• یکشنبه 23 دی 1403
  • الأحَد 12 رجب 1446
  • 2025 Jan 12
یکشنبه 23 دی 1403
کد مطلب : 246014
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/zm1Kq
+
-

بومرنگ آتش

آتشی‌که در غزه و اوکراین افروختند در لس‌آنجلس دامنشان را گرفت

گزارش
بومرنگ آتش

علیرضا احمدی، رضا عمویی-روزنامه‌نگار

خسارت‌های گسترده آتش‌سوزی به شهروندان لس‌آنجلسی در حالی در کانون توجه افکارعمومی قرار دارد که یکی از مهم‌ترین عبرت‌های این ماجرای تأسف‌برانگیز، گرفتار شدن مقام‌های آمریکایی در دامی تبلیغاتی است که طی سال‌های اخیر پیش‌پای ایران پهن کرده بودند. یکی از مهم‌ترین گزاره‌های فضاسازی‌های ضدایرانی رسانه‌ها و مقام‌های آمریکایی طی سال‌های اخیر پرداختن به این گزاره غلط بوده که «جمهوری‌اسلامی پولی که باید برای توسعه زیرساخت‌ها و امنیت مردم ایران هزینه شود را در نقاط مختلف منطقه؛ از غزه و لبنان گرفته تا سوریه و یمن صرف می‌کند.» اکنون اما، بومرنگ این گزاره غلط، به سمت مقام‌ها و تصمیم‌سازان آمریکایی بازگشته و با نمایان شدن ضعف‌های زیرساختی و تجهیزاتی برای مهار آتش‌سوزی در لس‌آنجلس، مهم‌ترین انتقادها بر این موضوع متمرکز است که «چرا دولت آمریکا با وجود چنین کمبودهایی، مالیات شهروندان آمریکایی را برای حمایت از تل‌آویو و همچنین دولت اوکراین ارسال می‌کند؟»
یکی دیگر از عبرت‌های ماجرای آتش‌سوزی، فروریختن ژست ابرقدرتی مقام‌های آمریکایی است که طی سال‌های اخیر از اصلی‌ترین محورهای تصویرسازی از این کشور به‌شمار می‌آمد. کمبودها و چالش‌های دولت فدرال و ایالتی آمریکا برای مهار آتش‌سوزی‌های رو به گسترش بیش‌از هر چیز نشان داد زیر پوست تصویرسازی‌ها، چالش‌های پنهان شده مهمی وجود دارد.
ازسوی دیگر این ماجرا درس‌های آموزنده‌ای برای سلبریتی‌های خودتحقیرگر داشت؛ چهره‌هایی که طی سال‌های گذشته همواره شاهد بوده‌ایم نخستین واکنش‌شان به حوادث غیرمترقبه، خودتحقیری و زیرسؤال بردن عملکرد دستگاه‌های خدمت‌رسان بوده‌است. سلبریتی‌های خودتحقیرگر اما در ماجرای آتش‌سوزی‌ها در لس‌آنجلس سکوت پیشه کرده‌اند؛ سکوتی که خود گویای نکات و درس‌های ناگفته بسیاری است.

