
غبار کارخانه سیمان بر گلوی مردم
ناصر امانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران در بازدید از مشیریه، چالشها و مشکلات این محله را بررسی کرد

پریسا نوری-روزنامهنگار
بازدید میدانی از محلههای تهران با هدف رصد و پایش چالشها از نزدیک و پیگیری آنها در صحن شورا ازجمله رویکردهای نمایندگان پارلمان شهری در این دوره است. بر این اساس بهتازگی ناصر امانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران به محله مشیریه در شرق تهران رفت و پس از شنیدن دغدغه ساکنان و مواجهه حضوری با چالشهای پیش رو، گزارش مفصلی از نقاط قوت و ضعف این محله و مطالبات اهالی را در جلسه قبلی شورا ارائه کرد. پس از گزارش امانی، حجتالاسلام سیدمحمد آقامیری که پیشتر پیگیر مشکلات این محله بود، درباره روند پیگیری برخی پروژههای عمرانی نکاتی را طرح کرد و در ادامه محمدعلی الفتپور، شهردار منطقه۱۵ به برخی چالشهای طرحشده پاسخ داد.
متهم اول؛ کارخانه سیمان
براساس آخرین سرشماری، جمعیت محدوده ناحیه4 منطقه15، یکصدو60هزار نفر است که از این تعداد ۱۰۰هزار نفر در محله مشیریه زندگی میکنند. امانی میگوید: «محله مشیریه پس از افتتاح بزرگراه شهید رستگارمقدم به 2بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده و بخش جنوبی محله معروف به «جزیره» است. در این میان مهمترین درخواست ساکنان «جزیره» تعطیلی کارخانه سیمان در جنوب محله است. این کارخانه با وجود تعطیلی ظاهری طی روزها، بهگفته معتمدان و اهالی شبها فعال است و گرد ناشی از فعالیت آن زندگی و سلامت آنان را تحتتأثیر قرار داده است.»
او با بیان اینکه در پروژه ساخت بزرگراه شهید رستگارمقدم میشد کارخانه سیمان را جمعآوری کرد، توضیح میدهد: «متأسفانه در طراحی بزرگراه شهید رستگارمقدم مسیر عبور از وسط محله مشیریه تعیین شده، درحالیکه میشد این مسیر را از انتهای محله و از محل کارخانه آسفالت عبور داد. درصورت اجرای چنین طرحی، کارخانه سیمان در مسیر قرار میگرفت و ناگزیر به جمعآوری آن میشدند؛ درنتیجه محله مشیریه به 2تکه تقسیم نمیشد. اما در آن زمان مشاور پروژه طراحی نامناسبی ارائه داده بود.»
در ادامه الفتپور درباره اقدامات شهرداری برای جمعآوری کارخانه اینطور میگوید: «اولین شهرداری هستم که برای این موضوع اخطار رسمی زدهام و علیه موضوعی که ابعاد جدی و ملی دارد، حکم گرفتهام. برای این کارخانه باید در سطح کلان تصمیمگیری کرد و محیطزیست باید نقشی جدی در انتقال این کارخانه ایفا کند.»
دسترسی دشوار به شمال و جنوب محله
جانمایی پل هوایی با پلهها و ارتفاع زیاد و رمپ طولانی برای اتصال بخش جنوبی و شمالی محله دومین مشکلی است که امانی از آن یاد میکند؛ «تنها راه ارتباطی بخش جنوبی و شمالی محله مشیریه یک پل هوایی با ارتفاع بسیار زیاد و یک رمپ طولانی است که مورد استفاده اهالی قرار نمیگیرد و عابران و خودروها تنها از طریق یک زیرگذر یکطرفه تردد میکنند. مراکز خدماتی از قبیل مراکز درمانی، داروخانهها، بانکها، مراکز آموزش و حتی مساجد در بخش شمالی و اصلی مشیریه مستقرند و مردم ناچارند مرتب در طول 24ساعت بین این 2بخش تردد کنند.»
با طرح این موضوع آقامیری ادامه میدهد: « استفاده از پلی که ضلع جنوبی را به مشیری شمالی متصل میکرد، بهدلیل تعداد زیاد پلهها عملا برای مردم، بهویژه سالمندان، دشوار بود. طرح رمپ با شیب ۸درصد را در کمیته عمران شورا طرح و اجرا کردیم؛ رمپی که اکنون در ضلع شمالی اجرا شد و بسیار مناسب است؛ اما در ضلع جنوبی، بهدلیل ملک معارضی که در مسیر قرار داشت، متأسفانه مسیر رمپ طولانیتر و دسترسی کمی دشوارتر شده است.»
