نزدیک به ۵میلیون ایرانی در سفرهای نوروزی از سایتهای تاریخی و فرهنگی بهویژه سایتهای ملی و جهانی استان فارس بازدید کردند، اما حضور این حجم از گردشگران نوروزی در سایتهای تاریخی دستاوردی هم داشته است؟
مهدی حجت، از بنیانگذاران سازمان میراث فرهنگی و رئیس ایکوموس ایران در این خصوص به ایلنا گفت: در سفرهای که به نام میراثفرهنگی در کشور پهن شده، هیچ خوراک فرهنگی قابل توجهی به مردمی که با تحمل گرانی و مشقت به سفر رفته و از آثار تاریخی بازدید میکنند، داده نمیشود.
کارشناسان میراث فرهنگی سالهاست که نسبت به هجوم یکباره گردشگران و نداشتن استانداردهای بازدید از سایتهای جهانی و ملی همچون تختجمشید، حافظیه و... انتقاد دارند.
مهدی حجت، رئیس ایکوموس ایران حافظیه و سعدیه را بهدلیل نبود برنامهریزی در ایجاد ارزشافزوده فرهنگی برای گردشگران به «باغچههایی با یک گنبد» تشبیه کرد و گفت: مردم صرفا برای تماشا و تفریح و گرفتن عکس سلفی و خوردن پاپکورن به سایتهای تاریخی – فرهنگی مراجعه میکنند و بدون هیچ اندوخته فرهنگی خارج میشوند.
مهدی حجت افزود: این وضعیت در حالی در سایتها و محوطههای باستانی کشور وجود دارد که ترکیه در همسایگی ایران بارگاه مولانا را تبدیل به مرکزی فرهنگی کرده است که روزانه 50هواپیما برای انتقال مسافران به بارگاه مولانا در قونیه مینشیند؛ فقط به این دلیل که در این محل سفرهای پربار از ارزشهای فرهنگی مولانا با مراسمهای مختلف و برنامههای فرهنگی متنوع پهن شده است.
رئیس شورای جهانی بافتها و بناهای تاریخی (ایکوموس) گفت: زمانی که یک سایت و محوطه تاریخی در معرض هجوم جمعیت قرار میگیرد، نابود میشود؛ درحالیکه در بسیاری از سایتهای تاریخی دنیا مثل یونان با وجود درخواست 3هزار بازدید در روز، تنها 300بلیت برای بازدید گردشگران از یک سایت تاریخی فروخته میشود؛ چون حتی تنفس افراد و بازدیدکنندگان موجب ایجاد رطوبت در یک اثر تاریخی و تخریب تدریجی اثر میشود؛ بنابراین مسئولان فرهنگی آن کشورها با نادیده گرفتن هزاران درخواست برای بازدید، ظرفیت روزانه مشخصی برای بازدید درنظر میگیرند و حفاظت از آثار تاریخی - فرهنگی را مقدم بر درآمدزایی میدانند.
گردشگران در سایتهای تاریخی تغذیه فرهنگی نمیشوند
در همینه زمینه :