ژست‌های رنگ و رو رفته آمریکایی
یکی از مهم‌ترین نکات قابل‌توجه در ماجرای آتش‌سوزی لس‌آنجلس، فروریختن تصویرسازی‌ها از «کارآمدی» و «اقتدار» آمریکایی بود؛ توهمی که با آتش روزهای اخیر سوخت و خاکستر شد. بر این اساس هم هست که طی روزهای اخیر شاهد موج فزاینده انتقادهای افکارعمومی آمریکا از عملکرد مسئولان در حوزه‌های مختلف فدرال و ایالتی هستیم. این در حالی است که «کارآمدی و اقتدار آمریکایی» یکی از مهم‌ترین محورهای مورد توجه رسانه‌ها و سیاستمداران آمریکایی بوده که اکنون فروریخته است.
  شبکه فاکس‌نیوز اخیرا در گزارشی اعلام کرد که گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا، بودجه مقابله با آتش‌سوزی را قبل از اتفاقات اخیر، 100میلیون دلار کاهش داده‌است. نیوسام اما به این خبر واکنش نشان داد و گفت: «ما اندازه آتش‌نشانی را دوبرابر کردیم؛ بزرگ‌ترین ناوگان آتش‌نشانی هوایی جهان را ساختیم و مدیریت جنگل‌ها را از زمان مسئولیت گرفتن من، 10برابر گسترش دادیم»؛ اظهاراتی که ازجمله ژست‌های کارآمدی آمریکایی است که امروز باطل بودن آن نمایان شده‌است.
  توسعه تکنولوژیک و هوش مصنوعی: یکی از مهم‌ترین تصاویر مخابره شده از آمریکا در سطح رسانه‌های جهان طی سال‌های اخیر، برتری تکنولوژیک و هوش مصنوعی این کشور در میان کشورهای مختلف دنیا بوده‌است. آمریکا با کسب امتیاز 72.3 از 100در شاخص‌های چهارگانه «سطح توسعه هوش مصنوعی»، «احاطه اصول نظارتی بر هوش مصنوعی»، «ابزار نظارت بر هوش مصنوعی» و «اثربخشی نظارت بر هوش مصنوعی»، رتبه اول جهان در این حوزه را داراست، اما عملکردی فاجعه‌بار در پیش‌بینی و مهار بلایای طبیعی دارد.
  خدشه به جایگاه رهبری آمریکا؛ وقتی روزنامه نیویورک‌تایمز نوشت «آمریکا دیگر رهبر جهان نیست»، به صراحت فریاد زد که شعار «رهبری آمریکا در ساختار بین‌الملل» کاملا بی‌معنا شده و کسی دیگر آن را باور نمی‌کند. وقتی آمریکا در منازعات جهانی مثل اوکراین و جنگ غزه مقصر شناخته می‌شود، در مدیریت فجایع و بلایای داخلی به‌مراتب ناتوان‌تر است.

30 خردادماه 1403
  آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس

آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس در خردادماه سال‌جاری، یکی از مهم‌ترین نمودهای عملکرد سلبریتی‌های خودتحقیرگر در چنین مواقعی است که در ادامه به برخی از واکنش‌ها اشاره می‌شود.
  مازیار لرستانی ازجمله سلبریتی‌هایی بود که در ماجرای آتش‌سوزی‌های جنگل‌های زاگرس در بهار1403طی پستی در فضای‌مجازی با طرح انتقادهایی درباره ضعف اطلاع‌رسانی و کمبود تجهیزات و مسئولان، تلاش کرد اینگونه القا کند که در این حادثه نباید به اقدام‌های مسئولان امید داشت.
  فاطمه گودرزی نیز جزو سلبریتی‌هایی بود که در واکنش به آتش‌سوزی در جنگل‌های زاگرس، به انتقاد از عملکرد مسئولان در این زمینه پرداخت.

خودتحقیرگری سلبریتی‌های داخلی
طی سال‌های اخیر «خودتحقیری» جزو واکنش‌های پرشمار ازسوی بخشی از سلبریتی‌های ایرانی بوده‌است؛ چهره‌هایی که در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه بیش از هر چیز خودتحقیری پیشه کرده‌اند، اما اکنون در مقابل ناکارآمدی‌ها و ضعف‌های گسترده ساختارهای اجرایی و خدماتی آمریکا در مهار آتش، مهر سکوت بر لب زده‌اند.
  یکی از جالب‌ترین نمونه‌های خودتحقیری در روزهای اخیر، واکنش محمود صادقی، فعال سیاسی به ماجرای آتش‌سوزی در لس‌آنجلس بود. او طی پستی در فضای‌مجازی نوشت: «کل مملکت تعطیل شده، علتش را هم درست نمی‌گویند. شبکه خبر سیما با تیتر «ناتوانی مقام‌های آمریکا در مهار آتش‌سوزی کالیفرنیا» درحال مصاحبه با کارشناسان مسائل آمریکا! درباره علت آن است!»