دردسر معارضان
وجود 22پلاک معارض در محله سومین چالشی است که مانع توسعه فضاها و زیرساختهای محله شده است. امانی دراینباره میگوید: «بالغ بر 22پلاک معارض در این محله وجود دارد که حدود 400میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد؛ اما اولویت اصلی این موضوع چند معارض در تقاطع خیابان زرینخواه و سازمان آب و ورودی بزرگراه امام علی(ع) به هاشمی است که اگر تملک شود، هم کندروی بزرگراه امام علی(ع) و رستگار به مشیریه تعریض میشود و هم نقطه فعلی که حادثهخیز است رفع خطر میشود.» شهردار منطقه درباره تملک پلاکهای معارض اینطور توضیح میدهد: «شبانهروزی درحال کاریم و پلاکها را تملک میکنیم اما باید فکر اساسیتری کرد. بودجه و اعتبار ما شاید پاسخگوی کار نباشد و باید طرح ملی پای کار بیاید.»
بحران کمآبی
عضو شورای شهر با بیان اینکه سرانه فضای سبز این محدوده مناسب و حدود 15مترمربع است، از خشکشدن بوستانهای منطقه ابزار نگرانی میکند و میگوید: «درختان بوستانها بهدلیل خشکسالی و مسدودشدن 3حلقه چاه و کمبود آب در حال خشک شدن هستند؛ بهویژه در 2بوستان مسافر و انارگل که از بوستانهای بزرگ محلهاند، درختان خشک زیادند و سطح بوستانها هم کاملا خاکی و بدون فضای سبز است.» در پاسخ به این مشکل الفتپور با بیان اینکه 2ناحیه ۴و۶ این منطقه با تنش آبی روبهرویند، میگوید: «از سالهای قبل باید برای آبرسانی در این منطقه برنامهریزی میشد. ما در مواردی با تانکر آبرسانی میکنیم که مشکلاتی هم بهدنبال دارد. 3مخزن در حال ساخت است که تا 3ماه آینده تکمیل میشود. تصفیهخانه بوستان پامچال هم درصورت تأمین اعتبار طی یک سال اجرایی خواهد شد. قرارشد منطقهیک، معین ما در این اقدام باشد.»
تاریکی برجهای نوری
تاریکی برجهای نوری بزرگراه شهید رستگارمقدم و کندروها که موجب ناامنی و بروز تصادف میشود، ازجمله نکاتی است که عضو شورای شهر طرح میکند و شهردار منطقه با بیان اینکه روشنایی معابر چالش جدی ماست، تصریح میکند: «ما به همراه نیروهای برق منطقهای از تمام معابر بدون روشنایی بازدید کردیم. معابر خاموش چالش اجتماعی ایجاد میکنند و مردم در آنها آرامش و امنیت ندارند. درخواست ما این است که شرکت برق با ما در این زمینه همکاری کند. باید اعتباراتی تخصیص داده شود که انجام نشده است. ما در این زمینه روزانه تلفات میدهیم که باید رسیدگی شود. وجود تیرهای برق در کوچهها باعث شده که شهروندان و خودروهای امدادی امکان تردد نداشته باشند و جمعآوری آنها در منطقه بودجه کمی دارد و باید شرکت برق وارد همکاری شود.»
10خواسته مهم اهالی مشیریه
ناصر امانی در گزارشش از عملکرد شهرداری برای ورود جدی به ساماندهی معتادان متجاهر و جمعآوری کلونی آنها در محله مشیریه تقدیر و پس از ارائه گزارش، اهم خواستههای اهالی محله را مرور میکند:
1-انتقال کارخانه سیمان به خارج از محدوده شهر
2-تعطیلی معدن شن و ماسه
3-دسترسی راحت و امن و بدون دغدغه اهالی به سمت شمالی محله
4-تملک چند پلاک ذکرشده در گزارش
5-رسیدگی ویژه به نگهداشت محله، بهویژه نظافت و فضای سبز
6-جمعآوری معتادان متجاهر و آسیبدیدگان و امنکردن ارتفاعات مشرف بر محله
7-اعطای مجوز نوسازی به املاک مردم در خیابان گاز
8-پارکینگ متمرکز و ساماندهی کامیونتهای مردم در محله
9-روشنایی معابر، بهویژه ورودی بزرگراهها به محله
10-ممانعت از ورود موتورسیکلتها به بوستانها
مشخصات محله مشیریه
محدوده: ناحیه4 منطقه15
جمعیت: 100هزار نفر
جمعیت بخش جنوبی: 8هزار نفر
سرانه فضای سبز: 15مترمربع
تعداد بوستانها: 8
تعداد زمینهای چمن: 4
تعداد مدارس دولتی: 22
تعداد درمانگاههای فعال: 5