• پنج شنبه 4 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 23 رجب 1446
  • 2025 Jan 23
پنج شنبه 4 بهمن 1403
کد مطلب : 246989
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/j2EWB
+
-

دولت و شهرداری پای‌کارتهران

دولت و شهرداری پای‌کارتهران

پروانه بهرام نژاد-دبیر گروه شهری

نشست رئیس‌جمهور با شهردار تهران و جمعی از مدیران و معاونان شهری پایتخت برگزار شد و موضوعات زیست‌محیطی محور اصلی صحبت‌ها بود. در این دیدار مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور با بیان اینکه دولت و شهرداری‌ها هردو به‌دنبال خدمت‌رسانی به مردم هستند، بر ضرورت توجه به معیشت مردم، مدرسه‌سازی، تأمین انرژی، اصلاح بافت‌های فرسوده، ارائه خدمات بهداشتی و عمومی و ایجاد معابر استاندارد تأکید کرد. مهدی منوری، مشاور و مدیرکل حوزه شهردار جزئیات بیشتری از این دیدار را در گفت‌وگو با همشهری توضیح داده‌است که در ادامه می‌خوانید.

 تهران در 1400 چگونه بود؟
در ابتدای جلسه، علیرضا زاکانی، شهردار تهران موضوعاتی را مطرح کرد، با این مضمون که تهران در نگاه مقام‌معظم‌رهبری به‌عنوان یک نماد الگوساز شناخته می‌شود و درواقع اداره صحیح تهران به‌نوعی نمایانگر کارآمدی نظام است. با این مقدمه، ایشان گزارشی از ۴۰‌ماه مدیریت شهری دوره ششم ارائه کرد. دکتر زاکانی ابتدا به وضعیت شهر تهران در سال۱۴۰۰ یعنی ابتدای دوره مدیریت شهری ششم اشاره داشت و چالش‌ها و نارسایی‌ها در زمینه عدالت توزیع امکانات و خدمات را بررسی کرد. در این بخش به‌ویژه موضوعاتی ازجمله بی‌عدالتی در توزیع امکانات بین شمال و جنوب تهران، مشکلات ترافیک افسارگسیخته، نواقص زیرساخت‌های حمل‌ونقل شهری، آلودگی هوا، مسائل زیست‌محیطی ، پسماند ، معضلات حوزه مسکن و آسیب‌های اجتماعی مطرح شد.

  12رویکرد مدیریت ششم
پس از آن، ایشان اقدامات این دوره برای مقابله با این چالش‌ها را تشریح کرد. ایشان عنوان کرد که برمبنای 4تحول درون‌زا، سخت‌افزاری، نرم‌افزاری و دانش‌بنیان، برای حل چالش‌های موجود در شهر تهران برنامه‌ریزی شده‌است. براساس این تحولات ۱۲رویکرد مدنظر قرار گرفت و زاکانی گزارشی از اقدامات مرتبط با این رویکردها ارائه داد. یکی از مهم‌ترین رویکردها در دوره ششم مدیریت شهری، مردمی‌سازی و ارتقای مشارکت مردم در اداره شهر تهران بود. همچنین گزارشی از وضعیت شهرداری در 3سال اخیر ارائه شد که به رویکرد مسئولیت‌پذیری مدیریت شهری در قبال آسیب‌های اجتماعی اشاره داشت.

تشکیل قرارگاه اجتماعی برای رفع معضلات اجتماعی
در این مدت اتفاقات بزرگی در حوزه اجتماعی، به‌ویژه در زمینه معتادان صورت گرفته و قرارگاه اجتماعی شهرداری با همکاری نهادهای مختلف برای رسیدگی به معضلات اجتماعی شکل گرفته‌است که الحمدلله دستاوردهای خوبی نیز به‌همراه داشته‌است. موضوع بحران مالی شهرداری که در ابتدای کار با تنش‌های شدید مالی مواجه بود نیز در ادامه مورد بررسی قرار گرفت. انضباط‌بخشی مالی و مولدسازی ظرفیت‌های اقتصادی شهرداری تهران در این دوره به نتایج مثبت منجر و شهرداری از بحران مالی خارج شد.

 پیگیری موارد فرهنگی
در این نشست موضوع تولیدکنندگان و ایجاد زنجیره تأمین نیز مورد توجه قرار گرفت و در حوزه فرهنگی و اجتماعی در سطح شهر تهران، موضوعاتی چون توجه بنیادین به حوزه تعلیم و تربیت از طریق همکاری با نهاد آموزش‌وپرورش و مساجد شهر تهران مطرح شد. به گفته زاکانی، در این دوره توجه ویژه‌ای به توسعه تعاملات بین‌المللی و دیپلماسی شهری شده که نتایج خوبی به همراه داشته‌است، ازجمله احیای روابط با کشورهای خارجی در مجمع شهرداران آسیایی با محوریت تهران و همچنین نایب‌رئیسی شهر تهران در اجلاس متروپلیس و قراردادهای متعدد با کشورهای خارجی ازجمله چین و روسیه که همگی نقطه‌عطفی در حوزه تعاملات دیپلماسی شهری محسوب می‌شود.

