کودکان غزه در محاصره سرما و اسرائیل
فرارسیدن سرمای زمستان در جنگ تحمیلی اسرائیل، شرایط کودکان غزه را بهشدت بغرنج کرده است
رضا عمویی/ بهاره محبی-روزنامهنگار
این روزها کودکان و آوارگان غزه نه فقط متحمل بمبارانها و حملات رژیم صهیونیستی شدهاند، بلکه فراتر از آن، سرما و سوز هوای زمستان نیز بر پیکره نحیفشان تازیانه میزند. فیلیپ لازارینی، کمیسر آژانس امدادرسانی و کاریابی آوارگان فلسطینی وابسته به سازمان ملل هشدار داده است که «کودکان غزه بهدلیل سرما و نبود پناهگاه تا سرحد مرگ یخ میزنند.» بارش شدید باران و توفان شدید در نوار غزه وضعیت ناگوار آوارگان فلسطینی را وخیمتر کرده و موجب غرقشدن و کندهشدن بسیاری از چادرهای آوارگان شده است. شبکه الجزیره با اشاره به شهادت چندین کودک فلسطینی بر اثر سرما نوشته با توجه به پیشبینیهای هواشناسی مبنی بر سردتر شدن غزه، احتمال میرود که کودکان بیشتری جان خود را در چادرهای سرد و خیس از باران از دست بدهند.
روایت اول داستان زندگی ناتمام سیلا
خانواده سیلا الفصیح که مجبور به ترک خانه و زندگی خود شده بودند، چادر کوچکی را در نزدیکی ساحل در شهر خان یونس برپا کردند. سیلا که در هوای سرد و بارانی به دنیا آمده بود، نتوانست در این شرایط سخت زنده بماند. پدرش گفته نوزاد معصوم را صبح در شرایطی که بدنش کاملا کبود و چون چوب، خشک شده بود در آغوش گرفته است. پزشکان بیمارستان ناصر در خانیونس، مرگ او را بهدلیل سرما تأیید کردند.
روایت دوم زندگی کوتاه، اما طاقتفرسای عایشه
عایشه القصاص نیز بر اثر سرمای شدید در چادرهای مواصی در خانیونس در جنوب غربی نوار غزه جان خود را از دست داد. این کودک فلسطینی که تنها 20روز داشت در سرمای طاقتفرسای شمال نوار غزه و چادری که نه پناهی برای باد بود و نه باران، جانش را از دست داد.
روایت سوم قطع عضو کودکان بدون داروی بیهوشی
روایت هانی بسیسو، پزشک فلسطینی از لحظات هولناک درمان یک کودک: «گزینه دیگری نداشتم یا باید میگذاشتم شهید شود یا از امکاناتم برای نجات او استفاده میکردم. امکانات من صفر بود. تصمیم گرفتم هر کاری برای نجاتش انجام دهم. با یک قیچی کوچک و گاز پانسمان، پای او را روی میز ناهارخوری بدون بیهوشی قطع کردم.»
روایت چهارم قطع دست و پا برای سوختگی
روایت جیمز الدر، سخنگوی یونیسف از رنج کودکان غزه: «دختر 4ساله فلسطینی به نام الیا بهدلیل سوختگی بدنش 43روز در بیمارستان بستری بود و مادرش بهدلیل سوختگی و آلوده شدن جراحاتش به قارچ، جانش را از دست داد. پزشکان میگفتند اگر الیا برای درمان به خارج از غزه منتقل نشود، مجبور میشوند دست و پای او را قطع کنند. این در حالی بود که اسرائیلیها اجازه خروج هیچکس را نمیدادند.»
روایت پنجم نشانهگیری دقیق تکتیراندازان اسرائیلی
روایت مارک پرلموتر، پزشک یهودی- آمریکایی از حضورش در غزه: «من عکس 2کودک را دارم که گلوله به طرز بسیار دقیقی به سینهشان و همچنین به کنار سرشان شلیک شده است؛ بهگونهای که نمیتوانستم گوشی پزشکیام را دقیقتر و مستقیمتر از آن روی قلبشان بگذارم.»
روایت ششم سر و قلب کودکان؛ هدف تکتیراندازها
افشاگری نظام محمود، جراح انگلیسی از جنایات اشغالگران در غزه: «ما چندین کودک را که جای اصابت گلوله تکتیراندازها در سر و قلب آنها بود، دیدیم. آنها جز این زخم هیچ جراحت دیگری نداشتند. بنا بر این، آنها عمدا توسط تکتیراندازهای اسرائیلی هدف گرفته شده بودند و صدالبته این اتفاقی بود که طی روزهای متوالی رخ داده بود.»
روایت هفتم هفتمین کودک قربانی
روز سهشنبه اعلام شد که «سند وسام کامل عیاد» نوزاد 4ماهه فلسطینی بر اثر شدت سرما در بیمارستان شهدای الاقصی در مرکز نوار غزه جان خود را از دست داد. این هفتمین کودک فلسطینی در نوار غزه است که تا این لحظه بر اثر شدت سرما جان خود را از دست میدهد.
روایت هشتم سوز سرما در خیمههای غزه
تعداد زیادی از کودکان آواره در غزه در شرایطی بسیار دشوار بدون لباس گرم و سرپناه مناسب در مقابل بادهای سرد و بارانهای شدید قرار دارند. هزاران نفر از آوارگان فلسطینی، پس از تخریب خانههایشان در حملات اشغالگران اسرائیلی در وضعیت مشابه بهسرمیبرند.
روایت نهم وضعیت سخت و ناگوار کودکان آواره در دیر البلح
آوارگان و کودکان فلسطینی در دیر البلح در مرکز نوار غزه شرایط سختی را تجربه میکنند. پس از بارش شدید باران و سرمای بیسابقه، چادرهای آنها در آب فرورفته و بسیاری از خانوادهها با مشکلات جدی مواجه شدهاند. این وضعیت بحرانی باعث شده تا بسیاری از کودکان در معرض بیماریهای مختلفی به سبب سرما قرار گیرند.
روایت دهم ایست قلبی کودک فلسطینی
هفته گذشته اعلام شد که قلب کودک فلسطینی از صدای بمبارانهای ارتش اشغالگر از تپش ایستاد. کریم المطوق، نام این کودک معصوم فلسطینی بود که جان خود را از دست داد. قلب او بهدلیل ترس شدید از صدای انفجارهای ناشی از بمباران و تخریب خانهها در شهر غزه و مناطق شمالی آن از تپش ایستاد. این تراژدی نمایانگر تأثیرات روانی و انسانی شدید جنگ بر کودکان بیگناه فلسطینی است که هر روز با صدای انفجارها و وحشت ناشی از آن مواجه هستند. این شرایط نهتنها زندگی جسمی، بلکه روان آنها را نیز بهشدت تهدید میکند.
روایت یازدهم روایت سازمان جهانی بهداشت از تأثیرات روانی جنگ بر کودکان غزه
کودکان غزه بهدلیل آثار روانی جنگ با مشکلات متعددی روبهرو هستند؛ از جمله:
گوشهگیری و مشارکت نکردن در فعالیتهای اجتماعی
ابتلا به اختلالات گفتاری ازجمله لکنت زبان ترس و نگرانی شدید عدمکنترل ادرار ناتوانی در خوابیدن از دست دادن قدرت تکلم پرخاشگری و تندخویی