2خردادماه 1401
  حادثه ساختمان متروپل

فروریختن ساختمان متروپل آبادان در نخستین روزهای خردادماه1401 ازجمله حوادث سال‌های اخیر بود که برخی سلبریتی‌های خودتحقیرگر، با موضع‌گیری‌های خاص خود به میدان آمدند و به‌جای همدلی با آسیب‌دیدگان، با دشمنان مردم همنوا شدند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود.
   علی کریمی، فوتبالیست ازجمله سلبریتی‌هایی بود که در آن ماجرا به‌جای همدلی با حادثه‌دیدگان، به دشمنان مردم همدلی نشان داد و در فضای‌مجازی نوشت: «... با متروپل ویران شدیم... من چه گویم که غریب است دلم در وطنم.»
   رضا کیانیان، بازیگر سینما از دیگر سلبریتی‌هایی بود که به بهانه حادثه سینما متروپل، به‌جای همدلی با خانواده‌های حادثه‌دیده، نوک پیکان انتقاد خود را به‌ سمت نظام گرفت.
  شقایق دهقان، بازیگر سینما نیز از دیگر سلبریتی‌هایی بود که او هم به‌جای «همدلی»، «خودتحقیری» را در پیش گرفت و طی پستی در فضای‌مجازی به مسئولان کشور حمله کرد.

5فروردین‌ماه 1398
  وقوع سیل

در نخستین روزهای فروردین‌ماه 1398، وقوع سیل در برخی نقاط کشور، ازجمله در شیراز، لرستان، گلستان و... با واکنش گسترده سلبریتی‌ها همراه بود.
  تهمینه میلانی، کارگردان سینما ازجمله سلبریتی‌هایی بود که در ماجرای سیل، بیش از اینکه با سیل‌زدگان همدلی کند، به انتقاد از مسئولان پرداخت و آنان را مسبب «عمق بخشیدن به فجایع قابل‌ پیش‌بینی» معرفی کرد.
  پریناز ایزدیار، بازیگر سینما هم به‌جای همدلی با حادثه‌دیدگان سیل شیراز در تعطیلات نوروز، مسئولان را مقصر «تبدیل برکت خدا به بلای طبیعی» معرفی کرد.
  مهراوه شریفی‌نیا، بازیگر سینما نیز طی پستی در فضای‌مجازی به وقوع سیل در شیراز اشاره کرد و نوشت: «...متأسفانه ما در برابر بحران انگار هیچ برنامه‌ای نداریم!»

30دی‌ماه 1395
  حادثه پلاسکو

صبح پنجشنبه، 30دی‌ماه 1395بود که آتش‌سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو، زمینه‌ساز جان باختن تعدادی از شهروندان وآتش‌نشانان جان برکف شد. در آن ماجرا نیز برخی چهره‌ها و سلبریتی‌ها رویکرد «خودتحقیری» را در پیش گرفتند.
   صادق زیباکلام، فعال سیاسی و استاد دانشگاه طی پستی در شبکه‌های اجتماعی، خواستار «مقایسه مدیریت شهری در کلانشهرهای ایران با جوامع دیگر» شد.
  عادل فردوسی‌پور، مجری وقت برنامه ورزشی نود، ازجمله چهره‌هایی بود که در جریان یکی از برنامه‌ها، به حادثه ساختمان پلاسکو واکنش نشان داد و گفت: «اگر چنین حادثه‌ای در ابعاد کوچک‌تر هر جای دیگر جهان اتفاق می‌افتاد، تعداد زیادی اخراج می‌شدند و تعداد زیاد دیگری نیز استعفا می‌دادند. یک چنین اتفاقی با این عظمت همه را متاثر کرد، اما نه کسی اخراج شد و نه کسی استعفا کرد.»

