
کیسهگدایی اسرائیل پس از جنگ
هزینههای مالی و اقتصادی جنگ غزه برای صهیونیستها بسیار سنگین است

جنگ غزه تأثیر بسیار گسترده و عمیقی بر اقتصاد مناطق اشغالی فلسطین گذاشت. طي یکسال گذشته، رژیم صهیونیستی هزاران نیروی نظامی به غزه و جنوب لبنان اعزام کرد و هزاران حمله هوایی انجام داد و میلیونها دلار برای بهکار گرفتن سیستمهای پدافند هوایی در مقابله با موشکها و پهپادهای نیروهای مقاومت هزینه کرد. ارزیابی رسمی تلآویو که در گزارشی از بیبیسی مورد اشاره قرار گرفته حاکی از آن است که جنگ علیه حماس و حزباللهاحتمالا بیش از ۶۰میلیارد دلار هزینه در بر داشته است. این جنگها تا الان هم تأثیری جدی بر اقتصاد رژیم صهیونیستی داشته است.
۵۴ تا ۶۸میلیارد دلار؛ هزینه کلی جنگ
بتسأل اسموتریچ، وزیر دارایی رژیم صهیونیستی در سپتامبر۲۰۲۴ به کنست(پارلمان اسرائیل) گفت که ما در طولانیترین و پرهزینهترین جنگ در تاریخ اسرائیل هستیم. او افزود که هزینه اقدامات نظامی ممکن است به ۲۰۰ تا ۲۵۰میلیارد شکل(بین ۵۴ تا ۶۸میلیارد دلار) برسد.
۸درصد؛ کاهش تولید ناخالص ملی
افزایش هزینه جنگ، تولید ناخالص ملی رژیم صهیونیستی را ۸درصد کاهش داده و پیشبینی شده شروع دوباره جنگ در غزه این رقم را به ۱۰درصد کاهش نیز برساند. اقتصاد اسرائیل تا اکتبر۲۰۲۳ و پیش از آغاز جنگ در غزه رشد قابل توجهی داشت، اما با آغاز جنگ بهشدت دچار افت شد. به گزارش بانک جهانی، در طول سال۲۰۲۳ و همزمان با جنگ غزه سرانه تولید ناخالص داخلی اسرائیل بهشدت کاهش یافت.
۹.۹میلیارد دلار؛ کسری بودجه
کارنیت فلوگ، اقتصاددان در مؤسسه دمکراسی اسرائیل و رئیس سابق بانک اسرائیل به بیبیسی گفته است که تلآویو در حال بررسی کاهش بودجه به میزان ۳۷میلیارد شکل(۹.۹میلیارد دلار) و افزایش مالیاتهاست تا کسری بودجه را کاهش دهد.
۴۳میلیارد دلار؛ بدهی دولتی
وزارت اقتصاد رژیم صهیونیستی اعلام کرده که بدهیهای دولتی در سال۲۰۲۳ به حدود۴۳ میلیارد دلار رسیده است. یعنی از آغاز جنگ تا پایان سال۲۰۲۳، ۲۱میلیارد دلار میزان بدهیهای دولتی افزایش داشته است.
علاوه بر تأثیرات مستقیم جنگ بر معیشت مردم، وضعیت اقتصادی اسرائیل از نظر مالی نیز در معرض بحران قرار گرفته است. هاآرتص به شکاف ۱.۲درصدی بین بازده اوراق قرضه دولتی اسرائیل و آمریکا اشاره کرده و این موضوع را بهعنوان نشانهای از افزایش هزینههای مالی دولت برای تامین هزینههای جنگ دانسته است.
۲۱درصد؛ تورم
در 3ماهه آخر سال2024، اقتصاد رژیم صهیونیستی ۲۱درصد تورم را نسبت بهمدت مشابه سال قبلش متحمل شد. از آگوست پارسال میانگین تورم در رژیم صهیونیستی به ۳.۶درصد رسیده بود که بالاترین درجه خود از اکتبر است.
کاهش رتبه اعتباری اسرائیل
مؤسسه اعتبارسنجی مودیز در ماه فوریه برای نخستینبار از زمان پیوستن اسرائیل به طرح درجهبندی این مؤسسه، رتبه اعتباری اين رژیم را به A2 کاهش داد و بار دیگر در پاییز گذشته نيز رتبه اعتباری اسرائیل را یک پله دیگر هم کاهش داد. در واقع همزمان با جنگ غزه، دوباره رتبه اعتباری اسرائیل کاهش یافت. این کاهش رتبه به معنی منفی شدن چشمانداز اقتصاد اسرائیل در اثر جنگ است و بهمعنای آن است که این تنزل رتبه ممکن است ادامه داشته باشد.
شهرارواح
مناطق وسیعی از شمال فلسطین اشغالی تا پیش از آغاز جنگ، سرسبز و پر از جاذبههای گردشگری داخلی و خارجی بود. باغات و مزارع و کارگاههای زیاد آن منبع درآمد مهم بهحساب میآمدند و ساکنانش عمدتا خانوادههای جوان بودند. اما در بیش از یکسال اخیر، در پی حملات حزبالله، این منطقه به «شهر ارواح» تبدیل شد و در شهرهایی مانند مطولا از هر 2خانه تخلیهشده، یک خانه ویران شده است.
