
معاون مبارزه با شرارت پلیس امنیت عمومی فراجا در گفتوگو با تلویزیون همشهری از برخورد با اشرار میگوید
«هانیکرده» چطور زمینگیر شد

محمد جعفری- روزنامهنگار
دستگیری «هانی کرده» و «ممد طراح»، 2نفر از اشرار مشهور تهران با شلیک پلیس در روزهای گذشته خبرساز و بار دیگر باعث داغشدن موضوع برخورد با اراذل و اوباش شد. به همین دلیل در ویژهبرنامه سرنخ که در تلویزیون همشهری پخش شد، گفتوگویی با سرهنگ سعید راستی، معاون مبارزه با شرارت پلیس امنیت عمومی فراجا انجام دادیم. او در این گفتوگو به جزئیاتی از دستگیری این شرور و چگونگی ادامه مبارزه با اشرار پرداخت که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانید.
از نظر پلیس چه افرادی اراذل و اوباش محسوب میشوند؟
کسانی که به هر نحوی جرمشان موجب باجخواهی، قمهکشی یا گردنکشی شود، تیراندازی با سلاح گرم داشته یا اینکه از سلاح سرد علیه شهروندان استفاده کنند، زورگیران با سلاح سرد و گرم، افرادی که در فضای مجازی کریخوانی کنند و بهنوعی مجرمان خشنی که به هر دلیلی با شرارت مزاحمتی برای شهروندان ایجاد کنند، در حوزه ماموریتهای ما در پلیس امنیت عمومی قرار میگیرند.
پلیس چه زمانی وارد یک پرونده شرارت می شود؟
ما لحظهای وارد میشویم که پرونده به مرجع قضایی رفته و شهروندی شکایت کرده که فلان شرور دست به گردنکشی و شرارت زده است و وظیفه پلیس است که دستور قضایی را اجرا و او را دستگیر کند. در بعضی موارد این افراد در برابر پلیس مقاومت میکنند و پلیس ماموریت خود را بهدرستی انجام میدهد. البته ما اقدامات پیشگیرانه در حوزه اراذل و اوباش شناسنامهدار داریم؛ مثلا از این افراد تعهداتی میگیریم یا اگر در اقدامات اطلاعاتی متوجه شویم که قصد شرارت دارند به آنها اخطار و تذکر میدهیم، همچنین خانوادههایشان را دعوت و توجیه میکنیم؛ اما اگر مجاب نشوند با دستور قضایی اقداماتی علیه آنها انجام میدهیم.
اراذل و اوباش معمولا چه ویژگیهایی دارند و از چه گروه سنی هستند؟
هدف ماموریتهای ما 2طیف هستند؛ یکی اراذل و اوباش سابقهداری که در سراسر کشور وجود دارند که شناسنامهدارند و بهطور دورهای فراخوانده میشوند و از آنها تعهد گرفته میشود. شاید حدود 20درصد از شرارتها از سوی این افراد اتفاق میافتد. اما بیشترین مشکل ما با افرادی است که سابقه کمتری دارند و از اراذل و اوباش سابقهدار هم نیستند. میانگین سنی شرارت نسبت به سالهای قبل پایین آمده و بهطور میانگین بین 19 تا 25سال است. فضای مجازی بهعنوان یک رسانه در دسترس مردم است و اگر شرارتی در هر گوشهای از کشور اتفاق بیفتد، بهدلیل دستبهدستشدن در این فضا برای مردم و پلیس دارای اهمیت دوچندانی میشود. طبق آمار و ارقامی که در سالهای 1403 و 1404 داریم شاهد کاهش شرارت هستیم؛ اما یک مورد شرارت هم زیاد است. قرار است برخورد با اشرار به شکل مقتدر ادامه پیدا کند. از ابتدای سال تاکنون 15نفر از اراذل و اوباشی که در برابر قانون تمرد کرده و برابر مأموران با سلاح سرد و گرم ایستادهاند، به ضرب گلوله زمینگیر و به بیمارستان منتقل شدهاند.
در زمینه برخورد با اشرار مجازی چه اقداماتی انجام میدهید؟
یکی از وظایف ما که امسال هم خیلی روی آن حساس هستیم، مقابله با اشرار مجازی است. وقتی شرارت در فضای مجازی بارگذاری میشود ترس و وحشت را در خانواده وارد میکند. ما هم صفحه این افراد را میبندیم و تعهد میگیریم. اگر هم تکرار کنند با آنها برخوردهای سختتری خواهد شد.
در روزهای گذشته شاهد برخورد مقتدر پلیس با اشرار بودهایم؛ بهطوریکه شماری از آنها با شلیک گلوله زمینگیر شدهاند. شما معمولا به چه اشراری تیراندازی میکنید؟
دستــورالعــملی از سوی قوه قضاییه به ما ابلاغ شده تحت عنوان آییننامه استفاده از سلاح سازمانی که موارد قانونی کاربرد سلاح را برای پلیس مشخص میکند. تلاش ما این است که اگر فردی را دستگیر میکنیم، سالم دستگیر شود. اگر مقاومت کند مأمور با استفاده از قانون با سلاح سازمانی کمر به پایین او را هدف قرار میدهد. اگر کسی بخواهد به شکل مسلحانه به مأموران حمله کند، مأموران میتوانند از تمام اختیاراتشان استفاده و به هر نقطهای از بدن متهم تیراندازی کنند. مأموران ما تیراندازی، نبردهای تنبهتن و... را آموزش دیدهاند و تجربه لازم را دارند.
بعضی شهروندان گلایه دارند که اراذل و اوباش مدت کوتاهی پس از دستگیری آزاد میشوند و دوباره به شرارت میپردازند. چه پاسخی به این گلایه دارید؟
اگر شهروندان بتوانند مستنداتی را به ما ارائه کنند، ما هم اسنادی علیه متهم کشف میکنیم و قطعا دست مقام قضایی برای برخورد محکمتر با متهم پر خواهد بود و او سریع آزاد نخواهد شد.
درباره دستگیری 2شرور مشهور تهرانی در روزهای گذشته توضیح دهید.
این ماموریت با دستور قضایی انجام شد. همکارانم وارد شدند و این دوشرور در برابر پلیس مقاومت کردند. همکارانم از سلاح استفاده کردند و آنها را که مجروح شده بودند به بیمارستان منتقل کردند.