گرفتار در دام خود پهن‌کرده
«جمهوری اسلامی پول مردم ایران را خرج غزه و لبنان می‌کند»؛ این جمله محور بیشترین حجم فضاسازی‌های رسانه‌ها و مقام‌های آمریکایی علیه ایران طی سال‌های اخیر بوده‌است. براین اساس هم بود که معمولا هنگام بروز حوادث غیرمترقبه در ایران، رسانه‌ها و مقام‌های آمریکایی با موج‌سواری روی فضای احساسی افکارعمومی کوشیده‌اند اینگونه جلوه دهند که دلیل بروز چنین حوادثی، این است که جمهوری‌اسلامی پول ایران را در لبنان و غزه و... هزینه می‌کند؛ اکنون اما به‌دنبال ناتوانی مسئولان آمریکایی در مهار آتش‌سوزی‌ها، آنها در دامی که خود پهن کرده‌اند گرفتار شده‌اند و موضوع کمک‌های آمریکا به رژیم‌صهیونیستی و اوکراین به یکی از مهم‌ترین انتقادهای مطرح‌شده از مقام‌های آمریکایی تبدیل شده‌است. بخش قابل‌توجهی از شهروندان آمریکایی بر این گمان هستند که کاخ‌سفید مالیات شهروندان را خرج جنگ در سرزمین‌های اشغالی و اوکراین می‌کند و بی‌توجهی به زیرساخت‌های عمومی، اکنون زمینه‌ساز بروز فاجعه‌ای مانند آنچه این روزها در لس‌آنجلس در جریان بوده، شده‌است.
  جرالد سلنته، کارشناس آمریکایی: میلیاردها دلار برای نسل‌کشی در غزه خرج اسرائیل می‌کنیم، اما عرضه خاموش‌کردن یک آتش‌سوزی را نداریم...
   جاستین بیتمن، نویسنده، بازیگر و فیلمساز آمریکایی در انتقاد از انفعال مقامات این کشور در مهار آتش‌سوزی: اگر کاری را که برای آن به شما پول می‌دهیم و برای آن استخدام شده‌اید انجام نمی‌دهید، گورتان را گم کنید. ما به دمکرات‌هایی رأی داده‌ایم که صلاحیت رسیدگی به این مسائل را ندارند. چطور می‌خواهیم در لس‌آنجلس المپیک برگزار کنیم؟


وقتی آتش، ناکارآمدی آمریکا را عریان کرد
هنگامي كه صحنه سوختن شهر لس‌آنجلس در رسانه‌ها پخش شد، برای بسیاری این صحنه‌های آخرالزمانی و غیرقابل باور بود و برخی کاربران مجازی در ابتدا آتش گرفتن این شهر مشهور به «شهر فرشتگان» را غیرواقعی عنوان کردند، اما سوختن نماد شهرت و ثروت ایالات متحده، واقعی‌ترین صحنه این روزهای آمریکاست. یکی از معروف‌ترین، هنری‌ترین و ثروتمندترین شهرهای آمریکا از هفته گذشته تاکنون در آتش می‌سوزد و دولت فدرال آمریکا با آن همه ادعای جهان‌گستری هنوز در خاموش کردن آتش ویرانگر شهر لس‌آنجلس ناتوان مانده است.

ویرانی لس‌آنجلس     
در آتش‌سوزی اخیر، بسیاری از مناطق لس‌آنجلس به خاکستر تبدیل شده‌اند:
   تصاویر هوایی از حجم تخریب‌ها: تصاویر هوایی از منطقه «پاسیفیک پالیسیدز» در شهر لس‌آنجلس که شاهد بیشترین حجم آتش‌سوزی‌‎ها بوده است، حکایت از آن دارد که تقریبا کل این منطقه در اثر آتش‌سوزی ویران شده‌ است.
   اذعان ترامپ به نابودی لس‌آنجلس: دونالد ترامپ در آخرین موضع‌گیری‌اش نسبت به بحران آتش‌سوزی لس‌آنجلس، تأکید کرد که آتش به‌مدت ۳روز  است كه به‌سرعت در حال گسترش است و میزان مهار آتش صفر است! ترامپ در ادامه بیان کرد که هیچ‌کس تا به حال چنین اعداد شکست‌خورده‌ای را ندیده بود!
بی‌کفایتی فاحش توسط گاوین نیوسام و کارن باس و سازمان FEMA... بایدن پولی ندارد و همه پول‌ها در کلاهبرداری سبز جدید هدر رفته است! لس‌آنجلس به کلی نابوده شده است...

