
مسجد هزار ساله
مسجد جامع بی نظیرساوه تماما از خشت و گل ساخته شده

مسجد جامع ساوه، یکی از قدیمیترین و مهمترین مساجد تاریخی ایران، در مرکز شهرستان ساوه واقع است که ساخت آن به دوران آغازین اسلام در ایران برمیگردد؛ اکنون پس از گذشت بیش از هزار سال از نخستین ساخت آن، با تزئینات زیبای خود، همچنان بهعنوان یک جاذبه گردشگری و فرهنگی در ساوه شناخته میشود.
این مسجد بهعنوان یکی از نخستین مساجد ایران، در طول تاریخ دستخوش تغییرات بسیاری شده است. اگرچه بهطور دقیق قدمت اولیه این مسجد مشخص نشده، اما قدیمیترین آثار کشف شده در این مجموعه، کتیبههایی به تاریخ قرن چهارم هجری قمری است که حداقل نشاندهنده عمر هزار ساله این مسجد است. بنابر گزارشهای باستانشناسان، بهنظر میرسد که در مکان کنونی مسجد جامع، مسجدی قدیمیتر وجود داشته که مصالح آن در ساخت مسجد فعلی بهکار رفته است. در زمان حمله مغولها، این مسجد آسیبهای زیادی دید، اما در دورانهای مختلف، بهویژه در دوران قاجار، مرمت و بازسازی شد تا به شکوه خود بازگردد.
این مسجد شامل صحن وسیعی است که در وسط آن گنبدی بزرگ در قسمت جنوبی قرار دارد. علاوه بر گنبد، مسجد جامع دارای 2ایوان بزرگ است که بهعنوان ورودی اصلی مسجد و محل برگزاری نماز استفاده میشدند. یکی از ویژگیهای برجسته این بنا، مناره بلند آن است که در نمای مسجد بهوضوح دیده میشود.
در داخل مسجد، چندین شبستان با سقفهای آجری و راهپلههای منظم وجود دارد که در این شبستانها محرابهای مختلفی قرار دارد. محرابهای مسجد جامع ساوه از نظر تاریخی و هنری ارزش بالایی دارند. محرابها دارای کتیبههایی هستند که به خط کوفی و ثلث نوشته شدهاند و سورههایی از قرآن کریم روی آنها گچبری شده است. در ضلع غربی مسجد، ایوانی باشکوه و رفیع قرار دارد که توجه هر بازدیدکنندهای را جلب میکند.
یکی دیگر از ویژگیهای جالب مسجد جامع، شبستانهای آن است که بهویژه در دوران سلجوقیان و قرن ششم هجری شمسی ساخته شدهاند. این شبستانها بهصورت دالانهای زیبای آجری طراحی شدهاند که بهعنوان یک نمونه مهم از معماری آن دوران شناخته میشوند.
دسترسی و اطلاعات بازدید
مسجد جامع ساوه در خیابان امام خمینی، در مرکز شهر ساوه واقع شده است و دسترسی به آن بسیار آسان است. این مسجد در فاصله کمی از دیگر جاذبههای تاریخی مانند موزه چهارسوق و آرامگاه امامزاده سیداسحاق قرار دارد و میتواند مقصد خوبی برای گردشگران علاقهمند به تاریخ و معماری اسلامی باشد.
دسترسی: استان مرکزی، شهرستان ساوه، خیابان امام خمینی، مسجد جامع ساوه
ساعات بازدید: همه روزه، از ساعت ۸ صبح تا ۸ شب
هزینه ورودی: رایگان