باغ شادی محله
موضوع: قبرستان قدیمی ارامنه و باغ گلستان
موقعیت: خیابان کمیل
باغ اعتماد و باغ کمپانی ازجمله باغهای مهم محله بریانک محسوب میشود که بخش مهمی از هویت و تاریخچه این محله با آنها گره خورده است. سرنوشت این باغها در این سالهای متمادی دستخوش تغییرات شگرفی شده و فضای دیگری برای آنها رقم زده، اما داستان باغ گلستان همواره با شادی، شور و خوشحالی اهالی محل نوشته شده.
از دهه۲۰ خورشیدی در اطراف باغها و زمینهای کشاورزی منطقه و حوالی قلعه بریانک ساختوساز صورت گرفت ولی عمده ساختمانها و تراکم جمعیت این منطقه به دهه ۴۰ به بعد برمیگردد. باغ گلستان در جنوب خیابان کمیل قرار داشت و رفتوآمد هم برای عموم آزاد بود. قدیمیهای محله میگویند قلعه ارامنه و قبرستان ارمنیها هم در این محدوده واقع شده بود که به «لنوپارک» و بعد از مدتی به پارک کمیل کنونی تبدیل شد. نصرالله حدادی، تهرانشناس، درباره این باغ قدیمی میگوید: «در دهه۴۰ قلعهای در این محله بود به نام قلعه ارمنیها. وقتی کودک بودم با پدرم از خیابان قزوین که رد میشدیم یادم هست که یک صلیب بزرگ کنار این محل بود. بعدها که گورستان ارمنیها به جاده خراسان منتقل شد این قلعه به پارک تبدیل شد و پارک «بابائیان» نام گرفت. استوار «آیتالله بابائیان» یکی از دو نظامیای بود که در حمله به محمدرضا شاه در کاخ مرمر سال ۱۳۴۴ کشته شده بود. بعد از سوءقصد به جان شاه که ناکام ماند، ۲۱ فروردین ۱۳۴۵ «روز شکرگزاری» نام گرفت و از این تاریخ به بعد هر سال همین روز اطرافیان و طرفداران شاه برای نجات جانش از آن حادثه شکرگزاری میکردند.» این باغ بعد از گذشت سالها به تالار پذیرایی تبدیل شده و همچنان در این زمینه فعالیت میکند.
حدادی میافزاید: «در ماجرای ترور، فردی به نام رضا شمسآبادی که سرباز بود به سمت شاه تیراندازی کرد. اما مقاومت و شلیک محافظان شاه مانع از کشتهشدن او شد. استوار بابائیان و لشکری در این حادثه جان باختند و فرد ضارب نیز توسط گروهبان اصلانی، از اعضای گارد جاویدان، به شهادت رسید. بعد از این ترور نافرجام بود که بگیروببندها شروع شد و شاه به این بهانه تعداد زیادی از مخالفانش را توسط نیروی امنیتی خود یعنی «ساواک» دستگیر و روانه زندان کرد.»