سرزمین خاکهای رنگین
خاک سرخ و کوههای رنگارنگ جزیره هرمز پدیده ای اسرارآمیز برای طبیعتدوستان است که هیچگاه تکراری نمیشود. این روزها همزمان با فصل سفر به جنوب ایران جاذبه طیف رنگهای جزیره هرمز بار دیگر سر زبانها افتادهاست.
به گزارش همشهری، جزیره هرمز در هرمزگان به بهشت زمین و جعبه مداد رنگی با بیش از 90طیف رنگی مشهور است؛ خاکی رنگین که در دنیا بینظیر است. هرمز جزیره رنگهاست. این جزیره دارای خاکهای رنگی بسیاری است که در کنار یکدیگر طیف وسیعی از رنگهای سفید، زرد، نارنجی، قرمز، قهوهای، سبز و حتی طلایی ایجاد میکند. هرمز رنگهای شمارشناپذیری دارد که از طیف رنگی گرم تا سرد را شامل میشود.
خاک رنگی، سوغات هرمز
سوغات هرمز خاک آن است؛ خاکی که علاوه بر زیبایی و رنگین بودنش خوراکی هم هست. «گِلَک» به زبان محلی اهالی هرمز، همان خاک سرخ هرمز است که با ماهی ساردین و نارنج مخلوط میشود تا آن را روی نان بریزند و خوردنی خوشمزهای به نام «سوراغ» تهیه کنند. خاک سرخ هرمز ارزش اقتصادی بالایی هم دارد و تا همین چند سال قبل، هزاران تن از این خاک گرانبها به کشورهای دیگر صادر میشد تا در صنایع مختلف رنگسازی، لوازم آرایش، شیشه و سرامیکسازی از آن استفاده کنند. البته آخرین خبرهااز کم شدن این صادرات بیرویه حکایت میکند؛ صادراتی که اگر بخواهد ادامه یابد به از بین رفتن خاک سرخ هرمز میانجامد.
رنگها از کجا آمدهاند؟
مجموع رنگهای جزیره هرمز حاصل یک ترکیب شیمیایی است؛ ترکیبی شیمیایی از کانیهای مختلف برای شکلگیری سنگ. رنگهای هرمز یا بهصورت خاک و کلوخاند یا بهصورت سنگهایی محکم. البته هرمز سنگهای فلزی هم دارد. مگنتیت، هماتیت و اولیژیست 3 سنگ فلزی هستند که در آنها اکسید آهن یافت میشود و سنگ فلزی طلایی رنگی به نام پیریت که به طلای ابلهان یا چشم شیطان معروف است و در خود مادهای به نام سولفید آهن دارد. هرمز یک جزیره بیضیشکل در استان هرمزگان، در 16کیلومتری جنوب شرقی بندرعباس و در میان آبهای خلیجفارس است. دسترسی به جزیره هرمز از اسکله بندرعباس با قایق موتوری امکانپذیر است.