فروش سکههای ایرانی در نیویورک
وزارت میراث فرهنگی با گذشت بیش از یکماه نتوانست سکهها را به ایران مسترد کند
محمد باریکانی-روزنامهنگار
حراج سی.ان.جی (CNG) که مختص سکههای باستانی و تاریخی در نیویورک راهاندازی شده است، بالاخره پس از گذشت بیش از یکماه از رونمایی نخست 4سکه فراهخامنشی و ساسانی، توانست صبح دیروز 3سکه باستانی متعلق به ایران را که به آمریکا قاچاق شده بود با قیمتهای نجومی به خریداران ناشناس بفروشد. بهگزارش همشهری، این سکهها شامل 2سکه فراهخامنشی و یک سکه ساسانی بود و سکه چهارم نیز که آن هم متعلق به دوره ساسانی است بهدلیل آنکه از کیفیت لازم برخوردار نبود فروش نرفت. سایت خبری صدای میراث که حراج نیویورک را رصد کرده بود، صبح دیروز اعلام کرد سکههای فروخته شده شامل یک عدد سکه زرین هرمز اول پادشاه ساسانی و 2عدد سکه فراهخامنشی یک درهمی و 4درهمی کمیاب وهبرز از جنس نقره بود. کنوانسیون1972 یونسکو تأکید دارد که فروش و انتقال آثار باستانی و قاچاق آنها برای فروش به موزهها و حراجیها و حتی کلکسیونرها غیرقانونی است و باید به کشور مبدأ بازگردانده شوند.
سکههای فروخته شده متعلق به کجا بود؟
سال گذشته سایت خبری صدای میراث از غارت محوطههای تاریخی بیضا در استان فارس خبر داد و اعلام کرد که 600 سکه باستانی از دورههای مختلف از این محوطه، خارج و به بازار زیرزمینی اشیای تاریخی راه یافته است. این سکهها توسط 2نوجوان 17ساله در حفاریهای غیرمجاز از محوطه باستانی بیضا خارج شده بودند و چندین گروه خریدار داخلی و خارجی برای معامله زیرزمینی این سکهها نیز به آنها مراجعه کرده بودند. درنهایت بررسیهای بیشتر مشخص کرد سکههای بیضا که تصاویر آنها یکسال قبل در صدای میراث منتشر شده بود یکماه قبل در حراجی نیویورک رونمایی شدند و همین صبح دیروز نیز به فروش رسیدند.
تلاش نافرجام برای بازگرداندن سکههای غارت شده
یک روز پس از رسانهای شدن رونمایی سکههای ساسانی و هخامنشی در حراج نیویورک، محمدرضا زاهدی، رئیس اداره اموال فرهنگی و تاریخی اداره کل موزهها در وزارت میراث فرهنگی اصالت آنها را تأیید و اعلام کرد: وزارت میراثفرهنگی در تلاش است جلوی حراج خصوصی سکههای باستانی در آمریکا را بگیرد و حراج سکههای باستانی ایران را متوقف کند. او افزود: مدارک این آثار آماده شده تا هرچه سریعتر موضوع استرداد سکههای ساسانی و هخامنشی به کشور از حراج سی.ان.جی در نیویورک به ایران انجام شود. همزمان فاطمه داوری، سخنگوی معاونت میراثفرهنگی هم اعلام کرد: پرونده استرداد سکهها و جلوگیری از حراج این آثار تشکیل شده و با توجه به اینکه سکهها بهصورت غیرقانونی و قاچاق از کشور خارج شده بودند، موضوع قاچاق و حراج غیرقانونی این آثار توسط وزارت میراثفرهنگی بررسی و تلاشهای لازم برای ممانعت از حراج و سپس استرداد آنها به کشور آغاز شد.