تاریخچه شکلگیری صنایع غذایی به قرنها قبل برمیگردد؛ زمانی که انسانها مجبور بودند مواد غذایی و کشاورزی خود را برای فصلهایی که در دسترس نیستند، تا حد امکان نگهداری کنند؛ ازجمله نمکسودکردن گوشت، شور یا دودی کردن ماهی، خشک کردن میوه، سبزی و ... صنایع غذایی مدرن با شکلگیری روشهای صنعتی نظیر کنسروسازی و انجماد از اوایل قرن بیستم آغاز شد، اما هیچکس فکرش را نمیکرد که روزی این صنعت مملو از تقلبات گستردهای شود که یا از ارزش غذایی مواد بکاهند یا منجر به آسیبهایی برای سلامتی مصرفکننده شوند.
مجتبی حاجیپور، کارشناس صنایع غذایی و مسمومیتهای غذایی در یادداشتی برای همشهری بر ضرورت افزایش آگاهی در مورد برخی از تقلبات که شاید برخی از آنها به ناچار در صنعت استفاده میشوند اشاره کرده که بخش اول آن شکلات و فرآورده کاکائویی است. نکات مطرح شده از این کارشناس صنایع غذایی را در ادامه بخوانید.
بخش اول شکلات
شکلات همان خوراکی لذتبخشی است که در کسری از ثانیه روی زبان آب و عطر آن در دهان پخش میشود، اما اغلب شکلاتهایی که در بازار ایران وجود دارد، شکلات نیستند، بلکه فرآورده کاکائویی هستند.
در حقیقت عامل اصلی طعم واقعی شکلات در این محصولات کره کاکائوی موجود در آن است که بهدلیل قیمت بالا و فرآوری سخت، با روغن CBS (پالم) جایگزین میشود. البته این نکته از سوی سازمان غذا و دارو هم مورد توجه قرار گرفته و روی بستهبندی این محصولات به جای کلمه شکلات، از کلمه فرآورده کاکائو استفاده میشود. باید توجه داشت که نزدیک به 30درصد از ترکیب این فرآوردههای کاکائویی روغن CBS یا پالم است.
نکته دیگر درباره شکلات و فرآوردههای کاکائویی، عنوانهایی مانند تلخ 70، 80، 90درصد است که در حقیقت امکان تولید شکلات یا فرآورده کاکائویی با این درصد وجود ندارد یا بسیار مشکل است. منظور از تلخ 70درصد، نسبت پودر به مواد خشک است و نسبت روغن در آن محاسبه نمیشود. بهعبارتی شکلات تلخ 70درصد، حدود 50درصد کاکائو دارد.
* این مطلب درباره تقلب در سایر فرآوردههای غذایی ادامه دارد ...
تقلب در صنایع غذایی
در همینه زمینه :
گشتی در اقتصاد ایران
گشتی در اقتصاد جهان
یادداشت کارشناس