محسن رضایی؛ دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام
بسیاری از تحلیلگران بهویژه در داخل ایران، ادبیات ترامپ و برنامههای او را صرفا به روحیه تجاری وی نسبت میدهند؛ هرچند او و ایلان ماسک درصدد منافع شخصی هم هستند، اما واقعیت پشت صحنه که طی ماههای آینده خود را بیشتر نشان خواهد داد، این است که اقدامات شتابزده و غیرمتعارف ترامپ که توسط جمهوریخواهان و سرمایهداران آمریکایی حمایت میشود، برای حفظ قدرت دلار در اقتصاد بینالملل و رقابت با چین است.
در دولت ترامپ جنگ تعرفهها بهصورت گسترده برای کاهش واردات و افزایش تولید داخلی و صادرات در راستای تقویت تراز پرداختها و کاهش فشار روی انتشار دلار بیشتر در خارج و اوراق مالی آغاز شده است.
حمایت سنا و کنگره از اقدامات ترامپ با وجود ریسک حیثیتی، فاصله گرفتن از اقتصاد و تجارت آزاد و ابهام در نتایج آن اوج نگرانی سیاستمداران آمریکا از آینده اقتصادی آمریکا را نشان میدهد.
اقدامات غیرمعمول دولت ترامپ ازجمله تلاش برای دستیابی به منابع طبیعی اوکراین، کانادا و گرینلند و فشار برای ورود سرمایه از کشورهای نفتی غرب آسیا ازجمله عربستان در سابقه اقتصادی آمریکا بهندرت دیده میشود.
حمله به یمن، فشار بر لبنان و استقرار بیشتر نیروها و تجهیزات نظامی در سوریه و تلاش برای کوچ مردم غزه در کنار اقدامات نامتعارف اقتصادی همان دکترین «دلار در کنار فشنگ» اقتصاد آمریکاست که بارها و بارها تکرار شده است؛ با این تفاوت که دکترین جدید با کنار گذاشتن ارزشهای آمریکایی همراه شده که موجب شگفتی تحلیلگران سیاسی و اقتصادی جهان لیبرال شده است.
پیداست که فاصله گرفتن یک نظام اقتصادی و سیاسی از سابقه، ارزشها و نظامات اقتصادی ۲۰۰ ساله خود کار آسانی نیست. ازسوی دیگر، همبستگی و درهم تنیدگی اقتصاد آمریکا با اقتصاد جهانی اثرات بازخوردی منفیای در اقتصاد آمریکا خواهد داشت.
دلار، فشنگ و جنگ ارزی تعرفهای ترامپ
در همینه زمینه :
گشتی در اقتصاد جهان
گشتی در اقتصاد جهان