![۸ سال صرف وقت برای ساخت مستند](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/17/zamime/06-03.jpg)
۸ سال صرف وقت برای ساخت مستند
مستند «شاهین لیل» به روایت سازندهاش
![۸ سال صرف وقت برای ساخت مستند](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/17/zamime/06-03.jpg)
نصرالله محمدیایازی
ایده ساخت مستندی در مورد پرنده شکاری به نام لیل که یک شاهین کوچکجثه و بسیار زیبا است به دوران کودکی من برمیگردد؛ زمانی که ۸ ساله بودم جمعیت شاهین لیل در ایران بسیار فراوان بود؛ چراکه آن زمان در زمستانها بارندگی برف مطلوبی داشتیم و در فصل تابستان در طبیعت ایران چشمههای آب فراوانی جاری میشد. زندگی لیلها نیز وابسته به آب و درختزارها در اطراف چشمهها و برکههاست. در آن زمان من هیچ امکاناتی مانند دوربین و موبایل نداشتم و فقط میتوانستم زیبایی لیلها را تماشا کنم. هر سال که میگذشت بارندگیها کمتر میشد و چشمهها یکی پس از دیگری خشک میشدند و درختها نیز همینطور و لیلها زیستگاه خود را از دست میدادند و جمعیتشان هر سال
کمتر میشد.
از سال ۱۳۹۶ کار مستندسازی را شروع کردم و تا سال ۱۴۰۳ نیز ساخت مستند «شاهین لیل» طول کشید. اعتقاد دارم اگر ما انسانها بخواهیم سالم زندگی کنیم و غذای سالمی بخوریم، باید طبیعت سالم و حیاتوحش سالم و بدون انقراض گونهها را داشته باشیم.
مستندسازان حیاتوحش با چالشهای گوناگونی مواجه هستند. من نیز این مستند را با بودجه کم و بدون حمایت مالی و وجود اسپانسر ساختم که بسیار سخت بود و حدود ۸سال طول کشید. از طرفی پرنده شاهین لیل چنان در ایران کمیاب شده بود که باید ماهها و سالها جستوجو میکردم تا یکی از آنها را پیدا کنم. معمولا در کشورهای خارجی برای ساخت اینگونه مستندها گروههایی بالای ۱۰ نفر تشکیل میشود، اما من این مستند را بهتنهایی ساختم.
برای من جشنواره فیلم فجر رویداد بسیار مهمی است و ارزش آن حتی از جشنوارههای خارجی نیز بیشتر است. ساخت مستند «شاهین لیل» بسیار سخت و زمانبر بود و دوست داشتم هر موضوعی را بهدرستی و ثابتشده برای بینندگان به نمایش بگذارم؛ به همین دلیل مستند برای حضور در جشنواره «سینماحقیقت» آماده نشد.