برنامه‌های مشترک دولت و شهرداری
زاکانی به زمینه‌های مشترک همکاری با دولت محترم اشاره کرد که شامل موضوعات مسکن اجتماعی، حمل‌ونقل عمومی و دیگر زمینه‌هایی است که امکان همکاری بین 2نهاد وجود دارد. ایشان برای مسئولیت‌پذیری در قبال موضوع مسکن اعلام آمادگی، و همچنین به نقش شهرداری در بهبود ناترازی انرژی اشاره کرد. ایشان همچنین به نوسازی مدارس تهران پرداختند و از دولت درخواست کرد که در زمینه حمل‌ونقل عمومی و واردات محصولات مدنظر، کمک کند تا این موضوع تسهیل شود.

هوشمندسازی و فناوری نوین در پایتخت
زاکانی همچنین به موضوعات زیست‌محیطی و توجه ویژه به هوشمندسازی و فناوری‌های نوین پرداخت. به گفته او، سازمان‌ها و مجموعه شهروند با عرضه محصولات ارزان و توسعه دسترسی مردم به بازارها و میادین میوه‌وتره‌بار و فروشگاه‌های شهروند، تلاش کرده‌اند معیشت مردم را بهبود بخشند.

توجه به حمل‌ونقل عمومی
در حوزه حمل‌ونقل عمومی نیز آغاز نهضت‌سازی و انعقاد قراردادهای متعدد با تولیدکنندگان داخلی در زمینه اتوبوس‌سازی مورد توجه قرار گرفت. توجه به واردات برای تأمین نیازهای حمل‌ونقل عمومی شهر تهران ضروری بود و قراردادهایی با شرکت‌های چینی منعقد شد و بخش عمده‌ای از آنها اکنون در حال اجراست. همچنین در حوزه حمل‌ونقل ریلی، در کنار احیای قرارداد ۶۹۱دستگاهی که در سال۱۳۹۶ منعقد ولی سپس رها شده بود، این قرارداد به ۷۹۱دستگاه ارتقا یافت.

 اقدامات شهرداری در حوزه مسکن
زاکانی همچنین به اقدامات صورت‌گرفته در حوزه مسکن اشاره کرد که بخشی از آن مربوط به انضباط‌بخشی و جلوگیری از هدررفت منابع در حوزه مسکن است؛ از جمله ایجاد قرارگاه جهادی مسکن و استفاده از ظرفیت‌های موجود در بافت فرسوده. به گفته زاکانی، گاهی دیگران بافت فرسوده را به چشم تهدید می‌بینند؛ اما شهرداری به بافت فرسوده و ناپایدار به چشم فرصت نگاه کرده‌است. در کنار آن ظرفیت‌هایی که کمیسیون ماده۵ برای طراحی و بارگذاری طرح‌های موضعی و موضوعی داشته، اهمیت دارد؛ به‌طوری‌که در حوزه پروانه ساخت درحالی‌که سال۱۴۰۰ با رکود ساخت‌وساز مواجه بودیم، در 3سال اخیر رشد قابل‌قبول و قابل‌توجهی داشته‌ایم.

امید به افزایش همکاری‌ها
در این میان مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ضمن ابراز رضایت از همکاری شهرداری با دولت، ابراز امیدواری کرد که این همکاری در حوزه‌های مختلف ادامه یابد. ایشان با اشاره به کار مشترکی که در حوزه ناترازی انرژی در دولت در دستورکار است، تأکید کرد که شهرداری در این زمینه کمک شایانی داشته‌است. رئیس‌جمهور با تقدیر از مسئولیت‌پذیری شهرداری تهران، آمادگی خود را برای کمک به حوزه‌های مختلف، ازجمله بهداشت و درمان اعلام کرد تا شرایط بهتری برای شهر تهران ایجاد شود.

تقدیر از اقدامات شهرداری
موضوع بافت فرسوده و مسکن در شهر تهران نیز مورد بحث قرار گرفت. درخصوص معیشت و سیستم توزیع، شهرداری تهران همکاری‌هایی داشته است و رئیس‌جمهور نیز در موضوع آموزش‌وپرورش اعلام آمادگی کرد تا همکاری مشترکی وجود داشته باشد. ایشان از مجموعه شهرداری تهران برای اقدامات خوب در حال انجام، تقدیر کرد. درنهایت زاکانی اعلام کرد که شهرداری اکنون با مشکلاتی در زمینه واردات تاکسی و اتوبوس مواجه است و آمادگی خود را برای هماهنگی و همکاری با دولت برای حل این مشکلات ابراز داشت.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید