
۱۲۰سالگی سینمای چین
پانزدهمین جشنواره فیلم پکن آغاز شد

جشنواره بینالمللی فیلم پکن با افتتاحیهای پر زرق و برق به استقبال ۳نقطه عطف مهم رفت. به گزارش مهر به نقل از ورایتی، پانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم پکن با وجود شرایط بارانی، با شکوه و اهمیت تاریخی کارش را آغاز کرد تا با حضور جمعی از چهرههای سینمای بینالمللی و چینی، ۳سالگرد قابل توجه تاریخ سینما را گرامی بدارد.
این جشنواره امسال سالگرد ۱۳۰سالگی پیشگامی
برادران لومیر با نخستین نمایش فیلم در پاریس، ۱۲۰سالگی سینمای چین و پانزدهمین سالگرد جشنواره را جشن میگیرد. در این مراسم جانت یانگ، رئیس آکادمی اسکار، با یک سخنرانی ۲زبانه بر قدرت فیلم بهعنوان یک زبان جهانی تأکید کرد و به زبان ماندارین گفت: فیلم، جهانیترین زبانی است که همه دنیا را به هم مرتبط میکند. وی همچنین گفت: نخستین بار با آثار فیلمسازان نسل پنجم عاشق سینمای چین شدم. تکنولوژی میتواند به ما کمک کند، اما چیزی که واقعا مردم را به جنبش درمیآورد، داستانهایی است که از همدلی انسانی نشأت میگیرد. یانگ با اشاره به اینکه در سالهای اخیر، داستانسرایان آسیایی و آسیایی دیاسپورا هرچه بیشتر وارد صحنه جهانی شدهاند، گفت: آنها با صدای منحصربهفرد خود داستانهایی را از زندگی بین فرهنگها بیان میکنند. بهعنوان یک تهیهکننده چینی-آمریکایی، میدانم این مسیر چقدر میتواند چالشبرانگیز باشد، اما دقیقا به همین دلیل است که اهمیت دارد. دیوید یتس، کارگردان بریتانیایی که کارگردانی چندین فیلم «هری پاتر» را انجام داده و از اعضای هیأت داوران جایزه تیانتان جشنواره است، گفت: از تماشای مقیاس و شکوه همهچیز اینجا شگفتزده شدهام. ریاست هیأت داوران امسال را جیانگ ون، بازیگر و کارگردان چینی برعهده دارد و
جوآن چن، بازیگر چینی-آمریکایی، نی نی بازیگر چینی، تیمو نیکی فیلمساز فنلاندی و وینسنت پرز بازیگر و کارگردان سوئیسی اعضای هیأت داوران هستند.
چهرههای بینالمللی این مراسم شامل کارگردانانی چون بلا تار، نوئل باستین، باپتیست بوگارت و توبیاس اشمیتزلر، همراه هیأت سوئیسی و نمایندگان چندین جشنواره بزرگ فیلم بودند.
۱۲۰سالگی سینمای چین
به مناسبت ۱۲۰سالگی سینمای چین، جشنواره بینالمللی فیلم پکن با نمایش آثاری از نخستین فیلم صامت تا انیمیشنهای مدرن، تاریخ این صنعت را در یکی از بزرگترین بازارهای سینمای جهان جشن میگیرد. همهچیز با یک دوربین دستی چوبی و مردی با دیدگاهی آیندهنگر به نام «رن چینگتای» آغاز شد. هیچ راهی برای دانستن این وجود ندارد که آیا «رن» هنگام سفارش آن دوربین دستی ساخت فرانسه در پاییز ۱۹۰۵
حدسی از میراثی که بر جای میگذارد، داشته یا نه، اما تاریخ نشان میدهد او مردی باهوش،چندبعدی و کارگردان نخستین فیلم تاریخ چین با عنوان «کوه دینگجون» نیز بود.
لی ژن، استاد آرشیو فیلم چین، میگوید: «تولید این فیلم نقطهعطفی نمادین است که پایان عصری بدون سینمای چین و فقدان تولیدات داخلی توسط مردم این کشور را نشان میدهد.» حالا و ۱۲۰سال بعد، چین با ابرتولیداتی مانند انیمیشن «نژا ۲» دومین صنعت سینمایی بزرگ جهان را در اختیار دارد.
درپانزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم پکن به مناسبت این سالگرد، بخش ویژهای با عنوان «پانورامای پکن» به مرور تحول فیلمسازی در این کشور اختصاص دارد. آثاری ازجمله فیلمهای صامت مرمتشده مانند «عنکبوتها» (۱۹۲۷) و «الهه» (۱۹۳۴)، نخستین انیمیشن چین و آسیا با نام «شاهزاده بادبزن آهنی» (۱۹۴۱) و کلاسیکهایی مانند «بهار در شهر کوچک»(برگزیده بهعنوان بهترین فیلم تاریخ سینمای چین) تا آثار مدرنی مانند «ممکن است کوهها در هم بریزند» اثر جیا ژانگکه در این بخش ویژه به نمایش
گذاشته میشوند.
همچنین در حاشیه این رویداد، نشستهایی با حضور کارگردانانی مانند جیا ژانگکه و هو جیانچی درباره تاریخ سینما برگزار میشود. سینما نخستینبار سال۱۸۹۶ با نمایش فیلمهای کوتاه برادران لومیر در شانگهای به چین رسید. رن که در دهه ۱۸۵۰ در فقر بزرگ شده بود، ابتدا به نجاری روی آورد، اما با ورود عکاسی به چین، استودیوی عکاسی «فنگتای» را در پکن تأسیس کرد و حتی عکاس مخصوص ملکه سیشی شد. او سپس با خرید یک دوربین فیلمبرداری و همکاری با بازیگر اپراتان شینپی، فیلم «کوه دینگجون» را در حیاط استودیوی خود ساخت.