• یکشنبه 31 فروردین 1404
  • الأحَد 21 شوال 1446
  • 2025 Apr 20
یکشنبه 31 فروردین 1404
کد مطلب : 253237
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/48pM2
+
-

چاه‌ها، کشور را آبکش کرده‌اند

ایران سال‌های خشکی را پشت سر می‌گذارد؛ به‌گونه‌ای که طی سال آبی جاری به‌طور میانگین، بیش از ۳۶درصد بارش کمتر از میانگین بلندمدت دریافت کرده است. در این شرایط نحوه برداشت آب اهمیت زیادی پیدا می‌کند. این در حالی است که به‌گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، کشور را با حفر چاه‌های متعدد غیرمجاز و اضافه‌برداشت چاه مجاز، تبدیل به آبکش کرده‌ایم.
احد وظیفه به ایسنا گفت: اگر سرانه سالانه آب ۱۵۰۰ مترمکعب و بالاتر باشد، شرایط از نظر آبی بدون تنش است و زمانی که این سرانه به ۱۱۰۰ مترمکعب کاهش پیدا می‌کند، وارد دوره تنش آبی می‌شویم.
وظیفه با اشاره به تشدید بحران کم آبی در کلانشهرها گفت: در پایتخت شرایط به‌گونه‌ای است که حتی با وجود بارندگی نرمال، این کلانشهر در مرز بحران آبی قرار می‌گیرد، چه برسد بارندگی کمتر از حد نرمال باشد.
به‌گفته وظیفه، یکی از معضلات تهران، تأمین بخش اصلی آب شرب از زیر زمین است. حدود 40مترمکعب مصرف هر ثانیه آب تهران است و ۲۴ مترمکعب از این مقدار از منابع آب زیرزمینی به‌دست می‌آید .این رقم ناخوشایندی است؛ چون با کاهش بارش، محدودیت بیشتری برای خروج آب از سدها اعمال می‌شود؛ این در حالی است که آب دشت‌ها از چشمه‌های ارتفاعات و بالادست تامین و در رودخانه‌ها جاری می‌شود و به سمت سدها می‌آید. دلایل فرونشست در دشت‌های جنوب تهران، رها نشدن آب به سمت این دشت‌ها، کاهش بارش و برداشت‌های بی‌رویه با حفر چاه است.
به‌گفته معاون محیط‌زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط‌زیست ، با وضعیت خشکسالی و کم‌آبی روبه‌رو هستیم و بارش‌های بی‌موقع، بارش کم یا بارش‌هایی که منجر به سیلاب می‌شوند را شاهد هستیم؛ بنابراین باید الگوی کشت متناسب با منابع آب و توان سرزمین، ازجمله خاک اصلاح شود.
ظهرابی با اشاره به اینکه چالش آب، یکی از بحرانی‌ترین مسائل کشور است، گفت: ناترازی شدیدی در منابع آبی وجود دارد. میزان مصرف از منابع آبی، چه سطحی و چه زیرزمینی، بسیار فراتر از ظرفیت طبیعت است. بخش عمده این مصرف به کشاورزی کم‌بازده اختصاص یافته و نتیجه آن خشک‌شدن تالاب‌ها، رودخانه‌ها، افت شدید سطح آب‌های زیرزمینی و پدیده‌هایی مانند فرونشست زمین و افزایش گردوغبار است.

این خبر را به اشتراک بگذارید