
پهپادها؛ نگهبانان تاریخ ایران
وزیر میراثفرهنگی از آغاز برنامه رصد پهپادی بافتهای تاریخی و محوطههای باستانی در سال 1404خبر داد

محمد باریکانی-روزنامهنگار
رصد پهپادی محوطههای باستانی سالجاری آغاز میشود و آنطور که سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراثفرهنگی در نشست خبری روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی خبر داد، با آغاز این برنامه، بهخصوص در محوطههای گسترده و دوردست، کمبود نیروی یگان حفاظت میراثفرهنگی تا حدودی جبران میشود.به گزارش همشهری، یگان حفاظت میراث فرهنگی با کمبود جدی نیرو مواجه است و اگرچه امسال دولت مجوز جذب نیروهای جدید در این یگان را صادر کرد، اما وسعت محوطههای تاریخی و تعداد زیاد بافتها و بناهای تاریخی کشور به قدری زیاد است که بهگفته وزیر میراثفرهنگی، حتی اگر تعداد این نیروها به 10هزار نفر برسد باز هم پاسخگوی حفاظت از محوطههای باستانی، بافتها و بناهای تاریخی کشور نیست.
استمداد از مردم برای حفظ آثار تاریخی
سیدرضا صالحیامیری، وزیر میراث فرهنگی: از مردم حتی افرادی که دارای صفحات مجازی هستند میخواهیم کنار ما قرار بگیرند. سال 1403از 3همت بودجه 1.6همت دریافت شد و بیش از هزار پروژه با همین بودجه در حال اجراست. 800پروژه مرمت نیز سال قبل در حوزه میراث انجام شد و بدون مردم نمیتوانیم موفق شویم. به همین دلیل میخواهیم برای حفاظت از میراث فرهنگی به کمکمان بیایند. با ۲هزار نیروی یگان حفاظت نمیتوان هزاران محوطه تاریخی را مدیریت کرد. امسال برای نخستینبار حفاظت از محوطهها و بناهای تاریخی با پهپادهای نظارتی انجام میشود.
نیاز میراثفرهنگی کشور به بودجه دستنیافتنی
علی دارابی، معاون میراثفرهنگی: اولویتها و برنامه 5ساله میراثفرهنگی تدوین شده و برای تحقق برنامهها نیاز به 57هزار میلیارد تومان بودجه دستنیافتنی است. برنامه تدوین و به استانها ابلاغ شده است. در این مسیر با چالش محدودیت منابع انسانی، کمبود اعتبار و فشردگی زمان مواجهیم. علاوه بر انجمنهای میراث که در تمام استانها فعال هستند، نهادسازی خیرین نیز در حال شکلگیری است و گامهایی برای واگذاری برخی بناها بهصورت هیأت امنایی برداشته شده است. ۴ هزار نیروی جدید هم بهزودی استخدام میشوند که بخشی از آنها در حوزه میراثفرهنگی فعالیت میکنند.