شیوه خاص سمنانیها در پرورش گل نرگس
گل نرگس تنها مختص به شیراز نیست و سمنان هم ید طولایی در کاشت گل نرگس دارد. همین که فصل زمستان فرا برسد، زمان کاشت گل نرگس در سمنان است.
منطقه سمنان در حاشیه کویر دارای واریتهای خاص از خانواده گل نرگس با عطری شگفتانگیز و روحافزا محسوب میشود. پرورش گل نرگس سمنان که
رنگ و بوی ویژهای دارد، در فصل زمستان و بهویژه به عنوان آیینی برای مهیا شدن پیش از نوروز، یکی از آیینهایی است که بخشی از فرهنگ بومی سمنان محسوب میشده و در سالهای اخیر این فرهنگ جانی دوباره گرفته است.
پرورش گل نرگس سمنان با قدمتی تاریخی از دیرباز آیینی دوستداشتنی برای خانوادههاست و از آنجا که گل نرگس سمنان درصورت مدیریت پرورش، تا نوروز نیز دوام و قوام دارد، یکی از مهمانان همیشگی سفرههای هفت سین و دورهمیهای نوروزی مردم سمنان است. سمنان، مهد پرورش پیاز گل نرگس است و به موازات آن کاشت این گل زیبا و معطر در این منطقه صورت میگیرد.
در برخی منابع آمده است: در دربار قاجار از گل نرگس سمنان بهعنوان هبه و دستمریزاد استفاده میشده، یعنی جایگاه تاریخی دارد و برای درباریان شناخته شده بود، برای پرورش پیاز گل نرگس در سمنان، سفالگران نیز دست به هنرنمایی زدهاند و یادگاری تاریخی از خود به جا گذاشتهاند؛ گلدانی سفالی با روزنههایی گرداگرد آن مخصوص پرورش پیاز گل نرگس.
این گلدان مختص سمنان است و به عنوان شیئی که از دل یک آیین تاریخی و مردمی برآمده، شمایل و حضور خود را تا امروز در دل خانههای سمنان تداوم بخشیده است. در سالهای اخیر در شهر سمنان تلاش شده تا پرورش پیاز گل نرگس بهعنوان آیینی بومی، تاریخی و فرهنگی حیاتی دوباره پیدا کند.