باغ اناری؛ یلداییترین محله تهران
سیدسروش طباطباییپور
تهرانیها شب یلدا را بهشکلی ویژه گرامی میداشتند و این سرمای سوزان بلندترین شب سال را با دور کرسی نشستنها و میوه و آجیل خوردنها و حافظخواندنها، برای خودشان تبدیل به خاطرهای گرم میکردند. البته در تهران آن روزگار، دو میوه شاخص این جشن، یعنی خرمالو و انار فراوان بود، اما تهرانیهای قدیم اگر میخواستند خرمالوهای شیرینتری بخرند، سراغ ده کن میرفتند و برای رسیدن به انارهای مرغوبتر، در باغ اناری و محله مجیدآباد گشتی میزدند. در اینجا کمی از یلداییترین محله تهران قدیم میگوییم که حالا در شمال شرق تهران واقع شده؛ محله مجیدآباد یا همان باغ اناری!
تاریخ
در دوره قاجار قرار بود سدی جلو رودخانه جاجرود ببندند و بخشی از آب آن را به باغ-روستای مجیدآباد برسانند، اما اینگونه نشد و کار کشاورزی در این روستا، تنها به برکت 3رشته قنات آن رونق گرفت. مالکیت این روستا میان نزدیکان شاه قاجار دستبهدست شد و در دوره پهلوی اول، این روستا و 2آبادی اطراف آن به لطفعلیخان امیر مفخم، رئیس ایل بختیاری، رسید که بعد از مرگش، فرزندش آنها را در حدود سال1320به ارباب هرمز فروخت.
ارباب هرمز که بود؟
نام این مرد نیک، با وقف گره خورده. او آهستهآهسته مجیدآباد را آبادتر کرد و با خیابانبندیهای مدرن و ساخت و وقف مدرسه و مسجد و بیمارستان، شرایط زندگی را برای مردم روستا بهتر کرد.
محدوده
این محله بهخاطر توسعه تهران و البته ساختوسازهای اربابهرمز و شکل شهریای که بهخود گرفته بود، از سال۱۳۴۰ به یکی از محلههای تهران بدل شد و حالا جزئی از محله تهرانپارس در شمال شرق تهران است. محله مجیدآباد امروزی از شمال به بزرگراه شهیدبابایی، از جنوب به بزرگراه شهید زینالدین، از غرب به اتوبان شهید باقری و از شرق به بلوار سیدعلی روته (خیابان استخر) محدود میشود.
پارک پلیس
شغل اصلی اهالی مجیدآباد از گذشتههای دور، دامداری، کشاورزی و باغداری بود و بهخصوص، در بیش از ۵۰ هکتار از این باغها، درخت انار بود که نزد تهرانیها شهرتی ویژه داشت و آنجا را به باغ اناری میشناختند. پس از انقلاب و به همت شهرداری تهران، باغ انار آن روزگار به پارک تبدیل شد و چون افتتاح این پارک در اسفند سال۱۳۸۲ و مصادف با روز پلیس بود، پارک پلیس نام گرفت.