
عبور از سنگها و صخرههای بزرگ

برخی آبشارهای تهران از سالهای دور تا کنون نقشی حیاتی در زندگی اهالی ایفا کردهاند. آبشار سنگان را باید در زمره همین آبشارها قرار داد که با گذشت زمان به بخشی جداییناپذیر از هویت روستای سنگان تبدیل شده است.
آبشار سنگان که از رودخانهای با همین نام سرچشمه میگیرد و حدود 30متر ارتفاع دارد، یکی از دو آبشار مرتفع تهران به شمار میرود و بسیاری از طبیعتگردها در آخرین روزهای سال به تماشای شمایل منحصربهفرد آن میروند. «علی بذرانبار»، یکی از اهالی بومی سنگان در باره ویژگیهای منحصربهفرد آبشار قدیمی این روستا میگوید: «طبیعتگردها معمولاً تماشای یخبندان آبشار سنگان در فصل سرما را از دست نمیدهند. ارتفاع یخزدگی آبشار در اسفند ماه بیشتر میشود و به همین دلیل هر سال در چنین روزهایی شاهد هجوم طبیعتگردها و دوستداران طبیعت به روستای سنگان هستیم.»
آبشار سنگان به شکل حیرتآوری از سنگها و صخرهها سرازیر میشود و به خاطر وجود سنگهای بزرگی که در مسیر آبشار قرار دارد، نام سنگان را روی آن گذاشتهاند. بذرانبار در این باره میگوید: «این آبشار در منطقهای کوهستانی واقع شده و طبیعی است که در محاصره سنگها و صخرههای بزرگ قرار گرفته باشد. این آبشار از روی صخرههای بزرگ سرازیر میشود و طبق روایتهای محلی بر اثر رانش یا جابهجایی پوسته زمین پدید آمده است. از سالهای دور، زندگی اهالی سنگان تحت تأثیر وجود آبشار قدیمی این روستا بوده و باغهای گیلاس و گردو در بالادست و پاییندست سنگان با آب جاری آبشار سنگان آبیاری میشود. روایتهایی وجود دارد مبنی بر اینکه آب شرب اهالی هم از همین آبشار تأمین میشده چرا که چند چشمه در مسیر آبشار وجود دارد.» آبشار سنگان در 20 کیلومتری شمال غرب تهران و در دامنه قله پهنهحصار واقع شده است. دسترسی به این آبشار از محله شهران و جاده امامزاده داود(ع) امکانپذیر است. نام این آبشار در شهریور 1398 در فهرست میراث ملی ایران ثبت شد.