• یکشنبه 5 اسفند 1403
  • الأحَد 24 شعبان 1446
  • 2025 Feb 23
پنج شنبه 2 اسفند 1403
کد مطلب : 249423
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/MjMyG
+
-

توفان بزرگ یا پدیده عادی جوی

طی سال‌های اخیر، واژه‌سازی‌‌های عجیبی در حوزه هواشناسی پدیدار شده است. واژه‌هایی همچون «سردچال چال قطبی»، «زمستان دیوانه» و این اواخر «توفان بزرگ برفی» که در 20سال گذشته بی‌سابقه خوانده شد و به تعبیری خاورمیانه را تبدیل به توده یخی می‌کند، همگی واژه‌سازی‌هایی است که تبعات زیادی در حوزه اجتماعی و اقتصادی کشور دارد. صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره تبعات واژه‌سازی برای پدیده‌های هواشناسی به همشهری گفت: تعبیری که اخیرا برای موضوع هواشناسی مورد استفاده فضای مجازی قرار گرفته کاملا غیرتخصصی و غیرعلمی است که هدف آن جمع کردن دنبال‌کننده و مخاطب بیشتر برای کسب درآمد یا دیده‌شدن است.
او افزود: درباره همین سامانه‌ای که قرار است به زودی وارد کشور شود تعابیری شنیده شد که کاملا غیرعلمی و غیرتخصصی است. تعابیری نظیر اینکه خاورمیانه یخ خواهد زد بیشتر با هدف جذب مخاطب و فالوئر عنوان می‌شود.
ضیائیان گفت: این گونه واژه‌سازی‌‌ها درباره پدیده‌های جوی عمدتا حاصل خبرهای زرد است که منابع معتبری هم ندارند و در ردیف اخبار جعلی قرار می‌گیرند. بنابراین مخاطبان فضای مجازی باید با بالا بردن سواد رسانه‌ای خود اخبار مرتبط با پدیده‌های جوی را از سرویس‌های هواشناسی معتبر دریافت کنند و از کانال‌های تلگرامی و اینستاگرامی که عمدتا پدیده‌های جوی را با واژه‌سازی‌ بزرگ‌نمایی می‌کنند، دوری کنند.
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره تبعات انتشار چنین اخباری در فضای مجازی و وایرال‌شدن واژه‌های اغراق‌شده و غیرعلمی گفت: انتشار این گونه اخبار تبعات زیادی دارد و حتی می‌تواند منجر به ایجاد بحران و مشکل برای کشور و بخشی از هموطنانی شود که نیاز به دانستن وضعیت جوی دارند. اگر از توفان بزرگ برفی و یخ زدن خاورمیانه سخن گفته شود، آن‌وقت هموطنان جنوبی که از سامانه واردشده به کشور فقط چند درجه متأثر شده‌اند، ببینند خاورمیانه یخ نزده و هیچ اتفاقی هم برایشان نیفتاده است، به اخبار واقعی بی‌توجه می‌شوند و آن‌وقت اگر قرار باشد به گیلان و اردبیل و شمال غرب کشور سفر کنند، هشدارهای هواشناسی را جدی نمی‌گیرند و دچار مشکلات و بحران‌های خطرناکی می‌شوند.
او افزود: تبعات چنین اخباری حتی به افزایش مصرف سوخت در کشور منجر خواهد شد، چون بار روانی برای شهروندان دارد و آنها ناخودآگاه درجه حرارت منزل و محل کار خود را بر پایه اخبار جعلی افزایش می‌دهند و کشور را با بحران انرژی مواجه می‌کنند.

این خبر را به اشتراک بگذارید