مدت زیادی از پایان پاندمی کرونا نگذشته، اما متخصصان و محققان از روند افزایشی آمار زوال مغز بهخصوص آلزایمر در دنیا خبر میدهند. ازجمله دلایل مطرح شده در اینباره هم آسیبهای ویروس کرونا به بخشهای عصبی مغز و تأثیرات روانی بیماری ناشی از آن بوده است. معصومه صالحی، رئیس انجمن آلزایمر ایران در اینباره میگوید: «بعد از کرونا آمار آلزایمر افزایش پیدا کرد و دلیل مهم آن استرسهای ناشی از این بیماری مرگبار، اضطراب واکسن، کاهش ارتباطات اجتماعی و معاشرتها بود. » به تأکید او افرادی که حس میکنند چیزهای کوچک را مدام یادشان میرود، بهتر است تست آلزایمر بدهند.
علائم هشداردهنده
بیماری آلزایمر ۳ مرحله دارد که هر مرحله ممکن است چند سال طول بکشد و شدت علائم نیز در افراد مختلف متفاوت است.
مرحله خفیف
علائم آن شامل فراموشیهای کوچک مثل گم کردن وسایل، مشکل در یافتن کلمات و تغییرات خفیف در خلقوخو است. فرد هنوز میتواند بهطور مستقل زندگی کند.
مرحله متوسط
مشکلات حافظه شدیدتر میشود؛ فراموشی اسم نزدیکان، گم شدن در مکانهای آشنا، اختلال در انجام فعالیتهای روزمره مثل مدیریت مالی و تغییرات رفتاری مثل اضطراب و پرخاشگری. در واقع افراد در این مرحله نیاز به کمک بیشتری دارند.
مرحله پیشرفته یا شدید
حافظه تقریبا بهطور کامل از بین میرود و فرد توانایی برقراری ارتباط را از دست میدهد.فرد مبتلا در راه رفتن، بلع، پیدا کردن راه دستشویی، شناختن نزدیکان و حتی در یادآوری هویت خود مشکل پیدا میکند.
صالحی با تأکید بر اینکه اگر ۳مورد را مدام فراموش میکنید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید، در توضیح بیشتر بیان میکند: «اگر صبح بیدار میشوید و فکر میکنید عصر است یا عصر بیدار میشوید و فکر میکنید صبح است. یادتان میرود غذا خوردهاید یا نه، در یادآوری کلمات مشکل دارید، سر و وضعتان نامرتب شده، مدام یک گوشه مینشینید و حوصله ندارید، باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید چون یک سال تشخیص زودهنگام، مشکلات بیماری را به اندازه ۵ سال عقب میاندازد.»
۳ علامت مهم آسیب مغزی
در همینه زمینه :