تکرار سال تورم بالا
مردم ایران سال 1403را بازهم با تورم بالا تجربه کردند و هرچند میانگین قیمت مصرفکننده پس از 5سال پرسه در بالای 40درصد به 30درصد در بهمنماه رسید، اما کسری بودجه دولت و روند رشد تورم و پایه پولی و البته انتظارات تورمی نشان میدهد که دولت و بانک مرکزی برای کم کردن فشار رشد قیمتها و رساندن نرخ تورم به کانال 20درصد با چالش جدی مواجه خواهند بود. نوسان نرخ تورم در کانال 30درصد در سال آینده بر معیشت خانوارها و سفره مردم اثر میگذارد و از این جهت یکی از اولویتهای1403 میتواند تلاش برای مهار تورم باشد.
سال رشد ناموزون
سالجاری اندازه کیک اقتصاد ایران بزرگتر شد اما نه به میزان 8درصد هدفگذاری شده در برنامه هفتم توسعه؛ با این حال دادههای بانک مرکزی و مرکز آمار نشان از کُندتر شدن حرکت موتور اقتصاد و افت شاخص رشد اقتصادی دارد. درصورت انقباض اقتصاد احتمال افت شاخص ارزش بخش خدمات دور از ذهن نیست و درصورت خشکسالی شدید بخش کشاورزی ایران هم ممکن است تضعیف شود و سؤال مهم این است که تدبیر دولت برای جلوگیری از افت رشد اقتصاد چه خواهد بود.
کاهش بیکاری
کاهش نرخ بیکاری و رسیدن آن به 7.2درصد براساس آخرین برآورد مرکز آمار ایران خبر خوبی است؛ اما شیوع پدیده شاغلان فقیر نشان از ناکافی بودن سطح درآمد شاغلان در برابر تورم و افزایش اشتغال ناقص و افت شاخص مشارکت اقتصادی دارد. رکود احتمالی اقتصاد با چاشنی نرخ تورم فزاینده ممکن است روند کاهشی نرخ بیکاری را معکوس و جویندگان کار را منصرف و شاغلان فعلی را ضعیف سازد و چارهاندیشی برای بهبود وضعیت بازار کار ازجمله اولویتهای سال آینده خواهد بود.
سال ناترازی انرژی
سالی که آخرین نفسهای خود را میکشد، سالی بود که نشانههای ناترازی در بخش انرژی نمایان شد و سر به سر شدن تولید و مصرف بنزین، کمبود گاز در روزهای سرد سال و دشواری تامین برق در فصل سرد و گرم سال، نشان میدهد که همچنان سال آینده ایران با بحران ناترازی انرژی مواجه خواهد بود. جلوگیری از قاچاق سوخت و اصلاح تدریجی قیمت حاملهای انرژی و مدیریت منابع محدود آبی میتواند از وخامت بیشتر جلوگیری کند و از این منظر شاید سال آینده، سال مدیریت ملی مصرف باشد؛ چرا که سیاست عرضه هرچه بیشتر انرژی دیگر دوام نخواهد آورد.
مسیر شاخصهای کلان اقتصادی در سالیکه گذشت
در همینه زمینه :