بی‌برقی طولانی‌مدت
آتش‌سوزی لس‌آنجلس همچنین به بی‌برقی طولانی‌مدت در این شهر منجر شده است:

  250هزار نفر: براساس آمار ارائه‌شده توسط اداره برق لس‌آنجلس، حدود 250هزار نفر از اهالی این شهر از هفته گذشته و با گسترش آتش‌سوزی‌ها در بی‌برقی به‌سرمی‌برند.
  احتمال افزایش شهروندان بی‌برق: یو‌اس‌اي‌‌تودی با توجه به گسترش آتش‌سوزی‌ها از احتمال افزایش مناطق بدون برق در لس‌آنجلس خبر داده است.
  تا 48ساعت آینده: اداره برق لس‌آنجلس همچنین اعلام کرده که بعید است تا 48ساعت آینده برق به مناطق تحت‌تأثیر آتش‌سوزی بازگردد.
  نابودی هزاران تن مواد غذایی: قطع برق گسترده در بخش‌هایی از لس‌آنجلس به نابودی و فاسد شدن هزاران تن مواد غذایی در خانه‌ها و سردخانه‌های صنعتی و خصوصی منجر شده است.



اذعان‌‌ها به شکست
بسیاری از مقامات آمریکایی نیز به ناتوانی در برابر مهار آتش‌‎سوزی لس‌آنجلس اذعان کرده‌اند:

  جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا:  آتش‌سوزی‌های ویرانگر لس‌آنجلس، کالیفرنیا را به چیزی شبیه منطقه جنگی تبدیل کرده و اموال عمومی و خصوصی در سایه هرج و مرج ناشی از فاجعه آتش‌سوزی در این شهر در معرض غارت است.
  رابرت لونا، رئیس‌پلیس لس‌آنجلس: هیچ راهی وجود ندارد، جز اعلام شرایط ویژه رفت‌وآمد در لس‌آنجلس؛ چون اموال و دارایی مردم در خطر است و اوضاع به‌شدت نامساعد ارزیابی می‌شود.

8درصد
براساس آمار ارائه‌شده توسط گوین نیوسام، فرماندار ایالت کالیفرنیا، پس از 5روز از آغاز آتش‌سوزی بزرگ لس‌آنجلس، تنها ۸درصد از آتش‌سوزی منطقه پالیسیدز تاکنون مهار شده و زبانه‌های آتش همچنان در حال گسترش است.

اقدامات قانونی
  تهدید به بازداشت افرادی که دستور تخلیه را نادیده می‌گیرند.
  بازداشت 20 نفر به اتهام غارت خانه‌های آسیب‌دیده با احتمال افزایش این رقم.

خانه حامیان جنگ غزه در آتش
نکته قابل توجه در آتش‌سوزی لس‌آنجلس، آتش گرفتن و تخریب خانه‌ برخی از سلبریتی‌های حامی جنگ غزه است.

  جیمز هاوارد وودز، هنرپیشه و تهیه‌کننده آمریکایی/ طرفدار سرسخت حمله اسرائیل به غزه و نابودی این منطقه؛ با انتشار پست‌های توییتری در حمایت از بمباران غزه/ او در پست دیگری نيز با  #همه_آنها_ را_‌ بکشید، نوشته بود: نه آتش‌بس؛ نه مصالحه؛ نه بخشش.
  دیان وارن، هنرپیشه حامی اسرائیل با انتشار يك پست در زمان جنگ غزه با محتوای برای موفقیت اسرائیل در این زمان وحشتناک دعا می‌کنم، از جنگ غزه دفاع کرده بود.
  ملیسا رویور، بازیگر آمریکایی در زمان جنگ غزه اعلام کرده بود که قلب من در این روزها با اسرائیل است.
  مندی مور، از بازیگران معروف هالیوود است که از جنگ در غزه حمایت کرده بود.




 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :