفههایی وجود دارد. همچنین مشخص نیست این تعرفهها چگونه بهطور عملی اجرا خواهند شد و چه تأثیری بر فیلمهایی خواهند گذاشت که هماکنون در خارج از آمریکا در حال تولید هستند یا پیش از این تولیدشان به پایان رسیده است. همچنین این پرسش مطرح شده که چرا ترامپ تنها فیلمهای سینمایی را هدف قرار داده و به تولیدات تلویزیونی اشارهای نکرده است.
آنگونه که از سخنان ترامپ برمیآید، دلیل اصلی انتقال پروژههای هالیوودی به خارج، مشوقهای مالی قابلتوجه کشورهایی چون کانادا، بریتانیا، استرالیا، نیوزیلند و مجارستان است که به کاهش هزینههای تولید کمک میکنند. با این حال، بسیاری از فیلمها به دلایل هنری و داستانی نیز در خارج از آمریکا فیلمبرداری میشوند؛ بهویژه در مجموعههایی که در مکانهای خاص و بینالمللی میگذرد؛ مانند «جیمز باند» و «سریع و خشن».
به گزارش ورایتی، این تصمیم تنها یک هفته پیش از آغاز جشنواره فیلم کن اعلام شده؛ جایی که بسیاری از تهیهکنندگان آمریکایی بهدنبال فروش حقوق پخش بینالمللی فیلمهای خود و پروژههایی با بازیگران مطرح در پی جذب حمایت استودیوها هستند.
اکنون مدیران استودیوها باید در بازار کن با شمار زیادی از سؤالات همکاران خارجی خود روبهرو شوند؛ کسانی که ممکن است نسبت به همکاریهای آینده محتاطتر شوند.
در حال حاضر نیز مشخص نیست که آیا این تصمیم ترامپ شامل فیلمهایی میشود که در کشورهای دیگر تولید شدهاند، اما برای اکران در ایالاتمتحده آماده شدهاند یا خیر.
آخرین اقدام ترامپ در حوزه هالیوود به انتصاب سیلوستر استالونه، مل گیبسون و جان ویت بهعنوان «سفرای ویژه» صنعت فیلم آمریکا بازمیگردد؛ سمتی که از زمان انتصاب این سه چهره در ژانویه، هیچ پیشرفت خاصی از سوی آنها گزارش نشده است.
گرچه ترامپ ادعا کرده که صنعت سینمای آمریکا در حال افول است، اما آمارها خلاف این را نشان میدهند. در سال ۲۰۲۵، فروش داخلی با رشدی ۱۵/۸درصدی نسبت به سال ۲۰۲۴ مواجه بوده است. اگرچه این ارقام هنوز ۳۱درصد پایینتر از سال ۲۰۱۹ هستند، اما موفقیتهایی مانند «ماینکرفت»، «گناهکاران» و «تاندربولتز» امیدهایی برای بازگشت به روزهای اوج ایجاد کردهاند.
شان پن علیه ترامپ
از سوی دیگر هنرمندان هالیوودی همچنان علیه ترامپ موضعگیری میکنند. یکی از این هنرمندان شان پن است. او ترامپ را به «همسری حسود که شریک زندگیاش را به قتل میرساند» تشبیه میکند و در پاسخ به این سؤال که آیا معتقد است ترامپ بهدنبال دوره سوم ریاستجمهوری است، پاسخ میدهد: فکر میکنم او ممکن است قبل از اینکه پیر شود، سعی کند جهان را نابود کند. پن میگوید: من فکر میکنم این یک نظریه منطقی است که دونالد ترامپ بیشباهت به همسری نیست که همسرش او را ترک میکند و شریک سابق زندگی خود را به قتل میرساند؛ زیرا اگر او نمیتواند وی را داشته باشد، هیچکس دیگر هم نباید بتواند.
این بازیگر در پایان یادآور میشود: ترامپ و خودمحوری او ممکن است چنین رابطهای با جهان داشته باشد... . این تخریب تا حدی یک بازی قدرت است و همچنین یک قصد واقعی برای پایان کار اوست. ترامپ از زمان روی کار آمدن در ژانویه، جهان را با توفانی از خودمحوریاش مواجه کرده است.
او در مصاحبهای که از طریق زوم برگزار شد، درباره فیلم «کلمات جنگ» چنین توضیح میدهد: وقتی درباره این فیلم صحبت میکنم، سعیام بر این است که بیطرف باشم تا مخاطبان از هر دیدگاهی بتوانند در آن یک داستان هشداردهنده بیابند. برخی ممکن است از دیدن چیزهایی که واقعا هست و ندیدهاند، شگفتزده شوند. بهنظر میرسد این روزها هر طرف، طرف دیگر را فاشیست مینامد. فکر میکنم افراد منطقی از هر طیف سیاسی، از درک خود درباره فاشیسم بیرون میآیند و میپذیرند که باید به هر طریق ممکن در برابر آن مقاومت کنیم. «کلمات جنگ» براساس یک داستان واقعی ساخته شده و درباره روزنامهنگاری به نام آنا پولیتکوفسکایاست که نقش وی را مکسین پیک بازی میکند. او مبارزه میکند تا بتواند صدای مستقل حقیقتجو در روسیه باشد و در نهایت همین امر جان او را به خطر میاندازد. پولیتکوفسکایا در روز تولد پوتین در سال ۲۰۰۶ کشته شد. فیلم «کلمات جنگ» که توسط پن و اریک سوآلول تهیه شده، با بازی مکسین پیک، جیسون ایزاک و سیاران هیندز فقط در سینماها به نمایش درمیآید. «کلمات جنگ» از قدرتی برخوردار است که پن، برنده ۲ جایزه اسکار از آن آگاه است و میخواهد مخاطبان به آن فکر کنند. پن میگوید: مثلا سوسیالیسم. برخی سیاستمداران هستند که دوست دارند با سوسیالیسم همذاتپنداری کنند؛ البته میتوانیم نمونههای وحشتناکی از سوسیالیسم را در سراسر جهان، چه از نظر تاریخی و چه در حال حاضر پیدا کنیم، اما وقتی با کسی مینشینید و میگویید: «جان مادربزرگتان را آمبولانس یا پلیس وقتی او با ۹۱۱ تماس گرفت، نجات داد؛ خوب وقتی پلیس از راه رسید و مانع ورود مردم به خانهاش شد، چه کارت اعتباریای به آنها داد؟ هیچ کارتی. این سوسیالیسم است.» بیایید شروع به استفاده از کلمات جدید کنیم و این ایده کیفیت زندگی را در قالب کلمات جنگ مطرح کنیم. میبینید وقتی این کار را نکنیم چه اتفاقی میافتد.
بزدلی باورنکردنی بسیاری از رسانهها
شان پن میافزاید: یک نقطه عطف با یک لحظه بزدلی داوطلبانه وجود دارد که گاهی از خستگی ناشی میشود. شاید خستگی اقتصادی برای یک نفر یا خستگی فرهنگی برای دیگری باشد و وقتی رهبرانی از راه میرسند که این نقاط را به هم وصل میکنند تا ترس را در سطوح بالاتر ایجاد کنند، در همان حال دارند برای کسانی که در کنار خود او ایستادهاند، مصونیت ایجاد میکنند؛ این کمکم به فرهنگ بزدلی تبدیل میشود و این فاشیسم است. بزدلی، همیشه در یک گروه بزرگ با سلاحها و سرویسهای امنیتی زیاد، همراه است. پن تأکید میکند: یکی از چیزهایی که در آنا پولیتکوفسکایا بهعنوان روزنامهنگار وجود دارد، این است که او فوقالعاده شجاع بود، اما دلیل مهمترش این است که او یکی از معدود کسانی بود که حاضر بود این ریسکها را بپذیرد. چیزی که ما در این کشور میبینیم، بزدلی باورنکردنی بسیاری از رسانههاست و به همین دلیل آنهایی که شجاع هستند، تنها میمانند. کسانی که در برابر فاشیسم شجاع هستند، در معرض خطر بزرگی قرار دارند. داستان این فیلم درباره همین موضوع است.