تهران چگونه روشن شد؟
سیدسروش طباطباییپور
نیروگاه طرشت یا همان برق آلستوم نیروگاهی بود که در اواخر دهه30 خورشیدی متولد شد و ناترازی آن روزگار جریان برق تهران را برطرف کرد؛ نیروگاهی که آن روزها خارج از تهران بنا شده بود و البته بهتنهایی میتوانست نیاز برق نیمی از ساکنان تهران را تأمین کند. اما درباره محله برق آلستوم و نیروگاهش چه میدانیم؟
تاریخ محله
جمع شدن آدمها دور هم و تشکیل یک جامعه کوچک مدنی با انگیزههای گوناگونی همراه است، اما این انگیزه در محله برق آلستوم و رونق گرفتن آن، همان نیروگاه برق بود. البته محله برق آلستوم آن روزها جزئی از ده طرشت بود و پر از باغ و بوستان، اما پس از آنکه شهرداری تهران با شرکت فرانسوی «آلستوم» برای ساخت نیروگاهی در تهران قرارداد بست و آن نیروگاه در سال1338 تکمیل شد این محله آهسته آهسته حالتی شهری به خود گرفت و در چشمبرهمزدنی به تهران پیوست و حالا یکی از مناطق پرطرفدار غرب تهران است. با این شرح یکی از قدیمیترین ساختمانهای این محله همان ساختمان قدیمی نیروگاه است.
روشنایی در پایتخت
قصه برق هم، مثل دیگر قصههای تبعیضآمیز گذشته این سرزمین، از کاخ گلستان و تالارهای بینور شاهان قجری آغاز شد؛ وقتی ناصرالدینشاه در یکی از سفرهایش به فرنگ تصمیم گرفت یک مولد کوچک برای کاخ گلستان بخرد تا با ظرفیت آن 8لامپ را در تالارهای شاهانه خود روشن کند. البته سالها بعد اولین بار کوچههای مرکز شهر پایتخت هم در همین دوران روشن شد، آن هم به سبک فرنگیها و با چراغهای گازی. اما این شیوه دیری نپایید و شاه قاجار دستور داد یک کارخانه تولید جریان برق وارد کنند و اینگونه بود که تهران روشن شد. این کارخانه در خیابان چراغ برق یا امیرکبیر امروزی بنا شد و قصه برق با کارخانههایی مثل کارخانه برق میدان شهدا و برق آلستوم ادامه یافت.
اکنونِ محله
هرچند در طول این سالها رونق محله برق آلستوم به خاطر کارخانه برقش بود، اما ساختوسازهای شرکتی موسوم به «آریاشهر» و سپس ساخت مراکز خرید و رستورانهای رنگارنگ نیز در رشد این محله جوان بیتأثیر نبود. اما بد نیست بدانید اهالی این محله تنها از نیروی برق این نیروگاه بهره نمیبرند. زمین چمن، استخر و سالن چندمنظوره و کلاسهای ورزشی و تفریحی گوناگون این نیروگاه هم نیروی تازهای به اهالی این محل میبخشد. این محله در همسایگی دریاننو، تهرانویلا، بلوار مرزداران، طرشت و صادقیه واقع است.