رکود گردشگری
گردشگری در مناطق اشغالی فلسطین در یکسال و نیم اخیر همزمان با جنگ بیشترین ضربه را دیده است. این در حالی است که فلسطین اشغالی با داشتن جاذبههای متعدد تاریخی و مذهبی یکی از مراکز مطرح گردشگری منطقه و دنیاست و سالانه دههاهزار نفر از کشورهای دیگر برای اعیاد مذهبی و مناسبتهای خود مدتی را به فلسطین اشغالی سفر میکنند. اکنون پس از جنگ غزه، تقریبا تمام هتلهای اسرائیل محل اسکان آوارگان جنگی شده است. همچنین هشدارهای مسافرتی دولتهای جهان بهدلیل وضع امنیتی منطقه، گردشگران را از سفر به اسرائیل بازداشته است و دانشگاههای دنیا نیز سفرهای دانشجویی خود و تبادل دانشجو با دانشگاههای اسرائیل را متوقف کردهاند. صنعت گردشگری رژیم اسرائیل که یکی از منابع مهم درآمدی آن محسوب میشود، با کاهش ۷۰درصدی تعداد گردشگران خارجی در سال۲۰۲۴ مواجه شده و تعداد گردشگران از ۲.۹۶میلیون نفر در سال گذشته به ۸۸۵هزار نفر کاهش یافته است.
جنگ؛ عامل اصلی گرانی
روزنامه عبریزبان «هاآرتص» با انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت اسرائیل اعلام کرده که جنگ غزه نهتنها هزینههای امنیتی و تلفات انسانی بهدنبال داشته، بلکه عامل اصلی افزایش تورم و گرانی در اسرائیل است. این روزنامه شاخص گرانی را شاخص جنگ نامیده و تأکید کرده که جنگ غزه باعث افزایش هزینههای زندگی شده است. هاآرتص همچنین به افزایش قیمت بلیت هواپیماها اشاره کرده و گفته است که بهدلیل کاهش پروازهای شرکتهای بینالمللی به اسرائیل، تقاضا برای پروازهای داخلی افزایش یافته و این امر باعث رشد ۲۲.۱درصدی هزینه سفرهای خارجی شده است.
افت ناامیدکننده اقتصاد
یوناتان کاتس، کارشناس ارشد شرکت(لیدر کاپیتالمارکت) و متخصص مشاورههای مالی درباره تأثیر جنگ غزه بر اقتصاد اسرائیل، با پیشبینی رشد اقتصادی ۲.۳درصدی گفته است که این عدد بسیار کمتر از پیشبینیهاست و 2عامل اصلی آن، کاهش سرمایهگذاری ۲۶درصدی در بخش ساختمان و کاهش نیروی کار است. وی اضافه کرد: تعطیل شدن کسبوکارها در بخش تجاری و کشاورزی در شمال و جنوب نیز بر نرخ رشد تأثیر گذاشته
است.
فرار استارتآپها
استارتآپها در عرصه فناوریهای نوین که یکی دیگر از منابع مهم درآمد مالیاتی اسرائیل هستند، در رهگذر جنگ، انتقال دفاتر خود به کشورهای دیگر را در پیش گرفتهاند و جذب سرمایه آنها کاهش یافته است و بسیاری از شرکتهای استارتآپی فرار را بر قرار ترجیح دادهاند.
سقوط تلآویو
کانال۱۲ تلویزیون اسرائیل در گزارشی اعلام کرده است که تحتتأثیر جنگ و تضعیف شرایط اقتصادی، جایگاه شهر تلآویو در میان شهرهای ثروتمند جهان ۱۷پله سقوط کرده و در جایگاه چهلوهفتمین از نظر ثروت قرار گرفته است. این رسانه صهیونیستی، فرار سرمایه از تلآویو را در یکسال گذشته بالا اعلام کرده و نوشته است: حدود ۳۰۰سرمایهگذار با حداقل هر شخص یکمیلیون دلار سرمایه، پس از عملیات طوفانالاقصی، این شهر را ترک کردهاند.
رکود در ساختوساز همزمان با تورم در مسکن
رکود ساختوساز در سراسر مناطق اشغالی در پی ممنوعیت ورود روزانه دهها هزار کارگر فلسطینی از کرانهباختری و غزه، بهای مسکن را بالا برده است. وزیران اقتصاد و راه و مسکن رژیم صهیونیستی در یکسال اخیر بارها راهی کشورهای آسیای دور یا اروپای شرقی شدهاند تا با بستن قرارداد با دولتهای این کشورها کارگران را برای کمک به ساختوساز و کشاورزی به اسرائیل بکشانند، اما تشدید بحران با حزبالله، کشوری مانند چین را نیز وادار کرد تا هزاران کارگر اعزامیاش به اسرائیل را به خانه فرابخواند.